Περί ενυπνίων. Περί της καθ' ύπνον μαντικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περί ενυπνίων. Περί της καθ' ύπνον μαντικής

Αριστοτέλης

Η σειρά «Όψεις» των Εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου, που εγκαινιάστηκε με το Συμπόσιον ή Περί μέθης του Αριστοτέλη και τον Φαέθοντα του Ευριπίδη, συνεχίζεται με δύο σύντομες πραγματείες του Αριστοτέλη από τα Μικρά Φυσικά, το «Περί Ενυπνίων» και το «Περί της καθ` ύπνον μαντικής». Στόχος της σειράς είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μικρά αλλά σημαντικά κείμενα ή και αποσπάσματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, στο πρωτότυπο και σε νέες μεταφράσεις, με εκτενή εισαγωγή, ερμηνευτικά σχόλια και επιλογή βιβλιογραφίας. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Αριστοτέλης

Αριστοτέλης (Συγγραφέας)

Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ΄ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ. Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.). Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών. Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου. Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου. Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ. Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Ι. Γιόση

Μαίρη Ι. Γιόση (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Μαίρη Ι. Γιόση γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αποφοίτησε το 1975) και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Μ.Α., 1979, Ph.D., 1992). Η διδακτορική της διατριβή είχε τίτλο: "Μύθος και λόγος στον Σοφοκλή" (ελλ. έκδ. Καρδαμίτσα, 1996). Είναι καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η αρχαία ελληνική τραγωδία, ο αρχαϊκός λυρισμός, η προ-πλατωνική και πλατωνική ποιητική, η "Ποιητική" του Αριστοτέλη και το έργο του Πλάτωνα. Έχει μεταφράσει στα νέα ελληνικά έργα των A. Andrews, J.-P. Vernant, M. Detienne κ.ά. για την κλασική αρχαιότητα, καθώς και την τραγωδία "Ηρακλής" του Ευριπίδη για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ως ποιήτρια έχει εκδώσει τις συλλογές "Πασιφάη: δέκα ποιήματα" (Αθήνα, 1981, έκδοση εκτός εμπορίου), "Τοπίο κατάβασης" (Αθήνα, 1985) -και τις δύο με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μ. Κάσου-, "Ειδική διαδρομή" (Στιγμή, Αθήνα, 1990), "Οι γάμοι" (Στιγμή, Αθήνα,1995), "Χαμηλός ουρανός" (Οδός Πανός, Αθήνα, 2006).

Αλεξάνδρα Μελίστα (Μεταφραστής)

Η Αλεξάνδρα Μελίστα σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο την αριστοτελική Ποιητική. Συνέχισε τις σπουδές της στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού Εν Κύκλω, στο πλαίσιο της οποίας και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σμίλη, συνεπιμελήθηκε τον τόμο "Ιστορίη. Ηρόδοτος. Δεκατέσσερα μελετήματα" (2004) καθώς και το συλλογικό έργο "Εξαίσιοι γέλωτες. Το γέλιο στην αρχαία ελληνική γραμματεία" (2017). Η έρευνα και τα δημοσιεύματά της αφορούν στη λογοτεχνική κριτική στην αρχαιότητα, στην κλασική -ιδιαίτερα την αριστοτελική- και την ελληνιστική φιλοσοφία, στην ηροδότεια ιστοριογραφία και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Tο μεταφραστικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα από τον χώρο της κλασικής φιλολογιας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σήμερα υπηρετεί ως φιλόλογος καθηγήτρια στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
148
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.161 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση