Ποιμενικά. Χαρακτήρες
zoom in

Λόγγος (Συγγραφέας)

Ο Λόγγος, μυθιστοριογράφος της ύστερης αρχαιότητας, καταγόταν, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, από τη Λέσβο. Τη φήμη του οφείλει στο ποιμενικό και ερωτικό μυθιστόρημά του Δάφνις και Χλόη. Δύο έκθετα παιδιά, που σώζονται και υιοθετούνται από βοσκούς, μεγαλώνουν μαζί και ερωτεύονται. Ο συγγραφέας ιστορεί την πορεία τους από την αθώα παιδική αγάπη μέχρι την ερωτική αφύπνιση και ολοκλήρωση, με φόντο την ειδυλλιακή φύση και τον εξιδανικευμένο αγροτοποιμενικό κόσμο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόφραστος

Θεόφραστος (Συγγραφέας)

Θεόφραστος (372 - 987 π.Χ.). Ο Θεόφραστος που γεννήθηκε στην Ερεσό, είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε η Λέσβος στην αρχαιότητα. Υπήρξε ο κατεξοχήν μαθητής, συνεργάτης και συνεχιστής του έργου του Αριστοτέλη, τον οποίο διαδέχθηκε στη διεύθυνση της "Σχολής του Περιπάτου" και την κράτησε άξια επί 34 χρόνια, συγκεντρώνοντας γύρω του 2.000 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Θεόφραστος διέπρεψε σ΄ όλους τους κλάδους της σοφίας, στη Μεταφυσική, στη Λογική, στην Ηθική, στη Ρητορική, αλλά κυρίως υπηρέτησε τις φυσικές επιστήμες. Το συγγραφικό έργο του ήταν πελώριο. Από τα 240 συγγράμματα που του αποδίδονται, εκτός από τα βοτανολογικά και τη συλλογή των "Χαρακτήρων", σώθηκαν μόνο αποσπάσματα τα οποία όμως είναι αρκετά για να δώσουν μια καθαρή εικόνα της προσωπικότητάς του. Στα δύο βοτανολογικά έργα "Περί των φυτών ιστορίας" και το "Περί φυτών αιτίων" ο Θεόφραστος επεχείρησε τη συστηματική και λεπτομερειακή κατάταξη του φυτικού κόσμου. Τα έργα αυτά έχουν εξαιρετική σημασία καθώς συντέλεσαν ώστε να ιδρυθούν οι αντίστοιχοι επιστημονικοί κλάδοι και να συστηματοποιηθεί για πρώτη φορά στο σύνολό της η εμπειρική έρευνα, όμως μαρτυρούν και το σοφό ερευνητή και διανοητή Θεόφραστο των κοιλάδων και των βουνών της Ερεσού. Μια άλλη πλευρά του Θεόφραστου παρουσιάζουν οι "Χαρακτήρες". Η συλλογή αυτή αποτελείται από τριάντα σχεδιαγραφήματα, τα οποία δίνουν μια άριστη απεικόνιση των διαφόρων ανθρώπινων χαρακτήρων. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του Θεόφραστου να διακρίνει στις λεπτομέρειές της την εκδήλωση των ψυχικών καταστάσεων, καθιστώντας έτσι τους "Χαρακτήρες" μικρά αριστουργήματα, ανυπέρβλητα στο είδος τους. Το είδος αυτό μεταφέρθηκε και στο θέατρο. Έτσι ο Θεόφραστος εγκαινίασε τη μεγάλη σειρά από τους περίφημους "Χαρακτήρες", που από την αρχαιότητα ως σήμερα έδωσε η θεατρική δημιουργία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κορδάτος

Γιάννης Κορδάτος (Επιμέλεια)

Φοίτησε σε σχολεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, και τέλειωσε το γυμνάσιο στον Βόλο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Υπήρξε πολυγραφότατος, μελετητής της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της "Φοιτητικής Συντροφιάς" και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος - Κομμουνιστικό ή ΣΕΚΕ(Κ) (1920), προκατόχου του ΚΚΕ, και διετέλεσε γενικός γραμματέας του (1920-1924) και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922-1924). Το 1927, αποχώρησε από το ΚΚΕ, επειδή διαφώνησε με τις θέσεις του κόμματος για την Μακεδονία. Συνέχισε ωστόσο να είναι κοντά στο ΚΚΕ, και γι΄ αυτό φυλακίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά. Αν και αυτοδίδακτος ιστορικός, εντούτοις ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του "Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης", που κυκλοφόρησε το 1924, ήταν ένα από τα πρώτα δείγματα του "ιστορικού υλισμού" στην Ελλάδα, και προκάλεσε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις. Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και το βιβλίο του Ιησούς Χριστός και Χριστιανισμός, μια "κριτική έρευνα", όπως γράφει ο ίδιος, "πάνω στο μεγαλύτερο επαναστατικό κίνημα που συγκλόνισε τον κόσμο, τον χριστιανισμό και το λαϊκό ηγέτη και επαναστάτη Χριστό". Το βιβλίο αυτό, αν και αποτέλεσμα μόχθου 20 ετών, δεν κυκλοφόρησε παρά μόνο μετά τον θάνατό του, καθώς κανένας εκδότης δεν τολμούσε να αναλάβει την έκδοσή του. Ήταν επίσης μεγάλος γνώστης της Ελληνικής Γραμματείας, αρχαίας και νέας, και ασχολήθηκε επαγγελματικά ως επιμελητής των εκδόσεων της κλασικής Ελληνικής Γραμματείας, που κυκλοφόρησαν από τον οίκο του Ι. Χ. Ζαχαρόπουλου. Σήμερα, στην γενέτειρά του Ζαγορά, λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος που φέρει το όνομά του, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό αμφιθέατρο στο κτίριο Παπαστράτου στον Βόλο.

Γεώργιος Δ. Ζευγώλης (Μεταφραστής)


Μαρίνος Σιγούρος

Μαρίνος Σιγούρος (Μεταφραστής)

Μαρίνος Σιγούρος (1885-1961). Ο Μαρίνος Σιγούρος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Καταγόταν από την οικογένεια τον Σιγούρων με καταβολές στους Νορμανδούς ιππότες Segur. Τέλειωσε το Εθνικό Λύκειο της Αθήνας και τη Νομική Σχολή του Πανεπισημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε ως διπλωματικός ακόλουθος στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 1909 ως το 1932. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μετάφραση, γνωστός είναι ωστόσο κυρίως ως ιστορικός και μελετητής της Επτανησιακής Λογοτεχνίας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1901 ως συνεργάτης του Ημερολoγίου του Γ.Σκόκκου, ενώ συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά Παναθήναια, Νέα Εστία, Ιόνιος Ανθολογία και άλλα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Μαρίνου Σιγούρου βλ. Άγρας Τέλλος, «Σιγούρος Μαρίνος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια21. Αθήνα, Πυρσός, 1933 και «Μαρίνος Σιγούρος», Παπαϊωάννου Μ.Μ. (εισαγωγή), Η ελληνική ποίηση· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ.425-426. Αθήνα, Σοκόλης, 1980 και χ.σ., «Σιγούρος Μαρίνος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 12. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
259
Διαστάσεις:
18χ12
Βάρος:
0.291 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση