Περί ευεργεσιών
zoom in
19.08€ -10% 17.17€
 • Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη

  Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.

 • ISBN:

  9789606945724

 • Κατηγορίες:

  Λατινική Γραμματεία

 • Έτος κυκλοφορίας

  2023

 • Εκδότης

  Δρόμων

Τούτο το εκτενές φιλοσοφικό σύγγραμμα είναι αφιερωμένο σε έναν κατά τα άλλα άγνωστο Αιβούτιο, του οποίου το παρωνύμιο Λιμπεράλης (δηλαδή γενναιόδωρος) μπορεί να έχει κάποια σχέση με το θέμα. Στο πρώτο Βιβλίο περιγράφεται η αχαριστία ως ένα από τα πιο κοινά κακά. Για αυτό όμως φταίνε κυρίως οι ίδιοι οι «ευεργέτες», γιατί χαρίζουν τις ευεργεσίες τους σε λαθεμένες περιπτώσεις. «Αξίζει να εξαπατηθεί όποιος σκέφτεται να λάβει όταν δίνει», γράφει ο Σενέκας. Το Δεύτερο Βιβλίο εξετάζει λεπτομερώς τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι ευεργέτες και οι αποδέκτες, προκειμένου μια ευεργεσία να εκπληρώσει τον σκοπό της: η αλαζονεία συνήθως αποδεικνύεται το μεγαλύτερο εμπόδιο και στις δύο πλευρές. Τα υπόλοιπα Πέντε Βιβλία γεμίζουν με εξαιρετικά εκτενείς, μεμονωμένες κατά περίπτωση ερωτήσεις για το πρόβλημα της ευεργεσίας. Στο έργο τούτο εκτίθενται οι πιο περίεργες λεπτομέρειες: αν κάποιος μπορεί να διωχθεί για αχαριστία, αν ένας σκλάβος μπορεί να κάνει ευεργεσία στον κύριό του, αν πρέπει να κάνει ευεργεσία και στον αχάριστο, αν ο γιος πρέπει να είναι ευγνώμων για τις ευεργεσίες, που απ’ αυτόν έλαβε ο πατέρας του, αν μπορεί κανείς να δώσει κάτι στον σοφό, που κατέχει τα πάντα, και τέλος, αν πρέπει να εύχεται κακοτυχία στον άλλον, για να δημιουργήσει ευκαιρίες για βοήθεια. Έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική κατά του έργου, το οποίο κυρίως έχει κατηγορηθεί για ασαφή δομή και κουραστική παραμονή στις σοφιστείες.

Ζώης Μπενάρδος (Επιμέλεια)

Ο Ζώης Μπενάρδος γεννήθηκε το 1966 στην Ολυμπία. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία. Το 1990 αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας και ασχολήθηκε με δικές του εκπομπές στο ραδιόφωνο και από το 1992 με την τηλεόραση. Εργάστηκε ως σύμβουλος εκδόσεων. Από το 1989 δημοσιεύει κείμενά του σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 2001 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο "Δρόμων" τον οποίο και διευθύνει. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Συντακτών (Ε.Π.Σ.). Επίσης, είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδοθεί τα βιβλία του: Ποίηση: - "Σπίθες οργής και φωτιάς", Δίρφος 1985. - "Ώρες γαλήνης", 1986. - "Ερωτογραφίες", Καλέντης 1991. - "33 σκόρπια τετράστιχα", Δρόμων 2009 Παιδικά βιβλία: - "Τα γειτονόπουλα" της Περλ Μπακ, (διασκευή), 1992, - "Η τύχη της ασχημούλας", (παραδοσιακά παραμύθια), 1993.

Lucius Annaeus Seneca

Lucius Annaeus Seneca (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης

Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης (Μεταφραστής)

Ο Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης, γεννήθηκε το 1933. Σπούδασε δάσκαλος με κρατική υποτροφία στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων (1951-53), φιλόλογος, επίσης με κρατική υποτροφία, στην Αθήνα (1952-1957) και Φιλοσοφία, Κλασσική Φιλολογία και Παιδαγωγικά, επίσης με κρατική και γερμανική υποτροφία, στο πανεπιστήμιο του Μονάχου (1974-1978), όπου ονομάστηκε και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Δίδαξε σε σχολεία δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως γυμνασιάρχης, λυκειάρχης, και επόπτευσε περιφέρειες της κρατικής εκπαίδευσης ως επιθεωρητής και επόπτης-συντονιστής. Δίδαξε για τρία χρόνια ως εντεταλμένος Καθηγητής στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και για λίγο στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου, υπηρέτησε δε το ελληνικό δημόσιο για 30 χρόνια.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Άγιοι Ανάργυροι
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
566
Βάρος:
0.847 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση