Περιηγητές στη ρομαντική Αθήνα του 19ου αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιηγητές στη ρομαντική Αθήνα του 19ου αιώνα

Συλλογικό έργο

Απόστολος Διαμαντής

George Finley

Ο περιηγητισμός, ο τόσο σημαντικός στη διαμόρφωση της εικόνας του Ελληνισμού στο εξωτερικό ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, ο αλληλένδετος με τον φιλελληνισμό στη διάρκεια του Αγώνα, πήρε νέα διάσταση μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πλήθυναν οι επισκέπτες που κατέφθαναν στην Ελλάδα προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της Δύσης και του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο σκοπός του ταξιδιού τους περικλείει το ενδιαφέρον τους για την πορεία της ελεύθερης πλέον Ελλάδας, τη διαμόρφωση του κράτους, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, τα ήθη και τις νοοτροπίες των σύγχρονων Ελλήνων. [...]

Τα "Ιστορικά" φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα δύο σημαντικά κείμενα περιηγητικού χαρακτήρα για την Αθήνα και την Αττική. Το κείμενο του A. Proust και ο "Ταξιδιωτικός οδηγός", που μεγάλο μέρος τους δημοσιεύουμε σήμερα, συνθέτουν την εικόνα των ξένων για την εστία του ελληνικού βασιλείου.

"Ε"

Περιέχονται τα κείμενα:
- Απόστολος Διαμαντής, "Η Αθήνα στην εποχή του ρομαντισμού"
- Antonin Proust, "Ένας χειμώνας στην Αθήνα" (α` έκδοση, μτφρ. Ρούλα Τσιτούρη)
- John Fulleylove, J.A. M΄Clymont, "Εκδρομές στην Αττική" (α` έκδοση, από το βιβλίο τους "Greece", A and C Black, Λονδίνο 1902, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Karl Baedeker, "Αθήνα, ο θάνατος και η αναγέννησή της" (από το βιβλίο του "Greece", Λειψία 1894, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Nicholas Biddle, "Αθήνα, το τέλειο πρόσωπο της ερήμωσης" (από το βιβλίο "Nicholas Biddle in Greece: The Journals and Letters of 1806", Πενσιλβάνια 1991, επιμ. Mc Neal, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Το ημερολόγιο του Τζορτζ Φίνλεϋ (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. I", Αθήνα 1833, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- George Finley, "Γεωγραφία της Αττικής" (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. II", Αθήνα 1836, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Διαμαντής

Απόστολος Διαμαντής (Συγγραφέας)

Ο Απόστολος Διαμαντής γεννήθηκε στα Καλά Νερά Βόλου και σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι. Εργάζεται στο Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

George Finley (Συγγραφέας)

Άγγλος ιστορικός και φιλέλληνας, σκοτσέζικης καταγωγής. Σπούδασε νομικά στη Γλασκώβη και συνέχισε τις σπουδές του στο Gottingen, το 1821, όπου ανέπτυξε ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελληνική Επανάσταση. Δύο χρόνια αργότερα, το 1823, έφτασε στην Κεφαλλονιά ως φιλοξενούμενος του Λόρδου Βύρωνα, και στη συνέχεια τον Πύργο Ηλείας, όπου παρέμεινε για δεκατέσσερις μήνες μελετώντας τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου. Τον χειμώνα του 1824-25 αρρώστησε σοβαρά και κατέφυγε στην Ιταλία, και στη συνέχεια στη Σκοτία, επέστρεψε όμως στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Λόρδου Cochrane για τη λύση της πολιορκίας της Αθήνας, το 1827. Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους αγόρασε μια έκταση στην Αττική, το 1829, και προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εφαρμόσει νέες γεωργικές τεχνικές. Απογοητευμένος, αφοσιώθηκε στο συγγραφικό του έργο που θα τον έκανε διάσημο. Έγραψε και τύπωσε τα βιβλία: "The Hellenic Kingdom and the Greek Nation" (Αθήνα, 1836), "Essai sur les principes de banque appliques a l΄etat actuel de la Grece" (Αθήνα, 1836), "Remarks on the Topography of Oropia and Diacria, with a Map" (Αθήνα, 1838), καθώς και τα ιστορικά έργα, "Greece under the Romans; a Historical View of the Condition of the Greek Nation from the time of its Conquest by the Romans until the Extinction of the Roman Empire in the East" (δύο τόμοι, 1844), "History of the Byzantine and Greek Empires from 716-1453" (1854), "History of Greece under the Ottoman and Venetian Domination" (1856), και "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως"/ "History of the Greek Revolution" (1861). Μεταξύ 1864 και 1870 διετέλεσε ανταποκριτής των "Times" του Λονδίνου, ασκώντας πολιτική επιρροή στη χώρας μας μέσα από την αναδημοσίευση των άρθρων του στις αθηναϊκές εφημερίδες. Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου 1875.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Antonin Proust (Συγγραφέας)

Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός. Διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας των Βρυξελλών "Le Temps" κατά τη διάρκεια του γαλλο-γερμανικού πόλεμου και, αργότερα, επιστρέφοντας στη Γαλλία, υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση Gambetta (1881-1882). Αυτοκτόνησε σε ηλικία 73 ετών, το 1905.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

John Fulleylove (Συγγραφέας)

Άγγλος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και εικονογράφος ταξιδιωτικών βιβλίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

J. A. MacClymont (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Karl Baedeker (Συγγραφέας)

Γερμανός εκδότης, ιδρυτής του ιστορικού εκδοτικού οίκου ταξιδιωτικών οδηγών Verlag Karl Baedeker.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicholas Biddle (Συγγραφέας)

Αμερικανός τραπεζίτης, που γεννήθηκε και πέθανε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Ως γραμματέας του John Armstrong, υπουργού των ΗΠΑ για θέματα της Γαλλίας, παραβρέθηκε στην στέψη του Ναπολέοντα, στο Παρίσι, το 1804, και στη συνέχεια ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ευρώπη και επισκέφθηκε την Ελλάδα. Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μονρόε το 1816 διευθυντής της Second Bank of the United States και υπεύθυνος για την αναδιοργάνωσή της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρούλα Τσιτούρη (Μεταφραστής)


Χρήστος Σταθάτος (Μεταφραστής)


Βασίλης Α. Καρδάσης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Απόστολος Διαμαντής

Απόστολος Διαμαντής (Επιμέλεια)

Ο Απόστολος Διαμαντής γεννήθηκε στα Καλά Νερά Βόλου και σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι. Εργάζεται στο Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.421 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση