Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική;

Myriam Revault d΄ Allonnes

9.68€ -18% 7.94€

H πεποίθηση ότι η πολιτική είναι «βρόμικη υπόθεση» και το παράλληλο αίσθημα της «ηθικοποίησής» της αποτελούν κοινούς τόπους στον καθημερινό δημόσιο λόγο των σύγχρονων δημοκρατιών. Η Μυριάμ Ρεβώ ντ` Αλλόν, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Γαλλίας στην περιοχή της πολιτικής και ηθικής σκέψης, θέτει υπό αυστηρή δοκιμασία τις τρέχουσες αυτές παραδοχές. Μας καλεί να σκεφτούμε, μεταξύ άλλων, μήπως ο μακιαβελισμός δεν είναι τόσο «μακιαβελικός» όσο θεωρείται και μήπως, τελικά, οι διαπρύσιοι κήρυκες της ηθικής είναι πολιτικά επικίνδυνοι. Μας καλεί ακόμη να γίνουμε περισσότερο επιφυλακτικοί έναντι της ενθουσιώδους `ηθικής της πεποίθησης` και να επανεκτιμήσουμε ταυτόχρονα τις πολιτικές αρετές μιας «ψυχρής» `ηθικής της ευθύνης`, που παίρνει υπόψη της την τραγικότητα της πολιτικής πράξης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Ζαρταμόπουλος (Μεταφραστής)


Myriam Revault d΄ Allonnes

Myriam Revault d΄ Allonnes (Συγγραφέας)

Η Μυριάμ Ρεβώ ντ΄ Αλλόν -καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po)- είναι σήμερα μια από τις πιο σημαντικές Ευρωπαίες πολιτικούς φιλοσόφους. Το έργο της οικοδομήθηκε προοδευτικά την τελευταία εικοσιπενταετία. Ως συγγραφέας έχει επιλέξει ένα λόγο δοκιμιακό, που ανατέμνει με τόλμη τα μεγάλα ηθικά ζητήματα μέσα από τη βάσανο της πολιτικής και ιστορικής πραγματικότητας. Μια από τις κρίσιμες φιλοσοφικές της αφετηρίες είναι η αρεντιανή έννοια της "κοινοτοπίας του κακού". Μέσα από το πολυσχιδές έργο της συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με στοχαστές όπως η Χάννα Άρεντ, ο Μωρίς Μερλώ-Ποντύ, ο Κλωντ Λεφόρ, ο Μισέλ Φουκώ, ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Πωλ Ρικαίρ. Ούτε ο Πλάτωνας, ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Καντ, ούτε ο Τοκβίλ λείπουν, ωστόσο, από το έργο της. Ορισμένα από τα βιβλία της είναι τα εξής: "Ce que l΄homme fait a l΄homme. Essai sur le mal politique" (Seuil 1995), "Le deperissement de la politique. Genealogie d΄un lieu commun" (Aubier 1999), "Fragile humanite" (Aubier 2002), "Le Pouvoir des commencements. Essai sur l΄ autorite" (Seuil 2006), "Pourquoi nous n΄ aimons pas la democratie" (Seuil 2010).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Σταύρος Ζουμπουλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
73
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.131 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση