Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Οκτώβριος 2011
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Οκτώβριος 2011

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Το Διαβάζω αφουγκράζεται τον σφυγμό της εποχής του και διαπιστώνει τη στροφή στο βιβλίο. Βλέπει τους αναγνώστες του να κυκλοφορούν με ένα βιβλίο στο χέρι, ελπίζοντας πως μεσα στις σελίδες του θα βρούνε τον προσανατολισμό τους.
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το Διαβάζω διοργανώνει από αυτό το μήνα ένα διαφορετικό σεμινάριο δημιουργικής γραφής με θέμα Social Fiction και οδηγό τη Δανάη Δάσκα. Τα κείμενα που θα προκύψουν από την ομάδα του σεμιναρίου θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν το τώρα, έτσι ώστε οι συγγραφείς να ασκούνται στην αφηγηματική τεχνική εμπνεόμενοι από την επικαιρότητα που βιώνουν.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Campus Novel Τo αφιέρωμα στο Campus Novel (Πανεπιστημιακό Μυθιστόρημα) αναζητά τις καταβολές του λογοτεχνικού αυτού είδους, και το παρακολουθεί μέχρι τις πιο σύγχρονες εκφάνσεις του. Διανύει τη διαδρομή απ’ τον Vladimir Nabocov ως τον Απόστολο Δοξιάδη, εξετάζει τους μηχανισμούς της γραφής του αλλά αναρωτιέται και για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στη σημερινή κοινωνία. Γράφουν οι εκπρόσωποι του campus novel στη χώρα μας: Πέτρος Μαρτινίδης, Σοφία Νικολαίδου και μιλάει η καθηγήτρια Έλενα Γιαννακάκη. Γράφουν ακόμα ο Νίκος Ταγκούλης και η Χριστίνα Μυγδάλη, η οποία και επιμελήθηκε το αφιέρωμα. Ένα αφιέρωμα που θα μπορούσε να το δει κανείς και σαν ένα παράπλευρο ή υπαινικτικό σχόλιο στον διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τις ριζικές αλλαγές που επιχειρούνται στον πανεπιστημιακό χώρο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ελισάβετ Σπαντιδάκη μιλά με τη συγγραφέα της Παγωμένης πριγκίπισσας, Καμίλλα Λάκμπεργκ για τις επιρροές και την πρόσληψη της αστυνομικής λογοτεχνίας σήμερα. Η ίδια συντάκτρια μας μεταφέρει μία συζήτηση με τη Μαίρη Κόντζογλου, μια νέα και δυναμική παρουσία στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ Ο Σπύρος Κακουριώτης γράφει για τον συλλογικό τόμο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Λιάκος, Το 1922 και οι πρόσφυγες: Μια νέα ματιά. Η Δήμητρα Καραμολέγκου καταγράφει τις ματιές της Κατερίνας Σέρβη και της Έρσης Φιλιπποπούλου για το Μουσείο της Ακρόπολης. Τον τόμο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας για τη μνήμη στη λογοτεχνική γραφή ανατέμνει ο Γάννης Ν. Μπασκόζος. Ο Θανάσης Μήνας γράφει για τα Χρονικά του Άρη του Ray Bradbury, όπως κυκλοφορεί στα Ελληνικά σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη, και τέλος, ο Φοίβος Σταυρίδης παρουσιάζει την κριτική αποτίμηση ενός αιώνα Κυπριακής Λογοτεχνίας από τον Αλέξη Ζήρα.
ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Νέα πρόσωπα προστέθηκαν στις στήλες του περιοδικού. Οι έγκυροι κριτικοί Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και Κατερίνα Σχινά με προσωπικές στήλες αλλά και οι «φρέσκοι» Αλέξια Οθωναίου και anadysi «εικονογραφούν» τις λογοτεχνικές τους διαδρομές. Από αυτό το τεύχος ο Κωστής Παττακός και η Αντιγόνη Βαλάκου επιχειρούν να τρυπώσουν στο μυαλό του συγγραφέα, ασκούμενοι στον τρόπο του Taibo II.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, της χολής και της σχόλης, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες – βιβλιοπωλεία, ο περιοδεύων, comics.

Τόμος:
522
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
14Χ21
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση