Πολιτική και οικονομία της υγείας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτική και οικονομία της υγείας

Στρατηγικός σχεδιασμός, οργάνωση και διοίκηση, οικονομική λειτουργία, τομεακές πολιτικές

Συλλογικό έργο

Θανάσης Δρίτσας

Κώστας Δικαίος

42.60€ -33% 28.54€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789600220469

 • Κατηγορίες:

  Εθνολογία

 • Έτος κυκλοφορίας

  2007

 • Εκδότης

  παπαζήσης

"... είναι πλέον αντιληπτό, ότι η παροχή των υπηρεσιών υγείας δεν εξαντλείται στην παρεχόμενη φροντίδα και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών.
Πριν από αυτό, υπάρχει ένα υπόβαθρο από οικονομικές, κοινωνικές, διοικητικές και άλλες παραμέτρους, που διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της "φυσιογνωμίας" των συστημάτων υγείας...
Επιπλέον, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και ως συνέπεια αυτού η αύξηση της κατανάλωσης των υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με τις αυξητικές πιέσεις που ασκούνται στο κόστος των τελευταίων, κυρίως λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της σχετικής διαγνωστικής και θεραπευτικής τεχνολογίας, κατέστησαν το οικονομικό υπόβαθρο ως τον πιο καθοριστικό ίσως παράγοντα για την εξέλιξη των συστημάτων υγείας...

...εκδοτικές προσπάθειες όπως η παρούσα η οποία χαρακτηρίζεται από μοναδική πληρότητα στα θέματα τα οποία προσεγγίζει, αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο ανάδειξης και μελέτης της νέας αυτής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας..."

Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Αντιπρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Δρίτσας

Θανάσης Δρίτσας (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) είναι καρδιολόγος και εργάζεται ως Επιμελητής Α΄ της Καρδιολογικής κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου από το 1994. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy΄s και Hammersmith Hospital, Royal Postgraduate Medical School του Λονδίνου. Παράλληλα με την ιατρική του εκπαίδευση σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κ. Κυδωνιάτη και Γ. Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music του Λονδίνου. Μουσικά του έργα έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι μουσικοί της Ορχήστρας των Χρωμάτων και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις. Υπήρξε παραγωγός της εκπομπής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ "Μαγικός Αυλός" (1999-2001), της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα που σχολίασε συστηματικά τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Είναι διεθνώς γνωστός για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στο αντικείμενο των εφαρμογών της μουσικής στην ιατρική (music medicine & music therapy) και είναι μέλος της American Association of Music Therapy, British Society of Music Therapy, International Society of Music in Medicine. Έργα του έχουν παρουσιασθεί και ηχογραφηθεί: "Εικόνες-String Images" (Musica Viva), "Δύο μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα δωματίου", "Συν-εικόνες" για βιολί και πιάνο, "Μουσεικασία" για βιολί, πιάνο και φλάουτο, "Υδατογραφία" για φλάουτο και άρπα, "Κύκλος ελληνικός" για πιάνο, "Θεραπευτικοί ήχοι απ΄ όλον τον κόσμο" (κυκλοφορεί σε cd προσφορά της εφημερίδας Ελευθεροτυπία).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δικαίος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Ν. Λύτρας (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1989. Διδάσκει αυτοδύναμα από το 1990 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1996 εξελέγη Λέκτορας και το 2000 Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητής στο ΓΝΑ "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο, ΕΕΣ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Αρσενοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Γ. Γκόλνα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Ολλανδέζος (Συγγραφέας)

Οικονομολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δάφνη Καϊτελίδου (Συγγραφέας)

Η Δάφνη Καϊτελίδου είναι λέκτορας στο αντικείμενο της νοσηλευτικής διοίκησης και αξιολόγησης της τεχνολογίας υπέρ της υγείας στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 είναι επιστημονική συνεργάτις στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το διάστημα 2004-2006 δίδαξε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ως μέλος του ΣΕΠ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Διοίκηση Μονάδων Υγείας", ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Επίσης διδάσκει στο Διατμηματικό-Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Νοσηλευτικής (συντονιστικό τμήμα), στην ειδίκευση "Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας". Τα πεδία δραστηριότητάς της συνίσταται κυρίως στην αξιολόγηση και διαχείριση τεχνολογίας υγείας, στην κοινωνικο-οικονομική αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας, στη αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητας, παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας και στην οργάνωση και διοίκηση των υπηρεσιών υγείας. Από το 2002 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Π. Βοζίκης

Αθανάσιος Π. Βοζίκης (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Βοζίκης είναι λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα οικονομικά της υγείας και τα πληροφοριακά συστήματα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M. Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πληροφορική της Υγείας (Health Informatics) και πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής, ανασχεδιασμού διαδικασιών, επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού του τομέα υγείας σε έργα δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος ερευνητικών ομάδων σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εγχώρια projects. Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και στο Τ.Ε.Ι. Πειραιώς. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Βανδώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Βελιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Ζάβρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Θεοδωράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Λοπατατζίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Μπαρδής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Ν. Σουλιώτης

Κυριάκος Ν. Σουλιώτης (Επιμέλεια)

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Επιπλέον διδάσκει μαθήματα σχετικά με την πολιτική και οικονομία της υγείας και τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006) και Διοικητικός Διευθυντής στο Μητέρα-Όμιλος Υγεία (2006-2007). Από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για τη Βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ). Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 22 βιβλία και περισσότερα από 150 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 300 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Μιχάλης Ε. Παπαδάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Παπαδάκης είναι Διπλωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Computer Science από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ΙUCL), UK. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακές εκπαιδεύσεις σε θέματα εξειδικευμένων εφαρμογών Πληροφορικής στην Οικονομία και Διοίκηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς και εκπαίδευση Executive Training στη Διαχείριση Τεχνολογίας και το Management Δημόσιων Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο του Harvard, JFK Shool of Government, USA. Διαθέτει επίσης δίπλωμα Quality Systems Manager από τον Ευρωπαϊκό και Ελβετικό Οργανισμό Ποιότητας (ΕΟQ και SAQκαι Δίπλωμα Επιθεωρητή Συστημάτων Ποιότητας κατά ISO. Έχει πολυετή εμπειρία στη μελέτη, σχεδιασμό, ανάπτυξη, project management και λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα σε Νοσοκομεία. Έχει εργασθεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στα αντικείμενα της Πληροφορικής, της Οργάνωσης, της Διαχείρισης Έργων και της Ανάπτυξης Συστημάτων Ποιότητας, καθώς και ως εισηγητής σε εξειδικευμένα σεμινάρια σε αντίστοιχα θέματα, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα τελευταία 10 έτη εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου κατέχει τη θέση του Προϊστάμενου του Τμήματος Οργάνωσης και Πληροφοριακών Συστημάτων. Είναι μέλος του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΕΠΥ) και του Δικτύου KLN του Πανεπιστημίου του Harvard, USA.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
607
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.295 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση