Richard Strauss: Σαλώμη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Richard Strauss: Σαλώμη

Μονόπρακτο δράμα βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ: Φιλαρμονική ορχήστρα της Κολωνίας-Gurzenich: Markus Stenz

Συλλογικό έργο

Richard Strauss

Romain Rolland

Περιέχονται: τo κείμενo του Mάνου Βερναρδάκη: "Η ηρωίδα, οι κόρες της, "Η Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ και εμείς", ένα μέρος της αλληλογραφίας του Ρομαίν Ρολλάν με τον Ρίχαρντ Στράους και το λιμπρέτο του έργου, σε γερμανική και σε ελληνική μετάφραση (από το γαλλικό πρωτότυπο).

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Richard Strauss (Συγγραφέας)

Ριχάρδος Στράους (1864-1949) Γερμανός συνθέτης και αρχιμουσικός που γνώρισε τη δόξα όσο ακόμα ζούσε. Άρχισε μαθήματα πιάνου πολύ μικρός, μόλις τεσσάρων ετών. Έξι ετών συνέθετε κιόλας. Οχτώ χρονών άρχισε μαθήματα βιολιού και θεωρητικά, και στα δεκάξι του χρόνια έγραψε την πρώτη συμφωνία. Από τότε, δε σταμάτησε να συνθέτει όπερες, κονσέρτα, σονάτες, λίντερ και συμφωνικά ποιήματα, όπως το "Τάδε έφη Ζαρατούστρα", "Τιλ Οϊλενσπίγκελ". Ως συνθέτης αρχικά επηρεάστηκε από τον Μπραμς, αλλά αργότερα πέρασε στη νεότερη, μεταβαγγνερική σχολή, της οποίας κυριότερη μέριμνα ήταν η έκφραση. Ανάμεσα στα 1905 και 1015 συνέθεσε τα ωραιότερα μελοδράματά του, όπως "Σαλώμη", "Ηλέκτρα", "Ο Ιππότης με το ρόδο", "Η Αριάδνη στη Νάξο" κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Romain Rolland (Συγγραφέας)

Ο Ρομαίν Ρολλάν γεννήθηκε το 1866 στη Γαλλία. Βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για τη διατριβή του με τίτλο: Η Γέννηση του Νεότερου Λυρικού Θεάτρου. Διορίστηκε καθηγητής Ιστορίας στην Εκόλ Νορμάλ το 1895. Πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε το πρώτο διεθνές συνέδριο της Ιστορίας της Μουσικής. Στο διάστημα από το 1895 έως το 1902 έγραψε πολλά θεατρικά έργα, τα οποία είχε εμπνευστεί από τη Γαλλική Επανάσταση: Δαντών, 14 Ιουλίου, Θρίαμβος του Λόγου κ.ά. Έγραψε επίσης έργα τεχνοκριτικά και ιστορικά: Φραγκίσκος Μιλλέ, Βίος του Μπετόβεν, Το Λαϊκό Θέατρο κ.ά. Όταν κηρύχθηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, διέφυγε στην Ελβετία, όπου δημοσίευσε το αντιπολεμικό μανιφέστο του Υπέρ την Σύγκρουσιν. Το 1915 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη Λογοτεχνία. Το μεγαλύτερο και κυριότερο έργο του είναι ο Ζαν Κριστόφ που έχει ως θέμα τον Μπετόβεν. Άλλα έργα του είναι: Το Εσωτερικό Ταξίδι, το οποίο αποτελεί την πνευματική αυτοβιογραφία του, Μαχάτμα Γκάντι, οι βιογραφίες Γκαίτε και Μπετόβεν, τα μυθιστορήματα Αννέτα και Σύλβια, Μήτηρ και Υιός, το πολεμικό διήγημα Πέτρος και Λουκία, το θεατρικό Λιλουλί κ.ά. Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορούν τα εξής έργα του: Μαγεμένη Ψυχή, Ζαν Κριστόφ, Μπερλιόζ, Μπετόβεν και Μιχαήλ Άγγελος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνος Βερναρδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Η. Χάρης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Η. Χάρης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1971 εργάζεται ως διορθωτής κειμένων και επιμελητής εκδόσεων. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στα "Νέα" και μεταφράζει έργα του Μίλαν Κούντερα.

Hedwing Lachmann (Μεταφραστής)


Χριστόφορος Λιοντάκης

Χριστόφορος Λιοντάκης (Μεταφραστής)

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης (2014-2019) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Το τέλος του τοπίου". Η συλλογή του "Με το φως", 1999, τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού "Διαβάζω", το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Harvard Review", στα τεύχη 50, 1998 και 80, 2000. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο "Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης". Ως μεταφραστής, o Λιοντάκης ασχολήθηκε συστηματικά με τη γαλλική λογοτεχνία, έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων έργα των Ζενέ, Απολλιναίρ, Μπονφουά, Ελυάρ, Ρεμπώ, Πονζ, Βαλερύ, Σταντάλ και έχοντας επιμεληθεί μια "Ανθολογία γαλλικής ποίησης". Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου 2019, σε ηλικία 74 ετών.


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
69
Διαστάσεις:
32χ24
Βάρος:
0.456 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση