Ρευστός φόβος
zoom in

Η νεωτερικότητα υποτίθεται ότι θα ήταν η περίοδος εκείνη της ανθρώπινης ιστορίας στην οποία οι φόβοι που στοίχειωναν την κοινωνική ζωή κατά το παρελθόν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οριστικά και τα ανθρώπινα όντα θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους και να δαμάσουν τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του κοινωνικού και του φυσικού κόσμου. Κι όμως, στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα, ζούμε ξανά σε μια εποχή φόβου. Είτε πρόκειται για τον φόβο των φυσικών ή περιβαλλοντικών καταστροφών είτε για το φόβο τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων, ζούμε σήμερα σε μια κατάσταση διαρκούς άγχους αναφορικά με τους κινδύνους που δύναται να ενσκήψουν απροειδοποίητα και ανά πάσα στιγμή. `Φόβος` είναι το όνομα που δίνουμε στην αβεβαιότητά μας μπροστά στους κινδύνους που χαρακτηρίζουν τη ρευστή μοντέρνα εποχή μας, στην άγνοιά μας σχετικά με τη φύση της απειλής και στην ανικανότητά μας να καθορίσουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της.
Το νέο βιβλίο του Ζύγμουντ Μπάουμαν, ενός από τους σημαντικότερους κοινωνικούς στοχαστές της εποχής μας, είναι ένα ευρετήριο των ρευστών μοντέρνων φόβων. Είναι επίσης μια απόπειρα να έρθουν στο φως οι κοινές πηγές τους, να αναλυθούν τα εμπόδια που στοιβάζονται στο δρόμο προς την ανακάλυψη των τελευταίων και να εξεταστούν οι τρόποι απενεργοποίησης ή εξουδετέρωσης των φόβων αυτών. Περιγράφοντας ευφυώς τους φόβους και τις αγωνίες που μας κατατρύχουν σήμερα, ο Μπάουμαν μας προειδοποιεί για το μέγεθος του έργου που θα χρειαστεί να αναλάβουμε στο μεγαλύτερο τμήμα του αιώνα που διανύουμε αν θέλουμε οι συνάνθρωποί μας να βγουν στο τέλος του αιώνα αυτού νιώθοντας πιο ασφαλείς και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους από ό,τι νιώθουμε εμείς στην αρχή του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Μανιάτης

Γιώργος Μανιάτης (Υπεύθυνος Σειράς)


Zygmunt Bauman

Zygmunt Bauman (Συγγραφέας)

Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, κοινωνιολόγος, συγγραφέας και σταχαστής, γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας στις 19 Νοεμβρίου 1925. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Παρέμεινε στο στρατό και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά τελικά αποστρατεύτηκε εξαιτίας της αντισημιτικής εκκαθάρισης. Ο Μπάουμαν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Από το 1968 ζούσε στην Αγγλία. Από το 1972 μέχρι το 1990 διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας. Η σκέψη του Μπάουμαν είχε δεχτεί επιρροές από σημαντικούς διανοούμενους του 19ου αιώνα, όπως τον Καρλ Μαρξ και τον Μαξ Βέμπερ, αλλά και του 20ού αιώνα, όπως τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εμανουέλ Λεβινάς. Ο Μπάουμαν πίστευε ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική: "Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους". Τιμήθηκε με τα βραβεία European Amalfi Prize for Sociology & Social Sciences (1990) και Adorno (1998). Έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου 2017.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Θ. Καράμπελας (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
245
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.302 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση