Παιδεία: Προκλήσεις της εποχής μας και μελλοντικές εξελίξεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παιδεία: Προκλήσεις της εποχής μας και μελλοντικές εξελίξεις

Επιστημονική διημερίδα της Ιονίου Σχολής, 8-9 Δεκεμβρίου 2008

Συλλογικό έργο

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης

17.24€ -22% 13.45€
Ο παρών τόμος των Πρακτικών περιλαμβάνει το σύνολο των εισηγήσεων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της Ιονίου Σχολής, στις 8 και 20 Δεκεμβρίου 2008, με θέμα "Παιδεία: Ραντεβού με την εποχή μας - Ματιές στο μέλλον". Πρόκειται για τις εισηγήσεις Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και δημοσιογράφων, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα της Παιδείας σε σχέση με την επιστήμη της Φιλοσοφίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις προκλήσεις της εποχής, τις αναγκαιότητες που οι προκλήσεις αυτές υπαγορεύουν για το σχολείο του μέλλοντος, την πολυπολιτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας, τις νέες τεχνολογίες, την Οικονομία της Εκπαίδευσης και την Ελληνική Γλώσσα. Άλλα θέματα που θίγονται, πάντα σε σχέση με τους νέους και το σχολείο του μέλλοντος, είναι η παραβατικότητα ως παράγων ανάσχεσης της κοινωνικοποίησης των νέων, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η ψυχολογία και οι συναισθηματικές ανάγκες των εφήβων.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Συγγραφέας)

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη διδακτορική διατριβή: "Φθάνω. Συμβολή στη ελληνική λεξικογραφία". Υπηρέτησε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και ως καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα κατέχει τη θέση του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεγάλο ερευνητικό έργο με άξονες την αρχαία και τη νέα ελληνική διαλεκτολογία και την ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α., του Reading και του Cambridge της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, 280 συνολικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μελέτες και βιβλία σχετικά με τη Γλώσσα, τη σχέση Γλώσσας και Εκπαίδευσης, τη διδακτική της νεοελληνικής, τη Λογοτεχνία και το ύφος. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας μας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αθήνας, της Κύπρου και της Θράκης. Έχει δώσει, επίσης, σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητας του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 150 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών εταιρειών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης

Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης (Συγγραφέας)

Ο Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1977. Έχει τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2007 για το βιβλίο του "Από τον πολιτισμό στην πείνα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αικατερίνη Μαριδάκη - Κασσωτάκη (Συγγραφέας)

Η Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (κατεύθυνση ψυχολογίας) (1988), κάτοχος ΜSc του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Reading (1989) και κάτοχος ΡhD του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Lancaster (1993). Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Φοιτητών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί, επί τετραετία, με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας ως υπεύθυνη για την εφαρμογή στην Ελλάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ. Συμμετέχει επίσης ως βασική ερευνήτρια σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που αφορούν στη "θεωρία του νου", τις γνωστικές λειτουργίες (σκέψη, μνήμη, μάθηση), τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις εφαρμογές τους στο χώρο της εκπαίδευσης. Ασχολείται επίσης με θέματα σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας και ιδιαίτερα με το ρόλο του πατέρα στην ανάπτυξη των παιδιών. Έχει συγγράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το ερευνητικό της έργο σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Σ. Φλουρής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Φλουρής είναι καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει, επίσης, διατελέσει καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης έως το 2005, Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος από το 1985 ως το 1990, καθώς και Διευθυντής του Τομέα "Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του ίδιου Πανεπιστημίου από το 1996 ως το 2002. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ρh.D.) από το Florida State University των ΗΠΑ, στον τομέα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και της Διδασκαλίας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια: Florida State University, St. John΄s University, Fitchburg State College, και Florida Atlantic University των ΗΠΑ, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, όπως: "Αναλυτικά προγράμματα για μια νέα εποχή στην εκπαίδευση", "Η αρχιτεκτονική της διδασκαλίας και η διαδικασία της μάθησης", "Αυτοαντίληψη, σχολική επίδοση και επίδραση γονέων", "Μάθηση και Διδασκαλία" (μαζί με Μ. Κασσωτάκη), κ.ά. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και μελετών στα Ελληνικά και στα Αγγλικά στους τομείς των αναλυτικών προγραμμάτων, του σχεδιασμού της διδασκαλίας, της αυτοαντίληψης, της δίγλωσσης-διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της Ευρωπαϊκής και οικουμενικής διάστασης στην εκπαίδευση, της θεωρίας των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και άλλα συναφή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής. Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ματθαίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέστωρ Ε. Κουράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Ι. Κασσέτας (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας γεννήθηκε στο Κουκάκι στην Αθήνα. Δίδαξε και εξακολουθεί να διδάσκει Φυσική σε μαθητές Γενικού Λυκείου, ενώ, κατά την τελευταία δεκαετία, διετέλεσε επιμορφωτής δύο περίπου χιλιάδων εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια τον έχει απορροφήσει η Διδακτική της Φυσικής. Οι τριάντα περίπου εισηγήσεις σε σχετικά Συνέδρια και τα κείμενα της προσωπικής του ιστοσελίδας users.sch.gr/kassetas φαίνεται να το πιστοποιούν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μάρκου (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Μάρκου είνάι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Τομέα Παιδαγωγικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Πασαλάρης

Χρήστος Πασαλάρης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Πασαλάρης, ο "δάσκαλος" της δημοσιογραφίας, γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1925 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Α΄ Γυμνασίου της Πλάκας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πάντειο και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στις ΗΠΑ. Εργάστηκε από το 1941 στον παράνομο Τύπο της Αντίστασης. Το 1945 στον "Ριζοσπάστη", το 1950 στον "Φιλελεύθερο", το 1952 στην "Αθηναϊκή" ως βοηθός αρχισυντάκτη, το 1953 στο "Εμπρός" ως αρχισυντάκτης. Το 1953-1970 στα "Νέα" ως αρχισυντάκτης και διευθυντής Σύνταξης, το 1970-1974 στα "Επίκαιρα" ως εκδότης-διευθυντής, το 1974 ως διευθυντής στη "¨Βραδυνή", το 1975-1983 ως εκδότης-διευθυντής στην "Απογευματινή", το 1983 στον "Ελεύθερο Τύπο" ως πρώτος διευθυντής και αρθρογράφος. Το 1984 ως διευθυντής στη "Μεσημβρινή". Το 1990-95 ως σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος στην "Απογευματινή" και το διάστημα 1995-2001 ως σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος στον "Ελεύθερο Τύπο". Επίσης σε πολλά άλλα έντυπα και σταθμούς. Πρωτοπόρησε στη νέα τεχνολογία, στην καθιέρωση της δημοτικής και στην προβολή ανθρωπίνων θεμάτων. Μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου και διευθυντής δημοσιογραφικών σχολών επί δεκαετία. Διακρίθηκε για τη μαχητική αρθρογραφία του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Οι εφημερίδες που διηύθυνε ανήλθαν στον κορυφή της κυκλοφορίας. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985, το βραβείο Ιπεκτσί το 1988, το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων το 1997 και με δύο βραβεία του Ιδρύματος Μπότση (1986 και 1998). Συνέγραψε έξι βιβλία και μιλούσε τη γαλλική, την αγγλική και τη ρωσική. Ενδιαφέροντά του ήταν είναι η ανεμοπορία και η μουσική. ΄Εγγαμος με τη ζωγράφο Λούη Σηλυβρίδου, απέκτησαν ένα γιο. Έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 93 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Βρυώνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρόνης Κυνηγός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Γ. Παπασταυρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης (Επιμέλεια)

Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής. Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
24χ16
Βάρος:
0.472 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση