Περί του Πλωτίνου βίου και της τάξεως των βιβλίων αυτού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περί του Πλωτίνου βίου και της τάξεως των βιβλίων αυτού

Πορφύριος ο Τύριος

Ο Πλωτίνος (204-270 μ.X. ), ο ιδρυτής του νεοπλατωνισμού, υπήρξε ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της ελληνικής φιλοσοφίας κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αίγυπτο, δίδαξε όμως κυρίως στη Ρώμη, όπου συνέγραψε και δημοσίευσε μια εκτενή σειρά πραγματειών. Το `Περί του Πλωτίνου Βίου` και της τάξεως των βιβλίων αυτού, γραμμένο από έναν από τους σημαντικότερους μαθητές του, εκτός από αξιόπιστη περιγραφή της ζωής του και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο έδρασε, αποτελεί και εισαγωγή στο φιλοσοφικό του έργο. Ως τέτοια άλλωστε προτάχθηκε από τον Πορφύριο στη μνημειώδη έκδοσή του των `Εννεάδων`, των «απάντων» δηλαδή του Πλωτίνου διατεταγμένων με συστηματικό τρόπο, ώστε να αποτελέσουν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής γραμματείας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πορφύριος ο Τύριος (Συγγραφέας)

Ονομάστηκε έτσι (το αρχικό του όνομα ήταν Μάλχος) ίσως επειδή η γενέθλια πόλη του ήταν κέντρο παραγωγής του χρώματος βαφής της βασιλικής πορφύρας. Γεννημένος το 232, ο Πορφύριος ήταν δεκαοχτώ χρονών όταν ξέσπασε ο διωγμός επί αυτοκράτορα Δέκιου. Δώδεκα χρόνια αργότερα, η αντιπάθειά του προς το χριστιανισμό είχε πλέον εδραιωθεί. Ο Πορφύριος είχε ακούσει τον Ωριγένη να διδάσκει, είχε μελετήσει τις εβραϊκές γραφές, ιδιαίτερα τους προφήτες και τα χριστιανικά ευαγγέλια, και θεωρούσε πως τους έλειπε η φιλολογική ποιότητα και η φιλοσοφική εμβρίθεια. Γύρω στο 262, εντάχθηκε σε μια σχολή της Ρώμης την οποία διηύθυνε ο διάσημος νεοπλατωνικός δάσκαλος Πλωτίνος. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 270 περίπου. Και στη Σικελία, όπου βρέθηκε μετά το θάνατο του Πλωτίνου, και στη Ρώμη όπου αργότερα επέστρεψε, ο Πορφύριος εκδήλωνε μια έντονη αντιπάθεια για τη λαϊκή θρησκεία και θεωρούσε το χριστιανισμό ως την πλέον ολέθρια μορφή της νόσου που είχε προσβάλει την αυτοκρατορία. Σε μια επιστολή του (Πορφυρίου προς Ανέβω επιστολή), υπογράμμιζε τα μειονεκτήματα των θρησκειών. Στη συνέχεια επιτέθηκε στη χριστιανική διδασκαλία γράφοντας ένα δεκαπεντάτομο έργο, που αργότερα έγινε γνωστό ως το Κατά Χριστιανών. Μέχρι την εποχή του διαγγέλματος του Γαλέριου (311), το έργο ήταν πολύ δημοφιλές· και από την πρώτη στιγμή μπήκε στο στόχαστρο της αυτοκρατορικής πλέον εκκλησίας, η οποία το 448 καταδίκασε στην πυρά όλα τα υπάρχοντα αντίγραφα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Καλλιγάς (Μεταφραστής)

Ο Παύλος Καλλιγάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Είναι επίκουρος καθηγητής αρχαία φιλοσοφίας στον Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
262
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.555 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση