Pinku Eiga: Beyond Pink
zoom in
8.52€ -11% 7.58€
Τι είναι αυτό που ορίζει ένα πρωτοποριακό, ανανεωτικό, ριζικά καινοτόμο σινεμά; Μπορεί ένα κινηματογραφικό είδος που υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους να ξεπερνά τους περιορισμούς που του υπαγορεύει η χρηστικότητά του και να αναβαθμίζεται σε κάτι αληθινά ξεχωριστό; Οι ταινίες πίνκου έιγκα, του κινηματογραφικού είδους που γεννήθηκε στην Ιαπωνία της δεκαετίας του ΄60 και το οποίο επιβιώνει κι εξελίσσεται ακόμη και σήμερα, αποδεικνύουν πως η αληθινή τέχνη μπορεί να ανθίσει ακόμη και στο κινηματογραφικό βασίλειο των ενστίκτων και της σαρκικής επιθυμίας. Το να χαρακτηρίσεις τις ταινίες πίνκου έιγκα πορνογραφία μπορεί να μοιάζει θεμιτό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους, αλλά αδικεί κατάφωρα το αποτέλεσμα και την υπερβατική τους φύση, που τα οδηγεί πολύ πιο πέρα από την στιγμιαία ικανοποίηση των θεατών τους, το βασικό δηλαδή στόχο της Δυτικής πορνογραφίας. Μπορεί το ερωτικό περιεχόμενο να είναι η αφορμή, όμως τα φιλμ πίνκου έιγκα ξεκίνησαν όχι σαν πορνογραφία, αλλά σαν μια μορφή αντίστασης σε ένα πνιγηρά συντηρητικό και καταπιεστικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Έδωσαν την ευκαιρία σε σκηνοθέτες του underground να αλώσουν το κινηματογραφικό mainstream και βοήθησαν το νέο ιαπωνικό σινεμά να ανδρωθεί μέσα από την ανανεωτική τους γλώσσα, την ευφάνταστη δημιουργικότητά τους και την αμφισβήτηση κάθε ταμπού ή κρατούσας άποψης τόσο για το σινεμά όσο και για τον ερωτισμό. Οι σκηνοθέτες του είδους συναντήθηκαν ή συνεργάστηκαν με ανθρώπους που σήμερα αναγνωρίζουμε ως εμβληματικούς δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά, όπως ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Ναγκίσα Όσιμα, ο Σέϊτζουν Σουζούκι, ο Σοχέι Ιμαμούρα. Οι εικόνες των φιλμ της πίνκου έιγκα δεν μοιάζουν με τίποτα απ΄ ό,τι έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ως ερωτικό σινεμά. Οι ιστορίες τους είναι συχνά κοινωνικές αλληγορίες, τα πλάνα τους βγαλμένα από μια πυρετική σχεδόν φαντασία που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον ερεθισμό των αισθήσεων και του πνεύματος παρά του σώματος. Το αφιέρωμα σε αυτό το τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια αληθινά διαφορετική έκφανση της κινηματογραφικής δημιουργίας και κυρίως να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι η αληθινά σπουδαία και πρωτοποριακή τέχνη μπορεί να γεννηθεί και να ανθίσει ακόμη και σε περιοχές που δε θα μπορούσαν να μοιάζουν πιο απομακρυσμένες και αποκομμένες από αυτή. (Δέσποινα Μουζάκη, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) Περιλαμβάνονται τα κείμενα: - Jasper Sharp: "Στα άδυτα του ροζ: ο ιαπωνικός ερωτικός κινηματογράφος στο απόγειο της δόξας του" - Nicole Brenez: " Κότζι Ουακαμάτσου: Σελίδες κομμένες από το βιβλίο της ιστορίας του πολιτισμού" - Go Hirasawa: "Μυστικά πίσω απ΄ τον τοίχο" [Καμπέ νο νάκα νο χιμέγκοτο] - Jacoby Alexander: "Παρακμή και πόθος: σεξ, θάνατος και η Δύση στις ταινίες του Νομπόρυ Τανάκα" - Νίκος Σαββάτης: "Η αυτοκρατορία των φτηνών απολαύσεων" - Γκέλυ Μαδεμλή: "Αισθη[μα]τική αγωγή: δυο ταινίες του πίνκου έιγκα στο γύρισμα μιας εποχής"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σαββάτης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σαββάτης δημοσιεύει θεωρητικά δοκίμια για τον κινηματογράφο και τη μουσική από το 1975 (Σύγχρονος Κινηματογράφος). Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έχει επιμεληθεί 12 μονογραφίες (Κεν Λόουτς, Φριτς Λανγκ, Ουσμάν Σεμπέν κ.ά.). Επίσης έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Από το 1 994 ως το 2001 δίδασκε κινηματογράφο στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jasper Sharp (Συγγραφέας)

Ο Τζάσπερ Σαρπ είναι κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας του βιβλίου "Behind the Pink Curtain: The Complete History of Japanesse Sex Cinema" που κυκλοφόρησε το 2008 από τη FAB Press.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicole Brenez (Συγγραφέας)

Η Νικόλ Μπρενέζ διδάσκει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Paris-1 / Pantheon - Sorbonne. Είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων και επιμελήτρια avant-garde αφιερωμάτων στη Γαλλική Ταινιοθήκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexander Jacoby (Συγγραφέας)

Ο Αλεξάντερ Τζέικομπ διδάσκει Ιαπωνικό Κινηματογράφο και Μάνγκα στο Πανεπιστήμιο Oxford Brooks και ετοιμάζει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό δοκιμίων για τον Ιαπωνικό Κινηματογράφο και το πρώτο του βιβλίο "A Critical Handbook of Japanese Film Directory" εκδόθηκε από την Stone Bridge Press το 2008.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γκέλυ Μαδεμλή (Συγγραφέας)

Η Γκέλυ Μαδεμλή σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Film Studies στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ [University van Amsterdam] με ειδίκευση στη θεωρία κινηματοράφου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό περιοδικό τύπο και συμμετέχει στο συντονισμό του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Go Hirasawa (Συγγραφέας)

Ο Γκο Χιροσάουα είναι ακτιβιστής κριτικός κινηματογράφου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meijigakuin του Τόκιο. Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων για το αβανκράντ σινεμά στην Ιαπωνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ελευθερίου (Μεταφραστής)


Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου

Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου (Μεταφραστής)

Η Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

Δημήτρης Ψαρράς (Μεταφραστής)


Δώρα Δαβανέλλος (Μεταφραστής)


Παναγιώτης Σφαλαγκάκος (Μεταφραστής)


Λευτέρης Αδαμίδης (Επιμέλεια)

Ο Λευτέρης Αδαμίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του ΦΚΘ.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
64
Διαστάσεις:
28χ17
Βάρος:
0.232 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση