Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Μάρτιος 2010
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Μάρτιος 2010

Το τεύχος Μαρτίου του Διαβάζω (Νο 505) ξεκινάει με μια δυσάρεστη είδηση για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό. Το Kings College του Λονδίνου αποφάσισε να καταργήσει το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ένα τμήμα που δημιουργήθηκε το 1919, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Είναι το κλείσιμο αυτού του τμήματος η αρχή για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Και ποια είναι η θέση της ελληνικής πολιτείας για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία των Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών; Σκοπεύει να κάνει κάτι; Μπορεί; Θέλει;
ΦΑΚΕΛΟΣ: Ορθοδοξία και βιβλίο
Αναζητήσεις σ’ έναν ειδικό εκδοτικό τόπο που διακρίνεται από ποικιλομορφία, τάσεις και εντάσεις: εκδοτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, εικαστικές και άλλες. Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης. Στο αφιέρωμα γράφουν και μιλούν οι: Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Μάριος Μπέγζος, Δημήτρης Κ. Κόκκινος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης. Παρουσιάζονται 70 βιβλία από διάφορους εκδότες που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: παλαιοδιαθηκικές μελέτες, Καινή Διαθήκη, Βυζάντιο, πατερική σκέψη, εκκλησιαστική ιστορία, σλαβικές σπουδές, σύγχρονη θεολογία και κόσμος, σύγχρονοι προβληματισμοί, μοναχισμός και Άγιον Όρος, ιεραποστολική μαρτυρία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κάρλος Ρουίθ Θαφόν – «Γράφω ενάντια στη λήθη»
Ο συγγραφέας των βιβλίων Η σκιά του ανέμου (Λιβάνης) και Το παιχνίδι του αγγέλου (Ψυχογιός) έχει ως ήρωες τα ίδια τα βιβλία, τους παλαιοβιβλιοπώλες, τους βιβλιόφιλους, τους εκδότες, τους τυπογράφους, τους συγγραφείς. Εμπνέεται από τους κλασικούς του 19ου αιώνα αλλά μιλάει για το σήμερα, τη μνήμη, τη λήθη, τη ματαιοδοξία, την προδοσία, τις μεγάλες ιδέες και τον πολιτισμό. Τα έργα του θα μπορούσαν να έχουν ως μότο τη ρήση του Μαλαρμέ: «Ο κόσμος υπάρχει για να καταλήξει σε ένα βιβλίο». Συνέντευξη στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο.
ΠΡΟΣΩΠΑ: J. D. Salinger – Ένας μύθος για κάθε εφηβεία
Ένας από τους τελευταίους τιτάνες της αμερικανικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών. Ο συγγραφέας του Φύλακα στη σίκαλη δεν ήταν απλά ένας συγγραφέας ήρωας. Ήταν ένα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, ακόμη και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Του Λευτέρη Καλοσπύρου.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Η Βιβλιοθήκη Βαρθολομαίου Κάλβου βρίσκεται στην Καρθαγένη της Κολομβίας. Στην Κολομβία της ανέχειας και της αβεβαιότητας, της εγκληματικότητας και του αναλφαβητισμού (που υπολογίζεται στο 20%), η βιβλιοθήκη στέκεται αρωγός των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Το αποδεικνύουν οι 1.500 περίπου αναγνώστες που την επισκέπτονται καθημερινά. Του Νάσου Χριστογιαννόπουλου.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, ευπώλητα,, ταξιδευτής, κριτικογραφία, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Τόμος:
505
Σελίδες:
128
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση