Πρακτικά θέματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρακτικά θέματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου

Υποθέσεις εργασίας: Πρακτικά ζητήματα: Σχολιασμένη νομολογία

Αναστασία Γραμματικάκη - Αλεξίου

Ζωή Παπασιώπη - Πασιά

Ευάγγελος Ν. Βασιλακάκης

Το παρόν βοήθημα έχει ως στόχο την πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και τη συμπλήρωση του διδακτικού συγγράμματος των συγγραφέων του. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον φοιτητή, ωστόσο όμως μπορεί να διαφωτίσει και κάθε νομικό, παρέχοντας, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα της καθημερινής πράξης, καθοδήγηση στην ανάλυσή τους και στην ανάπτυξη του ιδιόμορφου συλλογισμού του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Μετά από πολύχρονη διδασκαλία του αντικειμένου είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη της θεωρίας πρέπει να συνοδεύεται από την πρακτική της εφαρμογή, ειδικά στην περίπτωση του κλάδου που υπηρετούμε, ο οποίος είναι άκρως τεχνικός και σύνθετος, με χαρακτηριστικά που δεν ανευρίσκονται σε άλλους κλάδους του δικαίου.
Τα Πρακτικά Θέματα περιλαμβάνουν καταρχάς αναλύσεις των υποθέσεων εργασίας που περιέχονται στο διδακτικό σύγγραμμα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου των συγγραφέων, προσφέρουν επιπροσθέτως ορισμένες πιο σύνθετες πρακτικές ασκήσεις με τους συλλογισμούς που απαιτούνται για την κατανόησή τους και τις λύσεις που προτείνουν οι συγγραφείς τους και συμπληρώνονται από έναν μικρό αριθμό σχολιασμένων δικαστικών αποφάσεων. Δεν κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθεί βασική βιβλιογραφία, αφού αυτή δίδεται ούτως ή άλλως στο εγχειρίδιο του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, ούτε βασικές νομολογιακές παραπομπές για τον ίδιο λόγο.
Κατά κανόνα ο προβληματισμός σε μια ιδιωτική διαφορά με στοιχεία αλλοδαπότητας ακολουθεί συγκεκριμένη σειρά:
Α. Επίλυση του ζητήματος της διεθνούς δικαιοδοσίας
Β. Ανεύρεση του εφαρμοστέου δικαίου
Γ. Αντιμετώπιση της αναγνώρισης και εκτέλεσης αλλοδαπών αποφάσεων
Ενόψει του γεγονότος ότι κάθε έννομη τάξη διαθέτει τους δικούς της κανόνες ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, πρώτο μέλημα εκείνου που αντιμετωπίζει μια σχέση με στοιχεία αλλοδαπότητας είναι η ανεύρεση των δικαστηρίων που έχουν διεθνή δικαιοδοσία να επιληφθούν της διαφοράς. Συνεπώς, οι ελληνικοί κανόνες ιδιωτικού διεθνούς δικαίου μπορούν να εφαρμοστούν μόνο αν τα ελληνικά δικαστήρια έχουν διεθνή δικαιοδοσία επί συγκεκριμένης διαφοράς. Για τις ανάγκες της διδασκαλίας θεωρείται, εκτός αν δίδεται αντίθετη ένδειξη, ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν διεθνή δικαιοδοσία. Προκειμένου να ανευρεθεί ο κατάλληλος κάθε φορά κανόνας συγκρούσεως θα πρέπει πρώτα να γίνει ο νομικός χαρακτηρισμός των υπό κρίση περιστατικών.
Οι αναλύσεις των υποθετικών παραδειγμάτων και των πρακτικών ασκήσεων του παρόντος βοηθήματος ακολουθούν αυτή τη συλλογιστική πορεία. [...]
Ο φοιτητής-χρήστης των Πρακτικών Θεμάτων δεν πρέπει να ξεχνά δύο πράγματα: Πρώτο, ότι οι αναλύσεις και απαντήσεις είναι, για λόγους διδακτικούς, διεξοδικότερες από εκείνες που αναμένεται να γράψει στις εξετάσεις. Δεύτερο, ότι οι απαντήσεις βασίζονται στις απόψεις των συγγραφέων τους, αλλά δεν είναι πάντα μονόδρομος. Η ορθή χρήση των μηχανισμών του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγήσει σε διαφορετικές λύσεις, αρκεί αυτές να έχουν στερεή νομική βάση.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Αναστασία Γραμματικάκη - Αλεξίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζωή Παπασιώπη - Πασιά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Ν. Βασιλακάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
155
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση