Ρήξεις και συνέχειες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρήξεις και συνέχειες

Μελέτες για τον 19ο αιώνα

Παναγιώτης Μουλλάς

21.19€ -11% 18.86€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789607210296

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  1994

 • Εκδότης

  Σοκόλη - Κουλεδάκη

`Τα κείμενα που επιλέγω στον τόμο αυτόν έχουν μιαν ορισμένη (χρονολογική, έστω) ενότητα: αναφέρονται όλα σε πρόσωπα και σε πνευματικά φαινόμενα του 19ου αιώνα.
Ρήξεις ή συνέχειες; Θα έλεγα καλύτερα: ρήξεις και συνέχειες. Γιατί το δίλημμα εδώ, μεθοδολογικό και θεματικό συνάμα, λειτουργεί καθοριστικά: ένα είδος διαλόγου ανάμεσα στη συμμόρφωση και στην ανταρσία. Αλλά πρόκειται τάχα για δίλημμα; Το βέβαιο είναι πως ο ερευνητής, οποιοσδήποτε ερευνητής, κινείται διαρκώς (αλλιώς θα έχανε τους στόχους του) ανάμεσα σ` ένα `φαίνεσθαι` και σ` ένα `είναι`. Προσπαθώντας να γνωρίσει, δηλαδή να δει καθαρά, αντιλαμβάνεται κάποτε πως η υπόταξη δεν αντιτίθεται υποχρεωτικά στην παράταξη και πως, σε τελευταία ανάλυση, οι ρήξεις μπορούν να συνυπάρχουν (ή/και να ταυτίζονται πολλές φορές) με τις συνέχειες.
Σημειώνω ότι οι μελέτες που ακολουθούν, γραμμένες σε διαφορετικές περιστάσεις, παρουσιάζονται εδώ με ελάχιστες, κυρίως φραστικές, αλλαγές. Δεν έκρινα σκόπιμο να μεταβάλω την αρχική μορφή τους. Μία μόνο εξαίρεση: το άρθρο μου `Η λογοτεχνική ιστορία: παρελθόν ή μέλλον;` που αναδημοσιεύεται με σημαντικές τροποποιήσεις.
Όσο για την αφιέρωση του τόμου αυτού, ανήκει δικαιωματικά στον Κ. Θ. Δημαρά. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσα να του προσφέρω: επί τριάντα περίπου χρόνια, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, δεν έπαψε να μου δίνει ευεργετικά ερεθίσματα με το έργο του και με τη συντροφιά του.`


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Παναγιώτης Μουλλάς

Παναγιώτης Μουλλάς (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1935 στο Κιλκίς. Σπούδασε φιλολογία στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα (1961-1966) και έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι (1966-1977), όπου δίδαξε νεοελληνικά στο Παν/μιο της Nanterre και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Το 1977 εξελέγη καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Έκτοτε ζει και διδάσκει στη Θεσσαλονίκη. Βιβλία του: -Λουκιανού: Εταιρικοί και νεκρικοί διάλογοι (προλεγόμενα, μετάφραση, σημειώσεις) Γαλαξίας 1967. -Γκ. Φλωμπέρ: Η αισθηματική αγωγή (χρονολόγιο, προλεγόμενα, βιβλιογραφία, μετάφραση, σημειώσεις), Γαλαξίας 1971, Οδυσσέας 1981. -Α. Παπαδιαμάντης αυτοβιογραφούμενος (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1974, 1981. -Γ. Μ. Βιζυηνός: Νεοελληνικά διηγήματα (εισαγωγή, κείμενα, κρίσεις), Ερμής 1980. -Για τη μεταπολεμική μας πεζογραφία - Κριτικές καταθέσεις, Στιγμή 1989. Κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
355
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.537 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση