Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Απρίλιος 2010
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Απρίλιος 2010

Η διεύθυνση του περιοδικού και οι κριτικές επιτροπές των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω 2010 σας ενημερώνουν ότι οι μικρές λίστες των υποψήφιων βιβλίων προς βράβευση θα ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Ποιος είναι ο συγγραφέας – φάντασμα που συγκλονίζει τη λογοτεχνική Γαλλία; Ποιο είναι το πιο μικρό μυθιστόρημα που βραβεύτηκε φέτος; Ποια είναι η λίστα με τους 5 πιο αλλόκοτους τίτλους βιβλίων; Τι δεν γνωρίζετε για τη Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης; Τι είναι τα κουραφέλκυθρα; Απαντήσεις σε όλα αυτά θα βρείτε στο τεύχος Απριλίου του Διαβάζω (Νο 506) που μόλις κυκλοφόρησε.

Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Κινέζικη λογοτεχνία
Στην Ελλάδα η Κίνα είναι μια άγνωστη και αρκούντως εξωτική χώρα. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι’ αυτήν και ακόμα πιο λίγα για τη λογοτεχνία της. Η δημοσιότητα στέκεται πολλές φορές –και όχι άδικα– στους λογοτέχνες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα και αυτούς μόνο γνωρίζουμε. Αγνοούμε τη μεγάλη παράδοσή της, ειδικά στην ποίηση, όσο και τους κλασικούς λογοτέχνες που εξακολουθούν να επηρεάζουν την κινέζικη δημιουργία. Το μικρό αυτό αφιέρωμα ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη και αποτελεί απλώς ένα έναυσμα για να γνωρίσουμε καλύτερα την κινέζικη παράδοση. Γράφουν και μιλούν οι: Rainier Lanselle, Noel Dutrait, Ελένη Καρρά, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Ζιανγκ Ρονγκ, Γιγέν Λι, Alex Basco.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο νέος Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος μιλάει για το νέο του μυθιστόρημα Ξυπόλητο σύννεφο (εκδόσεις Ωκεανίδα), καθώς και για το πού πρέπει να δοθεί βάρος στην πολιτική βιβλίου.
Ο Μιχάλης Γκανάς με αφορμή το νέο του βιβλίο Γυναικών (εκδόσεις Μελάνι) μιλάει για τις σχέσεις τού σήμερα με την παράδοση.
Η αρχαιότητα και εμείς
Η αρχαιότητα επανέρχεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, όχι πάντα με δημιουργικό τρόπο, όπως, για παράδειγμα, με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus που δίχασε τους Έλληνες διανοούμενους και το οποίο σχολιάζει ο κριτικός Αλέξης Ζήρας.
Ο αρθρογράφος Κώστας Μποτόπουλος επικεντρώνει την προσοχή του σε τέσσερα πεδία που συνδέουν την αρχαιότητα με το σήμερα: γλώσσα, παιδεία, πολιτισμός, πολιτική, επιχειρώντας να βρει δημιουργικές συνδέσεις.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, για τα παιδιά, ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, ευπώλητα, ταξιδευτής, κριτικογραφία, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Τόμος:
506
Σελίδες:
112
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση