Πεδία έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πεδία έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία

Πολιτισμός, μετανάστευση, οργανισμοί, υγεία-πρόληψη, στενές διαπροσωπικές σχέσεις

29.00€ -11% 25.81€

Η ανάπτυξη της κοινωνιοψυχολογικής έρευνας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σθεναρό και συγκροτημένο αντίλογο στις επιφανειακές περιγραφικές κοινωνικές έρευνες που κατακλύζουν τα Μ.Μ.Ε., αναλαμβάνοντας συχνά ρόλο "τεκμηρίωσης" πολιτικών επιλογών και παρεμβάσεων. Η διάδοση του κοινωνιοψυχολογικού λόγου μπορεί να κινητοποιήσει και να επηρεάσει τη στάση όλων όσοι ενδιαφέρονται να σχεδιάσουν κοινωνικές παρεμβάσεις στηριγμένοι στην όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση της σχέσης του ατομικού με το όλον, του ψυχολογικού με το κοινωνικό. Άλλωστε, η Κοινωνική Ψυχολογία υπήρξε από τη σύλληψη της προσανατολισμένη σε εφαρμογές και παρεμβατικό σχεδιασμό σε πολυποίκιλα κοινωνικά πεδία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές αλλά και σε όποιους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το συστηματικό τρόπο με τον οποίο η Κοινωνική Ψυχολογία προσεγγίζει ερευνητικά ορισμένα από τα βασικά πεδία έρευνας που την απασχολούν, και ειδικότερα τον πολιτισμό, τη μετανάστευση, τους οργανισμούς, την υγεία-πρόληψη και τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Γενικά κατατοπιστικά κείμενα εισάγουν τον αναγνώστη στις ενότητες που αντιστοιχούν στα πέντε ερευνητικά πεδία, χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτική βιβλιογραφία. Οι ενότητες περιλαμβάνουν ενδεικτικές για το πεδίο ερευνητικές μελέτες, κυρίως εμπειρικές ή πειραματικές, αλλά και εξειδικευμένες βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, χρήσιμες για την προετοιμασία έρευνας και τον προερευνητικό προβληματισμό.
Στο Επίμετρο, οι φοιτητές ειδικότερα θα βρουν δύο κείμενα που σκοπό έχουν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ειδικές απαιτήσεις ενός ερευνητικού άρθρου, ως προς την προσπέλαση, την κατανόηση, αλλά και τη συγγραφή του.

Παναγιώτης Κορδούτης (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Κορδούτης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ, από το οποίο και αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Κοινωνική Ψυχολογία, το 1989. Από το 1991 έχει διδάξει Κοινωνική Ψυχολογία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Επισκεπτών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως ερευνητής σε θέματα κοινωνικής υγείας και πρόληψης στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετιζόμενα με τη σεξουαλικότητα στη στενή διαπροσωπική σχέση και την άσκηση κοινωνικής επιρροής σε θέματα πρόληψης και κοινωνικής συνοχής. Είναι Επίκουρος Καθηγητής της Γνωστικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διδάσκει από το 1995, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Κοινωνική Ψυχολογία, Γνωστική Κοινωνική Ψυχολογία, Εφαρμογές της Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά, ξένα περιοδικά και βιβλία επικεντρώνονται κυρίως σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικής επιρροής στο πεδίο της υγείας-πρόληψης αλλά και σε θέματα κοινωνικής συνοχής. Έχει διατελέσει Ταμίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, είναι μέλος του Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας. Είναι υποδιευθυντής σύνταξης του περιοδικού New Review of Social Psychology / Nouvelle Revue de Psychologie Sociale.

Βασίλης Γ. Παυλόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Παυλόπουλος εκπόνησε διατριβή στην Κοινωνική Ψυχολογία (υποτροφία ΙΚΥ) και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1998. Από το 2004 είναι Λέκτορας Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα. Μεταξύ 2000-03 δίδαξε μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας, Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας-Στατιστικής στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και αυτοτελείς τόμους, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Τη διετία 2004-05 ήταν εκλεγμένος συντονιστής του κλάδου Κοινωνικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, ενώ έχει συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στον επιπολιτισμό και την ψυχολογική προσαρμογή μεταναστών, τον κοινωνικό στιγματισμό, τις άρρητες θεωρίες της προσωπικότητας και τη διαπολιτισμική μελέτη της οικογένειας και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
397
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.743 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση