Προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο

Συλλογικό έργο

Σταύρος Λυγερός

Άγγελος Μ. Συρίγος

13.38€ -33% 8.96€

Η άμυνα και η ασφάλεια των κρατών είναι συνισταμένη πολλών μεταβλητών. Αυτές εξαρτώνται αφενός από τις δικές τους πολιτικές δυνατότητες - και το τι κάνουν για να τις αυξήσουν, και αφετέρου από το πώς συμπεριφέρονται γειτονικά κράτη πάντα σε συσχετισμό με τον ευρύτερο διεθνή περίγυρο. Το ελληνικό έθνος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε ζώνες αυξανόμενης ρευστότητας. Οι κρίσεις και οι νέοι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με την υψηλή ή άμεση αμερικανική εμπλοκή, αλλά πλέον και μιας έντονα ανταγωνιστικής Ρωσίας, επηρεάζουν άμεσα την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε μια διαβάθμιση των προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρώτο με διαφορά παραμένει η τουρκική αναθεωρητική πολιτική, εκπεφρασμένη με λόγια και με έργα. Οι ιθύνουσες ελίτ σε Ελλάδα και Κύπρο, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, θέλησαν να την παραθεωρήσουν και να την υποβαθμίσουν. Παρά την διαλλακτικότητα και τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς η τουρκική επιθετικότητα παραμένει ισχυρή αυξάνοντας τον εγκλωβισμό και την πίεση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Λυγερός

Σταύρος Λυγερός (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής", το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων "Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα" (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), "ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς" (1990, εκδόσεις Στοχαστής), "Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Κύπρος: Στα όρια του αφανισμού" (1993, εκδόσεις Λιβάνη), "Το παιχνίδι της εξουσίας" (1996, εκδόσεις Λιβάνη) και "Όταν σκοντάφτει ο Αετός, μία ανάγνωση των γεωπολιτικών μετώπων στις αρχές του 21ου αιώνα" (υπό έκδοση). Επίσης, συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα. Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά Αντί, Άμυνα και Διπλωματία, στις εφημερίδες Ποντίκι, Ελευθεροτυπία, Πρώτη, Επικαιρότητα, Επενδυτής, Εξουσία, Αξία, στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά. Σήμερα εργάζεται στην Καθημερινή και στον Κόσμο του Επενδυτή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Μ. Συρίγος (Συγγραφέας)

O Άγγελος Συρίγος (γενν. 1966) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1993-94), διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν (1999-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999 μέχρι σήμερα). Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μετά το 1999 έχει ασχοληθεί με την ελληνική εξωτερική πολιτική από θέσεις ευθύνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοφάνης Μαλκίδης

Θεοφάνης Μαλκίδης (Συγγραφέας)

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για την συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων. Κυριότερα έργα του είναι: "Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος", "Αγροτική Κοινωνιολογία, Γενικές αρχές Κοινωνιολογίας", "Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη", "Aspects of Greek social life in Black Sea", "La situation de la Minorite Grecque en Albanie. A l΄egard du Droit International relatif a la protection des Minorites. Dimensions Politiques et Juridques" (σε συνεργασία με τον Στέφανο Αμπατζή), "Κοινωνία και μειονότητες στη χερσόνησο του Αίμου. Η Αλβανία και η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα" (σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Ήφαιστος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών και κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Από το 1990 μέχρι το 2007 δίδαξε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2007 μετατάχθηκε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Ε. Γραμματίκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Βενιζέλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Βενιζέλος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία. Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - Κ. Βενιζέλος, "Αμερικανική Πολιτική στο Κυπριακό την περίοδο του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής Ιανουάριος 2011", Ιστορία Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960-2010, τόμος 2, Λευκωσία, Φιλελεύθερος, 2011, σσ. 126-37. - Κ. Βενιζέλος, "Οι αμερικανικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό, 1964-1967", Ιστορία Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960-2010, τόμος 1, Λευκωσία, Φιλελεύθερος, 2010, σσ. 207-17 - Κ. Βενιζέλος (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου), Τα μυστικά αρχεία του Κίσιγκερ, η απόφαση για τη διχοτόμηση, Αθήνα, Λιβάνης, 2002. - Κ. Βενιζέλος (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτη), Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον ελληνισμό, Αθήνα, Λιβάνης, 2005. - Κ. Βενιζέλος, "Ιστορική πορεία του Κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα", Η Ιστορία των Ελλήνων (15ος τόμος της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας Δομή), Αθήνα, 2006, σσ. 614-45. - Κ. Βενιζέλος, "Διαχρονική στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό", Κύπρος: γεωπολιτική ανάπτυξη τον 21ο αιώνα, Αθήνα, Monthly Review, 2009 σσ.73-6. - Κ. Βενιζέλος, "Η βρετανική στάση στο κυπριακό", στο Προκλήσεις για Ελλάδα και Κύπρο στα θέματα της ασφάλειας, Αθήνα, Παπαζήσης, 2008 σσ. 207-14 - Κ. Βενιζέλος, "Ο τύπος σε περίοδο κρίσης", στο Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και εξωτερική πολιτική, Λευκωσία, ΙΕΠΕΜ, 2004, σσ. 117-19. Έχει δώσει τις παρακάτω διαλέξεις: - "Η Πολιτική και τα ΜΜΕ", Ευρωπαϊκό και Διεθνής Επικοινωνιακό Σύστημα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εαρινό εξάμηνο 2010, 12 Απριλίου 2010. Παρουσιάσθηκαν οι σχέσεις των ΜΜΕ με την πολιτική, τους πολιτικούς και οι σχέσεις εξάρτησης και συγκρούσεις μεταξύ τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυπριακή πραγματικότητα. - "Η ιστορία του Κυπριακού, εξελίξεις και προοπτικές", Τρεις ομιλίες στο πλαίσιο των διαλέξεων του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Μάρτιος 2007, Νοέμβριος 2007 και Νοέμβριος 2009). Ανάλυση σε στρατιωτικούς και επιτελείς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και την πολιτική Ελλάδος, Κύπρου και Τουρκίας στην περιοχή. - "Σχέσεις Πολιτικών και Δημοσιογράφων", Ανακοίνωση στο συνέδριο Τα ΜΜΕ σήμερα: καινούργιοι μύθοι ή καινούργια κάστρα δημοκρατίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ΙΜΜΕ, 19-20 Νοεμβρίου 2010. Εκτενής αναφορά στο διεθνές γίγνεσθαι για την σχέση πολιτικών και δημοσιογράφων, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Ειδική αναφορά έγινε στην κυπριακή πραγματικότητα με εκτενείς αναφορές σε σχετικά παραδείγματα. - Πολιτική και ΜΜΕ: Φόρμουλες επίδρασης στην κοινή γνώμη, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάρτιος 2011.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Αλεξάνδρου (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για τον Παρευξείνιο Χώρο στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει σε διάφορα προγράμματα στην Κύπρο καθώς επίσης και στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά στην ετοιμασία Ενθέτων και Φακέλων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κύρα Αδάμ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοφάνης Μαλκίδης

Θεοφάνης Μαλκίδης (Επιμέλεια)

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για την συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων. Κυριότερα έργα του είναι: "Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος", "Αγροτική Κοινωνιολογία, Γενικές αρχές Κοινωνιολογίας", "Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη", "Aspects of Greek social life in Black Sea", "La situation de la Minorite Grecque en Albanie. A l΄egard du Droit International relatif a la protection des Minorites. Dimensions Politiques et Juridques" (σε συνεργασία με τον Στέφανο Αμπατζή), "Κοινωνία και μειονότητες στη χερσόνησο του Αίμου. Η Αλβανία και η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα" (σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο).

Χρήστος Αλεξάνδρου (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για τον Παρευξείνιο Χώρο στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει σε διάφορα προγράμματα στην Κύπρο καθώς επίσης και στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά στην ετοιμασία Ενθέτων και Φακέλων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
242
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.348 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση