Πρωτοπόροι της ελληνικής ελευθερίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρωτοπόροι της ελληνικής ελευθερίας

Δέκα πρόσωπα που σφράγισαν την ελληνική επανάσταση

Συλλογικό έργο

Διονύσης Τζάκης

Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης

Ο παρών τόμος αποτελεί επιτομή των βιογραφιών δέκα αγωνιστών του `21 που έχουν βιογραφηθεί εκτενέστερα στην ιστορική σειρά των "ΝΕΩΝ" με τίτλο: "Οι ιδρυτές της νεότερης Ελλάδας" (16 τόμοι, 2009-2010). Με την επιτομή των δέκα βιογραφιών αυτού του βιβλίου "Τα Νέα" θέλησαν να συμμετάσχουν στον εφετινό (2012) εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, προσφέροντας στους αναγνώστες και φίλους της εφημερίδας ένα συνοπτικό αλλά έγκυρο βιβλίο. Για τη σύνταξη του μάλιστα εργάστηκαν οι ίδιοι οι συγγραφείς της παραπάνω σειράς των 16 τόμων, κάτι που εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του εγχειρήματος.

[...] Οι δέκα σύντομες βιογραφίες του τόμου, όπως εύκολα θα καταλάβει ο αναγνώστης, έχουν γίνει με βάση την αντιπροσωπευτικότητα και όχι το μέγεθος της συμμετοχής του καθενός στα συμβάντα του πολέμου· η άμεση συμμετοχή μάλιστα για μερικούς υπήρξε αδύνατη, λόγω αποστάσεως ή πρόωρου θανάτου. Από τον πατέρα της εθνικής νεοελληνικής ταυτότητας Αδαμάντιο Κοραή ως τον πολέμαρχο της θάλασσας Ανδρέα Μιαούλη, τα δέκα πρόσωπα αυτού του τόμου ξεχωρίζουν για την αγωνιστική τους παρουσία στα πολλαπλά και αλληλοσυμπληρούμενα επίπεδα του Αγώνα. Άλλωστε αυτή η πολλαπλότητα των αναγκών και των δράσεων είναι το βασικό χαρακτηριστικό της νεωτερικότητας της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια μονοδιάστατη εξέγερση ενόπλων με πατριωτικά αισθήματα, αλλά σε ένα πολυδιάστατο επαναστατικό εγχείρημα, πνευματικό, οργανωτικό, πολιτικό, διπλωματικό, που μορφοποίησε και κινητοποίησε τις δυνάμεις του έθνους. [...]

(από την εισαγωγή του Βασίλη Παναγιωτόπουλου)

Περιέχονται τα κείμενα:
- Βασίλης Παναγιωτόπουλος, "Εισαγωγή"
- Εμμ. Ν. Φραγκίσκος, "Αδαμάντιος Κοραής: ο απόστολος του Ελληνικού Διαφωτισμού"
- Π. Δ. Μιχαηλάρης, "Νικόλαος Σκουφάς: ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας"
- Γιάννης Γιαννόπουλος, "Αλέξανδρος Υψηλάντης: ο αρχηγός της εξέγερσης"
- Π. Δ. Μιχαηλάρης, "Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας): ο δυναμικός πρωταγωνιστής της επαναστατικής πράξης"
- Χρήστος Λούκος, "Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: ο οραματιστής του εθνικού κράτους"
- Π. Δ. Μιχαηλάρης, "Γερμανός, Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών: ο πρωτοπόρος Φιλικός που ενδυνάμωσε τον Αγώνα"
- Δημήτρης Δημητρόπουλος, "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: ο χαρισματικός στρατηγός"
- Κατερίνα Αδαμοπούλου, Αννίτα Πρασσά, "Ανδρέας Δ. Βόκος - Μιαούλης: ο πολέμαρχος των θαλασσών"
- Διονύσης Τζάκης, "Γεώργιος Καραϊσκάκης: ο στρατηγός - συνεχιστής του Αγώνα"
- Χρήστος Λούκος, "Ιωάννης Καποδίστριας: ο πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Τζάκης (Συγγραφέας)

Ο Διονύσης Τζάκης διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948. Το 1972 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το 1994 υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο το επιτίμιο του Αφορισμού και τη χρήση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από το 1976-1978 διετέλεσε υπότροφος-ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, όπου ασχολήθηκε με το εμπορικό αρχείο της αθηναϊκής οικογένειας Περούλη. Από το 1979 εργάζεται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ιδιότητα του Δόκιμου Ερευνητή (1990), εντεταλμένου ερευνητή (1995), κύριου ερευνητή (1998) και διευθυντή ερευνών (2003). Έχει εργαστεί στο ερευνητικό έργο που οδήγησε στην έκδοση του Αρχείου Αλή πασά της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (υπεύθυνος Β. Παναγιωτόπουλος), στην επεξεργασία καταλόγου συνδρομητών βιβλίων της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1749-1821, υπεύθυνος Φ. Ηλιού), ενώ από το 1983 αποτελεί μέλος του Προγράμματος "Θεσμοί και ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος-19ος αιώνας" (υπεύθυνος Δ.Γ. Αποστολόπουλος). Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικές αποστολές και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες σχετικά με τα παραπάνω θέματα καθώς και με θέματα σχετικά με την ιστορία της Βενετοκρατίας και την ιστορία της Λέσβου. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Ερανιστής" του Ομίλου Μελέτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από το 2003-2009 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δημητρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γιαννόπουλος

Γιάννης Γιαννόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Istituto Universitario Orientale di Napoli στην τουρκολογία. Φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας. Δίδαξε στην Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά, στη Σχολή και τα Κέντρα Επιμόρφωσης καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, στο Φροντιστήριο Ιστορικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάστηκε στην "Ιστορία του ελληνικού έθνους" (Εκδοτική Αθηνών) και στην "Ιστορία του νέου ελληνισμού" (Ελληνικά Γράμματα). Διετέλεσε μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Μνήμων και Εώα και Εσπερία. Επί έτη υπήρξε συνεργάτης στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βουλής των Ελλήνων. Έχει συγγράψει πολλές μελέτες νεότερης ιστορίας, θεωρίας και διδακτικής της ιστορίας, όπως: "Η διοικητική οργάνωσις της Στερεάς Ελλάδος κατά την τουρκοκρατία (1393-1821)" (διδακτορική διατριβή, Αθήνα, 1971), "Η Κρήτη κατά τον τέταρτο βενετο-τουρκικό πόλεμο (1570-1571)" (Αθήνα, 1978), "Δοκίμια θεωρίας και διδακτικής της ιστορίας" (Αθήνα, 1997, β΄ έκδοση: 2011), "Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης" (Αθήνα, 2010). Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διδάσκεται η θεματική ενότητα εισαγωγή στον βυζαντινό πολιτισμό που περιέχεται στον τόμο "Εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό" (Πάτρα, 2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αννίτα Ν. Πρασσά

Αννίτα Ν. Πρασσά (Συγγραφέας)

Η Αννίτα Πρασσά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Είναι προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) του νομού Μαγνησίας στο Βόλο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΓΑΚ έχει διοργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα γνωστικά αντικείμενα "Νεότερη Ελληνική Ιστορία" και "Διδακτική της Ιστορίας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καθώς και τα δημοσιεύματά της αφορούν κυρίως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, το Φιλελληνισμό, τα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους, τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης καθώς και τη νεότερη θεσσαλική ιστορία. Έχει την επιστημονική ευθύνη ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Το 1997 συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή του Ελληνορωσικού Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και τη ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα. Έχει γράψει τα βιβλία:" Ιωάννης Καποδίστριας. Ο αναγεννώμενος Φοίνιξ" (1776-1831), εκδ. Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1998, "Ο Φιλελληνισμός και η Επανάσταση του ΄21", εκδ. Δημιουργία, Αθήνα 1999, "Όψεις και πραγματικότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Η περίπτωση των Κυκλάδων (1828-1832)", εκδ. Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2003. Είναι τακτική συνεργάτις του περιοδικού "Ε-Ιστορικά" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Λούκος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Λούκος είναι Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στο Πανεπιστή
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουήλ Ν. Φραγκίσκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Αδαμοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.138 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση