Ποίηση του λαού της Παλαιστίνης
zoom in

`ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ`:
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο φιλικές Ευρωπαϊκές χώρες προς τον αραβικό κόσμο γενικότερα και τον Παλαιστινιακό λαό ειδικότερα τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο λαών. Η ιστορία αποτελεί τον καλύτερο μάρτυρα της πολιτιστικής χημείας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη διαμέσου των αιώνων. Η χημεία αυτή δημιούργησε τα θεμέλια της ξεχωριστής φιλίας, σχέσης και καλής γειτονίας ανάμεσα στους δυο λαούς.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δεν λειτούργησε αποικιοκρατικά απέναντι στον αραβικό κόσμο και αυτό γιατί βρέθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες υπό τον τουρκικό ζυγό για 400 χρόνια.
Αρχικά οι Έλληνες ήταν αυτοί που ταξίδεψαν πρώτοι προς τα αραβικά κράτη. Σταδιακά οι ελληνικές παροικίες στις αραβικές χώρες μειώθηκαν αφήνοντας όμως πίσω τους σημαντική κουλτούρα και ιστορία όπως σχολεία και εκκλησίες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία των Ιεροσολύμων και την αλληλεγγύη και υποστήριξη που έδειξε προς τους Παλαιστίνιους. [...]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Samih Al - Khasem (Συγγραφέας)

Ο Σαμίχ Αλ Κάσεμ είναι ένας από τους διασημότερους Παλαιστίνιους ποιητές. Γεννημένος το 1939 στη Γαλιλαία της Παλαιστίνης, κρατήθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του και φυλακίστηκε από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πολλές φορές για τις ενέργειές του. Ο Σαμίχ Αλ Κάσεμ έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες ποιητικές συλλογές και πολλές από αυτές έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά όπως επίσης και πολλά από τα πατριωτικά του ποιήματα έχουν μελοποιηθεί. Είναι διευθυντής της έκδοσης της Παλαιστινιακής εφημερίδας "Κουλ Ελ Αράμπ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Taufiq Zayyad

Taufiq Zayyad (Συγγραφέας)

Ο Ταουφίκ Ζαγιάντ (1932-1994) σπούδασε στη Μόσχα και υπήρξε επίσης δήμαρχος της Ρακά στη Ναζαρέτ. Η ποίησή του έχει ισχυρό ρητορικό λυρισμό. Έχει επίσης εκδώσει μια ποιητική συλλογή με παραδοσιακά Παλαιστινιακά ποιήματα. Στα πιο γνωστά του ποιήματα συμπεριλαμβάνονται: "Η φωτιά της Μάτζι" (η αφηγήτρια γνωρίζει τη συνεχή και ατελείωτη διαβίωση υπό την κατοχή ενός εχθρού που δεν έχει ρίζες), "Το αδύνατο" (η βαθιά γνώση της καταγωγής κάποιου, ένα εμπόδιο για το Σιωνισμό), "Εδώ μένουμε" (1966: ο ηρωισμός του να αρνηθεί κάποιος να πάει εξορία, αλλά αντίθετα να παραμείνει και να κάνει παιδιά, είναι ένα στοιχείο αντίστασης, κάτι σαν τον αγκαθωτό κάκτο, ένα αγκάθι στα πλευρά του εχθρού), "Στον κορμός της ελιάς" (1965: παλαιστινιακές τραγωδίες χαραγμένες στον κορμό της ελιάς σαν διαθήκη).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Mahmoud Darwish

Mahmoud Darwish (Συγγραφέας)

Ο Μαχμούτ Νταρουίς (1942-2008), ο θεωρούμενος ως εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους άραβες ποιητές, γεννήθηκε στην al-Birwa, ένα χωριό ανατολίκα της Ακρ. Μετά τον πόλεμο του 1948 οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το χωριό και ο Νταρουίς με την οικογένειά του έγιναν πρόσφυγες. Αυτή η εμπειρία του ξεριζωμού σημάδεψε αργότερα βαθύτατα τη ζωή του. Εργάστηκε στη δημοσιογραφία και το 1961 έγινε μέλος του Ισραηλινού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ράκα, και εξέδωσε για κάποιο διάστημα και την εφημερίδα του, "Αλ Ιτιχάντ". Εκείνες τις ημέρες βίωσε τον εγκλεισμό του στη φυλακή και τον κατ΄ οίκο περιορισμό. Σπούδασε το 1970 στη Μόσχα. Έφυγε το 1971 από το Ισραήλ και εγκαταστάθηκε στη Βηρυτό, στο Λίβανο, όπου εργάστηκε για την ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και εξέδιδε το μηνιαίο δελτίο "Σουούν Φιλιστινίγια" ("Παλαιστινιακές Υποθέσεις"). Διατέλεσε διευθυντής έκδοσης του παλαιστινιακού λογοτεχνικού και μορφωτικού περιοδικού "Αλ - Κάρμελ". Όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στο Λίβανο το 1982, η ΟΑΠ εγκατέλειψε το αρχηγείο της εκεί και ο Νταρουίς μετακόμισε στην Κύπρο. Το 2001 απονεμήθηκε στον Νταρουίς το βραβείο της "Ελευθερίας της Μόρφωσης" από το Ίδρυμα Αννάν. Η πρώτη του συλλογή εμφανίστηκε το 1960 όταν ήταν μόνο 19 ετών. Με τη δεύτερη συλλογή, "Αουράκ Ζαϊτούν" (1964) έγινε γνωστός ως ένας από τους ηγετικούς ποιητές της αντίστασης. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία για τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένου το 1969 του Βραβείου Λότους από την Ένωση των Αφροασιατών Συγγραφέων και του Βραβείου Ειρήνης Λένιν το 1983. Πολλά από τα ηρωικά του ποιήματα έγιναν τραγούδια. Πέθανε στις 9 Αυγούστου 2008, σε ηλικία 67 ετών, τρεις μέρες μετά από την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο Memorial Hermann Hospital, στο Χιούστον του Τέξας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Βάκρος (Επιμέλεια)

Ο Γεράσιμος Βάκρος γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Παράλληλα με τη σχολή εργάστηκε, από διάφορα πόστα, στην κινηματογραφική διαφήμιση, στην παραγωγή βιντεοταινιών, σε ταινίες μικρού μήκους, φωτογράφος σε εφημερίδες κ.ά. Μαθήτευσε στον Τύπο, εργαζόμενος στην περιοδική εφημερίδα "Οδηγητής" και στη συνέχεια κράτησε τη στήλη της κριτικής κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη" για πέντε χρόνια. Δούλεψε περιοδικά ως αρχισυντάκτης στη νεανική εφημερίδα "Ζιζάνιο". Δημοσίευσε κείμενα στους "Υπότιτλους", την "ΚΟΜΕΠ", στις "Σελίδες του βιβλίου" των εκδόσεων Καστανιώτη, τον "Αντικινηματογράφο", τον "Κινηματογράφο και Επικοινωνία", τη "Νέμεσις", για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και στο περιοδικό "Οδός Πανός". Επιμελήθηκε την εργοβιογραφία του Έλληνα σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας καθώς και τις εκδόσεις της "Ομάδας Έλευσις". Έχει γράψει τα σενάρια για σειρές οικολογικού ενδιαφέροντος στη ΝΕΤ και στην ΕΤ3. Σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους. Εμφανίστηκε ως ηθοποιός στη μεγάλου μήκους ταινία - δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλίου "Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία" και σε ταινίες μικρού μήκους. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Kamal Kattan (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Τρίπολη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
100
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.18 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση