Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Ιούνιος 2012
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Ιούνιος 2012

Οι βραχείες λίστες των υποψήφιων βιβλίων για τα φετινά Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου. Στην Τελετή Απονομή τους στις 6 Ιουνίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις των κριτικών επιτροπών. Ευχόμαστε η γιορτή αυτή του βιβλίου να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενισχύοντας τις εκδοτικές προσπάθειες που γίνονται σήμερα στη χώρα μας, υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας, και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου πνευματικής συσπείρωσης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ- Λογοτεχνία, Διαδίκτυο και Νέες Τεχνολογίες: Τα επόμενα πράγματα
Το Διαβάζω γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του και δημοσιεύει ένα αφιέρωμα που χαρτογραφεί τις σχέσεις λογοτεχνίας και διαδικτύου και αποτυπώνει τις επιρροές των νέων τεχνολογιών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική κοινότητα. Το αφιέρωμα εξετάζει- μεταξύ άλλων- θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα, τις ηλεκτρονικές εκδόσεις και το ρόλο τους στη Νεοελληνική Φιλολογία, τα βιβλιοφιλικά μπλογκς, τα υπερκείμενα και τους τρόπους με τους οποίους αυτά επηρεάζουν τόσο την παραγωγή όσο και την πρόσληψη του κειμένου, μεταμορφώνοντας την αναγνωστική εμπειρία, κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο, το Διαβάζω, εγκαινιάζει το νέο του ξεκίνημα στο χώρο του διαδικτύου, συμμετέχοντας στο σχετικό δημόσιο διάλογο. Τα κείμενα του αφιερώματος υπογράφουν οι: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Μαρία Ξυλούρη, Άννα-Μαρία Σιχάνη, Γιώργος Περαντωνάκης, Γιάννης Φαρσάρης, Παναγιώτης Γαβριήλογλου. Η επιμέλεια του αφιερώματος είναι της Χριστιάνας Μυγδάλη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
‘Το να ξέρουμε τι μας συμβαίνει είναι η μεγαλύτερη επανάσταση’ δηλώνει ο Γιώργος Μανιώτης στον Ελπίδοφορο Ιντζέμπελη, στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την τέχνη και την επικαιρότητα.
Η Κική Δημουλά συναντά τον Γιάννη Μπασκόζο και του εξηγεί, γιατί δε χρειάζεται να γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα της ποίησης.
Ο Νίκος Θρασυβούλου μεταφέρει τη ραδιοφωνική διάσταση της συνάντησής του με τον Χρήστο Αστερίου.
Δημοσιεύεται, επίσης, απόσπασμα μίας συζήτησης με θέμα ‘Η ποίηση και η ανθρώπινη κατάσταση’: με τους ποιητές Milo Deangelis (Μιλάνο), Issa Makhlouf (Βηρυτός), Gérard Noiret (Παρίσι), Ozdemir Ince (Κωνσταντινούπολη), Στρατής Πασχάλης (Αθήνα), Marta Pessarrodona (Τερράσσα), Vlada Urosevic (Σκόπια), Michel Deguy (Παρίσι), Rabia Djelti (Οράν), οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ‘Ποιητές της Μεσογείου – Φως, Ταξίδι και Εξορία’ συνομίλησαν ο Νίκος Ταγκούλης και η Χριστιάνα Μυγδάλη.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης παρουσιάζει την επανέκδοση της Φανταστικής Περιπέτειας του Αλέξανδρου Κοτζιά. Ο Θανάσης Μήνας γράφει για Το Ποτάμι του Kjetil Bjørnstad, σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Η Κωνσταντίνα Μπότσιου παρουσιάζει τη Βιογραφία Καραμανλής 1907-1998, γραμμένη από τον Κωνσταντίνο Σβολόπουλο. Η Μπετίνα Ντάβου γράφει για το παιδικό βιβλίο Delete στον Ηλεκτρονικό Εκφοβισμό του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, εικονογραφημένο από τη Ναταλία Καπατσούλια.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, παρα-στάσεις, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, γράμματα από μακριά, κριτικογραφία, ευπώλητα, ως αναγνώστης, περιοδεύων, ραδιοφωνικές συζητήσεις, comics, στο μυαλό του συγγραφέα, a chat room of her own, Book in a frame, βιβλιοθήκες, Διαβολιάδα, an artist και cinematic literature. Φιλοξενείται το δεύτερο της σειράς των εμπνευσμένων από το έργο του Κάρολου Ντίκενς, κόμικς, μια συνεργασία του Διαβάζω με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Comidom Press.
 

Τόμος:
530
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
130
Διαστάσεις:
14X21
Βάρος:
0.3 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση