Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Δεκέμβριος 2011
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Δεκέμβριος 2011

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, επαναδιατυπώνονται τα αιτήματα μιας ομάδας πνευματικών ανθρώπων που σηματοδοτούν την πολιτισμική ζωή της χώρας μας. Πόση δύναμη έχει η φωνή τους στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, και πώς μπορούν να κατοχυρώσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τη στιγμή που γύρω μας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα κοινωνικά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, είναι τα φλέγοντα ερωτήματα που τίθενται στα πλαίσια μιας νέας κοινωνικοπολιτικής συσπείρωσης, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές και κομματικές διαφορές.   
ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Ο Εικαστικός Παπαδιαμάντης
Το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους Δεκεμβρίου, έχει θέμα τη σχέση του παπαδιαμαντικού έργου με την εικαστική δημιουργία. Λίγο πριν εκπνεύσει το έτος Παπαδιαμάντη, το Διαβάζω συμμετέχει στον εορτασμό των εκατό χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα και αναδεικνύει μία λιγότερο προβεβλημένη πτυχή του έργου του, αυτή της εικονοπλαστικής δυναμικής. Εστιάζει δηλαδή στο τι ζωγράφιζαν οι εικαστικοί της εποχής του, πώς συνομιλεί το έργο του με τις δημιουργίες τους, και πώς λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για παλιότερους και σύγχρονους  εικαστικούς καλλιτέχνες. Γράφουν οι ιστορικοί τέχνης Μάνος Στεφανίδης και  Ίρις Κρητικού, καθώς και ο Γιώργος Περαντωνάκης. Παράλληλα το περιοδικό δίδει ενεργό παρόν στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα” (1-23 Δεκεμβρίου).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Γιάννης Μπασκόζος περνάει ένα βράδυ με το Μένη Κουμανταρέα, εγκαινιάζοντας μία σειρά συναντήσεών του με Έλληνες λογοτέχνες. Ο Φίλιππος Φιλίππου μιλάει στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, Ο ερωτευμένος Ελύτης. Η Βικτόρια Χίσλοπ συνδιαλέγεται με τη Χριστιάνα Μυγδάλη για τις λογοτεχνικές της καταβολές και για την Ελλάδα ως κίνητρο  της έμπνευσής της.
ΔΥΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τον περασμένο μήνα, το Διαβάζω βρέθηκε σε δύο φεστιβάλ πολιτισμού. Ο Σίλλας Μιχάλακας μας μεταφέρει το κλίμα του Athens Ethnofest  2011 που πραγματοποιήθηκε  (3-5 Νοεμβρίου), αναλύοντας τη σχέση μεταξύ εθνογραφικού κινηματογράφου και αφήγησης.   Η Δανάη Δάσκα αφηγείται την ιστορία ενός μικρού βιβλιοπωλείου στη Σαντορίνη, που το Νοέμβριο συσπείρωσε μία ομάδα Ελλήνων και Αγγλόφωνων συγγραφέων σε μία διαφορετική λογοτεχνική συνάντηση.
ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το τεύχος Δεκεμβρίου παρέχει έναν πλήρη και ευφάνταστο οδηγό βιβλίων, που μπορείτε να  συμβουλευτείτε  πριν τη συνηθισμένη  χριστουγεννιάτικη εξόρμηση  στα βιβλιοπωλεία. Βιβλία για όλες τις ηλικίες και ικανά να διεγείρουν πάσης φύσεως αναγνωστικές επιθυμίες παρουσιάζουν με κέφι και ευθύνη οι συντάκτες του περιοδικού, ενώ δε λείπουν και οι πιο εκτεταμένες κριτικές αποτιμήσεις βιβλίων της εκδοτικής παραγωγής του περασμένου μήνα.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, γράμματα από μακριά, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες – βιβλιοπωλεία, ο περιοδεύων, comics, στο μυαλό του συγγραφέα, a chat room of her own, Book in a frame.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
14Χ21
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση