Πονήματα παλαιοχριστιανικής βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πονήματα παλαιοχριστιανικής βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης

Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης

Η συλλογή των πονημάτων που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο συνιστά το αποτέλεσμα μιας μακράς διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του υποφαινόμενου ομότιμου καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η βραχύτητα της έκτασης μερικών εκ των δημοσιευμάτων αυτών οφείλεται στο ότι εκφωνήθηκαν ως ανακοινώσεις δεκάλεπτης ή δεκαπεντάλεπτης χρονικής διάρκειας σε πανελλήνια, τοπικά ή διεθνή επιστημονικά συνέδρια που αφορούσαν ιστορικά, αρχαιολογικά και θεολογικά θέματα και αργότερα συμπεριλήφθηκαν στα πρακτικά αυτών, ή ως άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Οι τίτλοι των μελετημάτων αυτών αναφέρονται σε εικονογραφικά θέματα και επεισόδια, μεγαλύτερα ή μικρότερα, από τον βίο του Χριστού, της Θεοτόκου και των αγίων της Εκκλησίας, με βάση μνημεία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μικροτεχνίας, που απόκεινται είτε κατά χώραν (in situ) σε εκκλησίες και αλλού, είτε ως εκθέματα σε μουσεία και πινακοθήκες διαφόρων χωρών του κόσμου. Οι επιστημονικές αυτές εργασίες είναι γραμμένες ως επί το πλείστον στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης

Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1935 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας από πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και μητέρα Ηπειρώτισσα εκ Θεσπρωτίας. Μετά τις στοιχειώδεις και εγκύκλιες σπουδές του εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Χριστιανικής Αρχαιολογίας Ρώμης και στη Φιλοσοφική Σχολή Μονάχου, ως υπότροφος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ενότητα των Χριστιανών). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εσταδιοδρόμησε κατ΄ αρχάς ως επιστημονικός βοηθός και μετά από εξελίξεις κατέστη τακτικός καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο τμήμα Θεολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Συνέγραψε: "Ο αποκεφαλισμός των μαρτύρων εις τας ιστορικοφιλολογικάς πηγάς και την βυζαντινήν τέχνην" 1983, 1990, "Μελετήματα παλαιοχριστιανικής επιγραφικής" 1984, "Οι Δεντρίτες στην προχριστιανική και χριστιανική παράδοση και εικονογραφία" 1986, "Συμβολικές παραστάσεις της ειρήνης και της ελπίδας στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1990. "Συμβολικές παραστάσεις της νίκης στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1994. "The Dendrites in Pre-Christian and Christian Historical - Literaty Tradition and Iconography" 1995, V. Bychkov "Βυζαντινή αισθητική, θεωρητικά προβλήματα" (μετάφραση) 1999. "Τα μνημεία της Ραβέννας" 2002. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον επιστημονικό περιοδικό τύπο της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Πυκνή είναι η συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Societa di Studi Romani, του Collegium Cultorum Martyrum, της Academia Manaua Internationalis και άλλων. Οφφικίαλος Άρχων Μαΐστρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μεταβαίνει συχνά το Φανάρι σε εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από το 2003 είναι επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
1055
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.833 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση