Πειραϊκό λεύκωμα
zoom in

Το Πειραϊκό Λεύκωμα έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη ιστορική και πολιτιστική πραγματικότητα του Πειραιά, συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας μια παράδοση Πειραϊκών Λευκωμάτων που εκδόθηκαν κατά καιρούς στην Πόλη μας και ανέδειξαν το καθένα στο είδος του και την εποχή του, την διαχρονική ιστορική της πορεία.

[...] Το Πειραϊκό Λεύκωμα αποτυπώνει μέσα στην πολυσημία των σελίδων του, τα διαλεκτικά ιστορικά και μνημονικά σημάδια της διαδρομής του χώρου του Πειραιά σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο που του προσέδωσαν την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητά του. Την τόσο αναγνωρίσιμη ατμόσφαιρα του. Τη μοναδικότητα της τυπολογίας των ανθρώπων του σε σχέση με τις άλλες πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας.

[...] Εντυπώσεις, ατομικές αναζητήσεις, βιώματα, παραστάσεις, περιπέτειες ζωής, αναμνήσεις, δραστηριότητες, συνεντεύξεις, αρχαιολογικές πληροφορίες, ιστορικές καταθέσεις, κοινωνικές πρωτοβουλίες, κλέη Πειραιωτών ανδρών, αθλητικές πληροφορίες, λογοτεχνικές μελέτες, ονειρικές εικόνες της πόλης, προσωπικές φωνές, ίχνη φημισμένων ανθρώπων που πέρασαν και αγάπησαν με τον τρόπο τους την πόλη μας, είναι ένας αμέτρητος πλούτος τεκμηρίων και χρηστικών πληροφοριών. Επίσης, συναντάμε στις σελίδες του, το πολιτιστικό έργο που άφησαν στα πέρασμά τους αρκετά Παιδειά του Πειραιά. Αυτοβιογραφικά στιγμιότυπα και άλλα ντοκουμέντα και στοιχεία που σπονδυλώνουν των τεραστίων διαστάσεων αυτόν επικό πίνακα της Πειραϊκής Ιστορίας που αναγνωρίζει το αναγνώστης στο Πειραϊκό Λεύκωμα. Χωρίς να ξεχνάμε και τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που μας παρέχονται από το ιστορικό της καταγραφής, Φορέων, Σωματείων, Συνδέσμων, Ομίλων και άλλων Κοινωφελών Ιδρυμάτων, του Εκκλησιαστικού χώρου, που δραστηριοποιούνται και μεγαλουργούν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στην πόλη μας. [...]

(από τον πρόλογο του Σταύρου Καραμπερόπουλου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπαλούρδος, Γιώργος (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Μπαλούρδος γεννήθηκε στον Πειραιά. Έχει εκδόσει τα εξής βιβλία: -"Άσμα ασμάτων - Τάκης Σινόπουλος", δοκίμιο 1990 -"Ολίγη Λίβας", ποίηση 1998 -"Μυρτιώτισσα", επιμέλεια, παρουσίαση Γ.Μπαλούρδος, 2002. Δοκίμια, κριτικές λογοτεχνίας και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα εξής περιοδικά: "Διαβάζω", "Πόρφυρας", "Μανδραγόρας", "Ο Πολίτης", "Κυμοθόη", "Επτανησιακά Φύλλα", "Οδός Πανός", "Αιολικά Γράμματα", "Πειραϊκά Γράμματα", "Φιλολογική Στέγη", "Κ.Λ.Π.", "Η Γραφή", "Μικροφιλολογικά" και σε πολλά άλλα καθώς και σε διάφορές εφημερίδες.

Παραβάλου, Ιωάννα (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Πειραιάς
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
448
Διαστάσεις:
30x22
Βάρος:
0.625 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση