Ρίμα θρηνητική εις τον πικρόν και ακόρεστον Άδην
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρίμα θρηνητική εις τον πικρόν και ακόρεστον Άδην

Ποίημα κυρ-Ιωάννου Πικατόρου εκ πόλεως Ρηθύμνης: Κριτική έκδοση

Ιωάννης Πικατόρος

20.00€ -27% 14.60€

Δύο επώνυμοι ποιητές, και οι δύο ιταλικής καταγωγής, έγραψαν στα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης δύο ελληνικότατες καταβάσεις στον Άδη: Η Ρίμα θρηνητική εις τον πικρόν και ακόρεστον Άδην του Ρεθυμνιώτη ποιητή Ιωάννη Πικατόρου είναι το πιο ενδιαφέρον ποίημα, χάρη στον πλούτο των εικαστικών, λαογραφικών και λογοτεχνικών μοτίβων και θεμάτων, ενώ ο Απόκοπος του Μπεργαδή είναι λογοτεχνικά το πιο ώριμο και το πιο γνωστό από τα δύο έργα. Ο ποιητής της Ρίμας έχει αφομοιώσει από ελληνικά και δυτικά έργα ζωγραφικής και λογοτεχνίας τα στοιχεία που καθιστούν τον Χάρο και τον (βασικά ελληνικό) Άδη ζοφερό τόπο διαμονής όλων των νεκρών, χριστιανών και μουσουλμάνων. Τα πρόσωπα του Χάρου και του τρικέφαλου φύλακα του Άδη είχαν τέτοια διάδοση που ενσωματώθηκαν πολύ αργότερα, μαζί με στίχους από την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, σε ένα τραγούδι του Χάρου. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από την καινούρια μορφή της Ρίμας, τις τρεις παραλλαγές του δημοτικού τραγουδιού και μια εκτενή εισαγωγή που λύνει τα περισσότερα προβλήματα του ποιητή, του κειμένου και των πηγών του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).


Wim F. Bakker (Επιμέλεια)

Ο Βίλλεμ Φρέντερικ Μπάκκερ είναι από το 1996 ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, όπου δίδασκε βυζαντινολογία και μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γλώσσα και φιλολογία από το 1972. Έχει διδάξει επίσης στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στο Πρίνστον και στο Χάρβαρντ. Έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες με θέματα από τη βυζαντινή και νεότερη ελληνική φιλολογία και έχει κάνει, μαζί με τον A. F. van Gemert, τις κριτικές εκδόσεις των έργων: "Η θυσία του Αβραάμ", "Θρήνος εις τα πάθη και την Σταύρωσιν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και "Ιστορία Βελισαρίου" (ΜΙΕΤ).

Arnold F. Van Gemert (Επιμέλεια)


Walter G. Brokkaar (Επιμέλεια)


Ιωάννης Πικατόρος (Συγγραφέας)

Στις αρχές του 16ου αιώνα ο Ιωάννης Πικατόρος από το Ρέθυμνο γράφει τη "Ρίμα θρηνητική εις τον πικρόν και ακόρεστον Άδην" σε 563 ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους, της οποίας το τέλος δε σώζεται. Το ποίημα αυτό χρονολογείται μετά το 1519 και μιμείται τον "Απόκοπο" του Μπεργαδή. Περιέχει στοιχεία ανάμικτα από τον αρχαίο κόσμο, τη βιβλική διδασκαλία και τη λαϊκή παράδοση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Ηράκλειο Κρήτης
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
271
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.608 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση