Πελοποννησιακός Πόλεμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πελοποννησιακός Πόλεμος

Η μάχη των μαχών στον ελληνικό κόσμο

Συλλογικό έργο

Κατερίνα Μεϊδάνη

Κλεάνθης Ζουμπουλάκης

 • Προσωρινά μη διαθέσιμο

  Καλέστε μας για πληροφορίες

 • ISBN:

  9789609487504

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2011

 • Εκδότης

  Ελευθεροτυπία

Η ολοένα αυξανόμενη δύναμη της Αθήνας που προκάλεσε φόβο στη Σπάρτη ήταν το καταλυτικότερο αίτιο για την έκρηξη του μεγαλύτερου και καταστροφικότερου πολέμου που είχε γνωρίσει έως τότε ο ελλαδικός χώρος. Η σύγκρουση ανάμεσα στους Πελοποννήσιους και τους Αθηναίους, ο λεγόμενος Πελοποννησιακός Πόλεμος, διήρκεσε από το 431 π.Χ. έως το 404 π.Χ. και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο την ιστορική εξέλιξη των ελληνικών πόλεων, καθώς η ήττα των Αθηναίων σήμανε το τέλος του Χρυσού Αιώνα του Περικλή και την απαρχή της παρακμής των πόλεων-κρατών.

Ο σχεδόν 30ετής πόλεμος ανάμεσα στα δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα ανέδειξε σημαντικά ζητήματα, τα οποία ακόμα και σήμερα θεωρούνται κεφαλαιώδη στην ανάλυση των διακρατικών και εμφύλιων συγκρούσεων: Πώς διαμορφώνεται μία ηγεμονική δύναμη και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα κράτος, μια συμμαχία ή μία πολιτική παράταξη; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αδιέξοδες και πιεστικές συγκυρίες; Έως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός του πολέμου; Ποιο είναι το πρότυπο του ηγέτη και ποιο το χρέος του υπεύθυνου πολίτη; Ο παρών τόμος φιλοδοξεί να συμβάλει στο να κατανοηθούν καλύτερα τα συγκεκριμένα προβλήματα και να διαμορφώσει ο αναγνώστης τις προσωπικές του απαντήσεις. [...]

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

- Κατερίνα Μεϊδάνη, "Η ανάπτυξη της Αθήνας (479-446 π.Χ.)
- Κλεάνθης Ζουμπουλάκης, "Αίτια και αφορμές του Πελοποννησιακού Πολέμου"
- Στέλιος Δαμίγος, "Αρχιδάμειος πόλεμος"
- Μαρία Μαρουλάκη, "Η Σικελική εκστρατεία"
- Στέφανος Αποστόλου, "Ο Ιωνικός πόλεμος"
- Κλεάνθης Ζουμπουλάκης, "Η τελική ήττα της Αθήνας και η σύντομη ηγεμονία της Σπάρτης"
- Κλεάνθης Ζουμπουλάκης, "Επίλογος - γενική θεώρηση"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Μεϊδάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κλεάνθης Ζουμπουλάκης (Συγγραφέας)

Ο Κλεάνθης Ζουμπουλάκης είναι ιστορικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Δαμίγος (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Δαμίγος είναι ιστορικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μαρουλάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Μαρουλάκη είναι ιστορικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Αποστόλου (Συγγραφέας)

Ο Στέφανος Αποστόλου είναι ιστορικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Κλεάνθης Ζουμπουλάκης (Επιμέλεια)

Ο Κλεάνθης Ζουμπουλάκης είναι ιστορικός.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
193
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.437 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση