Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Φεβρουάριος 2012
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Φεβρουάριος 2012

Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Μιλώντας για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αναφερόμαστε μεταφορικά στην απώλεια μιας χώρας που ζει τις πιο δραματικές της στιγμές των τελευταίων 35 ετών. Ο φακός του μεγάλου σκηνοθέτη μπορεί να μην πρόλαβε να απαθανατίσει την εξαθλίωση όπως τη ζούμε σήμερα, προοιώνισε όμως, αυτό που θα συνέβαινε καταγράφοντας και ερμηνεύοντας τη μέχρι τώρα ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Όψεις της κρίσης: Ελληνική Λογοτεχνία και Φιλοσοφικός Στοχασμός
Στο τεύχος Φεβρουαρίου το Διαβάζω δημοσιεύει ένα αφιέρωμα σε πτυχές της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής που είχαν προδιαγράψει την κρίση, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Οι περιπτώσεις της ποίησης της πεζογραφίας και της φιλοσοφίας, που εντάσσονται στο αφιέρωμα δείχνουν πως μελετώντας  κείμενα περασμένων δεκαετιών, ο διεισδυτικός αναγνώστης μπορεί να δει τις αιτίες, τα πρώτα δείγματα, τα συμπτώματα αλλά και τις συνέπειες της επερχόμενης κρίσης, παρόντα στη γραφή και στον προβληματισμό Ελλήνων συγγραφέων και στοχαστών τουλάχιστον τριών γενεών. Τα κείμενα του αφιερώματος υπογράφουν οι Λευτέρης Καλοσπύρος, Γιάννης Δούκας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μάκης Καραγιάννης και Νίκος Ταγκούλης.

SOCIAL FICTION ΙΙ
Δημοσιεύεται ένας απολογισμός του πρώτου κύκλου σεμιναρίων δημιουργικής γραφής SOCIAL FICTION με οδηγό τη Δανάη Δάσκα. Ανακοινώνεται επίσης η έναρξη του δεύτερου κύκλου, στο πλαίσιο των επικοινωνιακών δράσεων του Διαβάζω στην πόλη μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Γιάννης Μπασκόζος περνά ένα πρωινό στην Κηφισιά με τον Αλέξη Πανσέληνο, κουβεντιάζοντας για το νέο του μυθιστόρημα Σκοτεινές επιγραφές, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες. Ο τιμημένος δις με το βραβείο Booker, Πίτερ Κάρεϊ συνομιλεί με τον Θανάση Μήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του μυθιστορήματός του Ο Παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αμερική.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Φίλιππος Φιλίππου παρουσιάζει  το βιβλίο της Μαρίας Αντωνίου Εγώ σκότωσα τον καθηγητή Μάλεντερ. Με το βιβλίο του Δημήτρη Αγγελάτου Η Αλφαβήτα του Νεοελληνιστή ο Γιώργος Περαντωνάκης μας φέρνει σε επαφή με μια εισαγωγή στην Νεολληνική Φιλολογία ως επιστήμη.  Ο Γιώργος Βαϊλάκης σκιαγραφεί τον σκοτεινό κόσμο των μπίτνικς μέσα από το βιβλίο του σημαντικότατου εκπροσώπου τους, του Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ Queer. Ο Σπύρος Κακουριώτης γράφει για την Τυφλή Πορεία , Απομνημονεύματα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Αιγαίο του Γιώργου Πασπάτη.  Το βιβλίο Ένα κάποιο τέλος του Τζούλιαν Μπαρνς σε μετάφραση του Θωμά Σκάσση μας συστήνει η Αργυρώ Μαντόγλου.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ
Στο τεύχος Φεβρουαρίου, υποδεχόμαστε τη Διαβολιάδα, μία νέα στήλη που την υπο-γράφει ο Κουρούμπαλης και την εικονο-γραφεί  ο Φαίδων Χατζής. Εκεί, ένας εκκεντρικός αναγνώστης μας ξεναγεί στους δερματόδετους τόμους της βιβλιοθήκης του.

Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, γράμματα από μακριά, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες – βιβλιοπωλεία, ο περιοδεύων, comics, στο μυαλό του συγγραφέα, a chat room of her own,και  Book in a frame.
 

Τόμος:
526
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
14Χ21
Βάρος:
0.3 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση