Πολιτική ανυπακοή
zoom in

Δέχομαι ολόψυχα το ρητό που λέει ότι `Καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά λιγότερο` και θα ήθελα να το δω να πραγματοποιείται πιο γρήγορα και πιο συστηματικά. Το ρητό αυτό, αν υλοποιηθεί, ισοδυναμεί τελικά με το εξής, στο οποίο επίσης πιστεύω: `Καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή που δεν κυβερνά καθόλου`. Και όταν οι άνθρωποι θα είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι το είδος της κυβέρνησης που θα έχουν. Η κυβέρνηση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μέσον αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις, και μερικές φορές όλες, είναι συνήθως ανώφελες. Οι ενστάσεις που έχουν εγερθεί ενάντια στην ύπαρξη ενός μόνιμου στρατού είναι πολλές και βαρύνουσες, και αξίζει να υπερισχύσουν, μπορούν κάλλιστα να εγερθούν κι ενάντια σε μια μόνιμη κυβέρνηση. Ο μόνιμος στρατός δεν αποτελεί παρά το μακρύ χέρι της μόνιμης κυβέρνησης. Η ίδια η κυβέρνηση, που δεν είναι παρά ο τρόπος τον οποίο επέλεξαν οι άνθρωποι για να εκτελούν τη θέλησή τους, είναι εξίσου επιρρεπής σε κατάχρηση και διαφθορά, προτού καν ο λαός προλάβει να ενεργήσει μέσω αυτής. Δείτε τον τωρινό πόλεμο στο Μεξικό· είναι έργο σχετικά λίγων ατόμων που χρησιμοποιούν τη μόνιμη κυβέρνηση ως όργανό τους· ένας πόλεμος για τον οποίο, απ` το ξεκίνημά του, οι άνθρωποι δεν θα είχαν συναινέσει. (...)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (Συγγραφέας)

Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θόρω (1817-1862) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο Χάρβαρντ (1833-1837) κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά. Αργότερα διδάσκει σε διάφορα σχολεία για να έρθει σύντομα σε σύγκρουση με το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα. Από το 1838 έως το 1841 διευθύνει μαζί με τον αδερφό του ένα μικρό σχολείο, κατόπιν δε (1841-1843) συνεργάζεται με το περιοδικό "Dial" που εξέδιδε ο Έμερσον. Ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης. Στο "Ουώλντεν" το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής, ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου και την πνευματική ανύψωση του ανθρώπου που, σε σύνδεση με το εξωτερικό του περιβάλλον, δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή. Ο Θόρω έγραψε επίσης ποιήματα, δοκίμια, το 14τομο "Ημερολόγιο" ("Journal") καθώς και το "Resistance to civil government" που έγινε γνωστότερο με τίτλο "Πολιτική ανυπακοή" ("Civil disobedience", 1849), έργο στο οποίο κηρύσσει την παθητική αντίσταση απέναντι σε μια άδικη μορφή εξουσίας. Πολέμιος του δουλοκτητικού συστήματος, βοήθησε πολλούς σκλάβους να δραπετεύσουν. Οι ιδέες του επηρέασαν, στον 20ο αιώνα, τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δεσποινιάδης (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Δεσποινιάδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1978. Από το 2001 έχει ιδρύσει το περιοδικό και τις εκδόσεις "Πανοπτικόν". Εκτός από το "Πανοπτικόν", κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα (Εντευκτήριο, Ένεκεν, Πλανόδιον, Χουλιγκανιζατέρ, Εποχή, Κόντρα και Παρασκήνιο). Από το 2007 είναι ένας από τους υπεύθυνους της σειράς "Περάσματα" των εκδόσεων "Βάνιας". Ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής έχει συνεργαστεί με 15 περίπου εκδοτικούς οίκους.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
111
Διαστάσεις:
21x12
Βάρος:
0.152 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση