Παραγωγή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παραγωγή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ

Νίκος Μεταλληνός

10.60€ -22% 8.27€
Η "Παραγωγή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ" αναφέρεται συγκεκριμένα στην θεωρητική ανάλυση, στην πρακτική κατάρτιση και στην κριτική διαπαιδαγώγηση του ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης. Το πρώτο μέρος του βιβλίου ασχολείται κυρίως με την ιστορική ανασκόπηση και καθιέρωση του ντοκιμαντέρ ως οπτικοακουστικού προγράμματος κινηματογράφου και τηλεόρασης και δίνει μια σύντομη περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών του. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην τεχνική παραγωγή και σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ και εξετάζει τους βασικούς παράγοντες, σενάριο (θέμα), παραγωγή (σκηνοθεσία) και απήχηση (αποτέλεσμα), φωτισμός, πλάνα, μοντάζ και ήχος. Το τρίτο μέρος αναλύει την κριτική διαπαιδαγώγηση του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, εξηγεί τα διάφορα είδη ντοκιμαντέρ και προτείνει ορισμένα κριτήρια, πιο κατάλληλα, για την σωστή ανάλυση και αξιολόγηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ ειδικότερα. (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Νίκος Μεταλληνός

Νίκος Μεταλληνός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μεταλληνός είναι τακτικός καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ. Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα στην "Πρότυπη Σχολή Θεάτρου" (Β.Α. 1961) και εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο (1959-1964). Στη συνέχεια σπούδασε (με υποτροφία) Ραδιοφωνία, Κινηματογράφο και Τηλεόραση (Β.Α. 1968) στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α. 1970) στις ραδιοτηλεοπτικές τέχνες και δίδαξε για δύο χρόνια (1970-1972). Στη συνέχεια, με υποτροφία και πάλι, έκανε ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία (Ph.D. 1975) στο πανεπιστήμιο της Γιούτας, όπου παράλληλα με τις σπουδές και τις έρευνες, δίδαξε στα τμήματα Επικοινωνίας και Παιδείας. Το 1975 προσελήφθη από το πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφιας στην Πενσυλβάνια και κατέλαβε την έδρα της Παραγωγής / Σκηνοθεσίας και Αισθητικής της Τηλεόρασης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1980. Κατόπιν, προσελήφθη από το πανεπιστήμιο Concordia Μόντρεαλ (1980) ως τακτικός καθηγητής στις έδρες Αισθητική της Τηλεόρασης, Σκηνοθεσία - Παραγωγή Ραδιοφωνίας / Τηλεόρασης και Μεθόδων Επιστημονικής Έρευνας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Σήμερα είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία, Υπεύθυνος της Μονάδας Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εξειδικευμένα στους παραπάνω τομείς. Παράλληλα με τις σπουδές και τις έρευνές του στους τομείς της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Νίκος Μεταλληνός έχει δημοσιεύσει διάφορες μελέτες σχετικά με τις ελληνικές τέχνες και τον ελληνικό πολιτισμό, και ειδικότερα με το ελληνικό θέατρο, τη λαογραφία και την τηλεόραση, σε διάφορα σχετικά περιοδικά και ετήσιες εκδόσεις. Ο Νίκος Μεταλληνός εργάστηκε επίσης εντατικά για τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς σε διάφορες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού, όπου οργάνωσε και παρουσίασε διαλέξεις, παραστάσεις και φεστιβάλ, και ίδρυσε τα ακόλουθα πολιτιστικά τμήματα και συγκροτήματα: 1. "Θίασος" ("Thiasos", Oakland, California) 2. "Διόνυσος" ("Dionysus", Salt Lake City, Utah) 3. "Τερψιχόριοι" ("Terpsichoreans", Philadelfia, Penn.) 4. "Θυμέλη" ("Thymeli", Theatre Ensemble, Montreal). Ο ίδιος πρωτοστάτησε και συνέβαλε επίσης και στην ίδρυση του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος Μόντρεαλ (Hellenic Cultural Institute of Montreal) και του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Concordia (Hellenic Studies Unit, Concordia University).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Σ. Σόρογκας

Ευάγγελος Σ. Σόρογκας (Επιμέλεια)

Ο Ευάγγελος Σ. Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του Columbia College (B.A., M.A. τηλεοπτική παραγωγή και κινηματογράφο) και του Πανεπιστημίου Northeastern Illinois (Μ.Α. Επικοινωνία) στις ΗΠΑ. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1990. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός στα τηλεοπτικά κανάλια WSNS, WCIU, Cable Manhattan των ΗΠΑ και στην ΕΤ-1. Φιναλίστ στο Σικάγο το 1978 για το βραβείο "ΕΜΜΥ" (Εθνικής Ακαδημίας Τηλεόρασης των ΗΠΑ). Είναι γενικός γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.336 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση