Philippines Rising
zoom in
10.60€ -11% 9.43€

Ανανεωτικός, παλλόμενος, ορμητικός, σκληρός, αληθινός, συχνά βίαιος και ανησυχητικός, ο νέος κινηματογράφος των Φιλιππίνων αναμφίβολα δεν είναι φιλόξενος σε κάθε θεατή. Δεν ενδιαφέρεται να χαϊδέψει τις ευαισθησίες μας, δε διστάζει να αποκαλύψει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συχνά επώδυνο ρεαλισμό την πραγματικότητα μιας χώρας που υποφέρει από μια σειρά κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων και που ακόμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αυθυπαρξία και την ταυτότητά της. Κι όμως ακόμη και κάτω από αυτές τις κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες ή ίσως ακριβώς εξαιτίας τους, μια νέα γενιά δημιουργών κατόρθωσε να αρθρώσει μια απόλυτα καινούρια κινηματογραφική γλώσσα που διεκδικεί το δικό της χώρο ακόμη και ανάμεσα στην κυριαρχία του mainstream σινεμά και της αμερικάνικης πολιτιστικής εισβολής, και που ξεκινώντας δειλά, αλλά προχωρώντας πλέον με αλματώδη βήματα κερδίζει την αναγνώριση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο. Μια αναγνώριση για την οποία δικαιωματικά έχουμε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι κι εμείς, εδώ στη Θεσσαλονίκη, καθώς στηρίξαμε αυτό το νέο κινηματογραφικό ρεύμα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το φετινό αφιέρωμα φιλοδοξεί να αποδείξει πως το σινεμά των Φιλιππίνων δεν είναι απλά μια ακόμη περαστική μόδα, αλλά μια κινηματογραφία που βρίσκεται στο κατώφλι μιας αληθινής δημιουργικής έκρηξης. Σκηνοθέτες με αποκρυσταλλωμένο ύφος και καθαρή ματιά πάνω στην τέχνη τους αλλά και τη ζωή, ταινίες με δύναμη και λόγο ύπαρξης, σινεμά που δεν αναλίσκεται σε εσωστρεφείς και αδιέξοδους λαβυρίνθους, αλλά που τολμά να μιλά για όσα το αφορούν, παντρεύοντας το σκληρό ρεαλισμό με έναν αφοπλιστικό λυρισμό της καθημερινότητας. Γεννημένο μέσα από την ψηφιακή επανάσταση που επέτρεψε σε μια νέα γενιά να πάρει στα χέρια της τα δημιουργικά της μέσα, το σινεμά των Φιλιππίνων μοιάζει πλέον να αγγίζει την ωριμότητα, δίχως να χάνει τίποτα από την ορμή ή την αμεσότητα του, κάνοντας τη στιγμή ιδανική για να γνωρίσουμε μέσα από αυτό το αφιέρωμα τη γοητευτική πολυπλοκότητα, τις διαφορετικές εκφάνσεις του και τους σημαντικότερους από τους πολλούς γεμάτους υποσχέσεις δημιουργούς του. (Δέσποινα Μουζάκη, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σαββάτης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σαββάτης δημοσιεύει θεωρητικά δοκίμια για τον κινηματογράφο και τη μουσική από το 1975 (Σύγχρονος Κινηματογράφος). Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έχει επιμεληθεί 12 μονογραφίες (Κεν Λόουτς, Φριτς Λανγκ, Ουσμάν Σεμπέν κ.ά.). Επίσης έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Από το 1 994 ως το 2001 δίδασκε κινηματογράφο στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Αδαμίδης (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Αδαμίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του ΦΚΘ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Χαρίτος (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Χαρίτος εργάζεται ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ συχνά αρθρογραφεί σε περιοδικά και βιβλία για τον κινηματογράφο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ed Lejano (Συγγραφέας)

Ο Εντ Λεχάνο είναι διευθυντής της σχολής κινηματογράφου UPFI, της μόνης αναγνωρισμένης πανεπιστημιακής σχολής κινηματογράφου στις Φιλιππίνες. Σπούδασε κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη και έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε πολλά φεστιβάλ. Είναι μέλος της NETPAC και ανταποκριτής του περιοδικού Screen International. ΄Εχει γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexis A. Tioseco (Συγγραφέας)

Ο Αλέξις Α. Τιοσέκο (1981-2009) υπήρξε ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους κριτικούς από τις Φιλιππίνες. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Sinema Scope, Rogue, Rogue, Senses of Cinema κ.ά. ενώ ήταν υπεύθυνος για τον ιστότοπο criticine.com αφιερωμένο στο σινεμά της Νοτιανατολικής Ασίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christoph Huber (Συγγραφέας)

Ο Κριστόφ Χούμπερ σπούδασε φυσική, αλλά κατέληξε να γίνει κριτικός κινηματογράφου στην Αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Παράλληλα γράφει κείμενα για τα προγράμματα του Filmmuseum στη Βιέννη και κείμενα για το περιοδικό Sinema Scope και πλήθος κείμενα για διάφορες εκδόσεις και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lito B. Zulueta (Συγγραφέας)

Ο Λίτο Μπ. Ζουλουέτα είναι κριτικός κινηματογράφου και επικεφαλής της ομάδας κριτικών στις Φιλιππίνες Manunuri ng Pelikulang Pilipino. Αρθρογραφεί στην Philippine Daily Inquirer την μεγαλύτερη εφημερίδα στην αγγλική γλώσσα στις Φιλιππίνες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Raymond Phathanavirangoon (Συγγραφέας)

Ο Ρέιμοντ Παθαναβιρανγκόν είναι προγραμματιστής στο φεστιβάλ του Τορόντο υπεύθυνος για το σινεμά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εργάστηκε στην εταιρεία Fortissimo Films ως υπεύθυνος αγορών Ασιατικών ταινιών. Είναι προγραμματιστής στο Toronto Reel Asian Film Festival.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Un-Seong Yoo (Συγγραφέας)

Ο Ουν-Σέονγκ Γιο είναι κριτικός κινηματογράφου, προγραμματιστής και παραγωγός στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τζεοντζού, στη Νότιο Κορέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ελευθερίου (Μεταφραστής)


Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου

Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου (Μεταφραστής)

Η Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

Λευτέρης Αδαμίδης (Επιμέλεια)

Ο Λευτέρης Αδαμίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του ΦΚΘ.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
66
Διαστάσεις:
28χ17
Βάρος:
0.237 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση