Πέρασμα από την Αθήνα
zoom in
22.21€ -27% 16.21€

Ο Bernard Plossu είναι ένας φωτογράφος - ταξιδευτής. Τα ταξίδια του όμως δεν είναι παρά μια αφορμή για τη φωτογραφία του. Όχι τόσο για τον προορισμό τους, όσο για τη χαρά της ίδιας της μετακίνησης. Ο Plossu χρειάζεται την αίσθηση της εξερεύνησης για να μπορεί να ξανασυναντιέται ανανεωμένος με αυτό που ήδη γνωρίζει. Οι φωτογραφίες του, από την Ισπανία, το Μεξικό, την Ελλάδα, τη Γαλλία, ή από τα τόσα άλλα μέρη των ταξιδιών του, είναι πριν από όλα φωτογραφίες της φανταστικής δικής του χώρας, παρά φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου τόπου. Η θέση τους στις σελίδες ενός ταξιδιωτικού οδηγού θα ήταν σίγουρα παραπλανητική. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Πλάτων Ριβέλλης

Πλάτων Ριβέλλης (Συγγραφέας)

Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1963-1968), πολιτικές επιστήμες στο παρίσι (1968-1970) και φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια σε νησιά των Κυκλάδων (παλιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο). Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990). Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Ίδρυσε μαζί με μαθητές του το 1988 το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος", καθώς και τις εκδόσεις "Φωτοχώρος", οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο και ένα φωτογραφικό περιοδικό ("Φωτοχώρος") που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστείδης Αντονάς

Αριστείδης Αντονάς (Συγγραφέας)

Ο Αριστείδης Αντονάς ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τις εγκατέλειψε το 1984 για να αποφοιτήσει ως Αρχιτέκτων Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1988 και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Nanterre. Δίδαξε φιλοσοφία, θεωρία της αρχιτεκτονικής αλλά και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Massachussets Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από την ηλικία των δέκα ετών (κατά τις θερινές διακοπές, όσο έλειπε από την πόλη) παρουσίασε έντονη αλλεργική δύσπνοια που τον ανάγκαζε να μένει ξύπνιος τις νύχτες. Άρχισε να γράφει στη διάρκεια των μοναχικών αυτών αϋπνιών, στην αρχή θεατρικά έργα και κατόπιν πεζογραφία. Μαζί με τον εικαστικό καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη και την ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση (που έζησε μαζί του επί δεκαεπτά χρόνια) εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό "Μαύρο Μουσείο" που κυκλοφόρησε το 1986 με ψευδυπόγραφα κείμενα, διανθισμένα με πλαστά βιογραφικά υποτιθεμένων πεζογράφων: τα δημοσιεύματα παρουσιάζονταν αναμεμειγμένα με αληθινά στοιχεία που φανέρωναν τους πραγματικούς συντελεστές του περιοδικού. Ο συγγραφέας Ε. Χ. Γονατάς (από τους λίγους που αντελήφθησαν τη φάρσα) έγινε ο δάσκαλός του στη γραφή και στην ανάγνωση. Κατά τη διαμονή του στο Παρίσι ο Αντονάς γνώρισε τη φιλοσοφική σκηνή της εποχής και ήρθε σε επαφή με τον Jacques Derrida. Επέστρεψε από την Γαλλία και εργάστηκε ως επαγγελματίας αρχιτέκτων: έκτισε κατοικίες και καταστήματα, σχεδίασε επίσης σειρά κτισμάτων χωρίς εργοδοτική εντολή, προτείνοντας την εγκατάσταση ιδιόμορφων κτιριολογικών προγραμμάτων σε ειδικές τοποθεσίες. Τα λογοτεχνικά του κείμενα χαρακτηρίστηκαν εν σμικρύνσει φιλοσοφικά μυθιστορήματα, αφηγήματα τρόμου, περιπετειώδεις ιστορήσεις, αστυνομικά διηγήματα, οικογενειακά χρονικά, μινιμαλιστικές καταγραφές, αδύνατοι αποχωρισμοί, αποκρυφιστικές αλληγορίες, ηθικές παραβολές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Bernard Plossu

Bernard Plossu (Φωτογράφος)

O Bernard Plossu γεννήθηκε το 1945 στο Βιετνάμ. Ταξίδεψε πολύ στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Μεξικό, τη Σαχάρα, σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, την Ισπανία και αλλού. Φωτογραφίζει συστηματικά απ΄ τις αρχές του ΄60, με μηχανή Nikon και Nikkomat, με φακό 50mm αποκλειστικά. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει συχνά σε συλλογικές εκθέσεις σε πολλές χώρες. Το 1988 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Φωτογραφίας στη Γαλλία και την ίδια χρονιά το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεσή του. Η τελευταία του έκθεση έγινε στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2001. Από το 1972 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του, κυρίως φωτογραφικά. Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο "Bernard Plossu 1963-2006: Η ποίηση της περιπλάνησης", διοργανώθηκε στο πλαίσιο της "PhotoBiennale Greece/20ης PhotoSynkyria", μεταξύ 13 Νοεμβρίου 2007-4 Ιανουαρίου 2008, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και μεταξύ 31 Μαρτίου - 26 Απριλίου 2008 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Στην έκθεση περιλαμβάνονταν και ανέκδοτες φωτογραφίες του από τα ταξίδια του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1988 -1999, καθώς και η μικρού μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ "Marseille en autobus" (1992), του Hedi Tahar.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
119
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.374 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση