Παρηγορία πενθούντων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παρηγορία πενθούντων

Θάνατος, πένθος, μνημόσυνα

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

11.66€ -10% 10.49€

[...] Μέσα από τα κείμενα του ιερού Πατρός βλέπει κανείς ποιος είναι ο πραγματικός θάνατος και ποιος όχι. Πραγματικός και αληθινά νεκρός δεν είναι αυτός που υφίσταται τον βιολογικό θάνατο· διότι ο θάνατος αυτός έχει την ονομασία μόνο του θανάτου. Ο Χριστός με τον θάνατό Του νίκησε τον θάνατο και ο διάβολος με το όπλο με το οποίο νόμιζε ότι θα νικήσει τον Χριστό, με το ίδιο υπέστη την δική του πανωλεθρία. Από θάνατος φοβερός που ήταν και στους αγίους ακόμη - όχι μόνο της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και της Καινής - μετατράπηκε σε ύπνο. Γι΄ αυτό και λέγεται μετάβασις, μετάστασις, κοίμησις. Και τα μέρη της ταφής των νεκρών δεν λέγονται πλέον νεκροταφεία, αλλά κοιμητήρια.
Επομένως δεν πρόκειται περί πραγματικού θανάτου, αλλά περί ενός μεγάλου ύπνου ή ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, στον οποίο ο ένας αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει οπωσδήποτε τον άλλο.
Όταν πρόκειται για ενάρετο άνθρωπο, τότε ο θάνατος αυτός χαρακτηρίζεται ως "τίμιος", ενώ "πονηρός" χαρακτηρίζεται ο θάνατος των αμαρτωλών. Παρ΄ όλα αυτά και για τους δύο ο θάνατος αποτελεί μία μεγάλη ευεργεσία. Ο δίκαιος μεταβαίνει εκεί όπου θα δεχθεί πλέον την αμοιβή των κόπων του, ενώ ο αμαρτωλός παύει τα έργα της αμαρτίας.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιερομόναχος Αγιορείτης Βενέδικτος (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
247
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.463 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση