Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
zoom in
42.00€ -23% 32.34€

Ποιες είναι οι απαρχές των εκπαιδευτικών συστημάτων; Ποιες αρχές καθόρισαν τις ≪πειθαρχίες≫ και τη ≪γραμματική του σχολείου≫; Πως διαγράφονται οι σχέσεις ≪εξουσίας-γνώσης≫ στο χώρο της εκπαίδευσης; Ποιες ιδέες επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον παιδαγωγικό ≪λόγο≫ και τις εκπαιδευτικές ≪πρακτικές≫; Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ≪οικονομίες και κοινωνίες της γνώσης≫; Πώς καθορίζεται το σύγχρονο πλαίσιο των ≪ικανοτήτων≫ των μαθητών και των ≪προσόντων≫ των εκπαιδευτικών; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι ≪λόγοι≫ και οι ≪πρακτικές≫ που χαρακτηρίζουν το σχολείο ως ≪οργανισμό και ως κοινότητα μάθησης≫;

 Τα παραπάνω είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που διατρέχουν τα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου. Σκοπός των συγγραφέων είναι να αναλύσουν τη μετάβαση από την αρχαιολογία της εκπαίδευσης στη γενεαλογία του εκπαιδευτικού θεσμού. Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικά θεωρήσεις και πολιτικές που επηρέασαν τη διαμόρφωση του παιδαγωγικού ≪λόγου≫ και των εκπαιδευτικών πρακτικών κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Έμφαση δίδεται στην ανάλυση των σχέσεων ≪εξουσίας-γνώσης≫ στο χώρο της εκπαίδευσης, και στις σχέσεις μεταξύ του εκπαιδευτικού ≪λόγου≫ και των κοινωνικών πρακτικών. Εξετάζονται οι επιδράσεις της ≪παγκοσμιοποίησης≫ και της ≪κοινωνίας της γνώσης≫ στον εκπαιδευτικό θεσμό. Αναλύονται οι σύγχρονες ≪πολιτικές της γνώσης≫ που συνδέονται με νέες θεωρίες και διαδικασίες μάθησης, με τη μετάβαση από το γνωσιοκεντρικό στο ≪ικανοκεντρικό≫ μοντέλο μάθησης, με τον μεταβαλλόμενο ρόλο και τις αλλαγές στα προσόντα των εκπαιδευτικών, με τον μετασχηματισμό του σχολείου σε ≪οργανισμό και σε κοινότητα μάθησης≫, με τη μετάβαση από τις ≪πειθαρχικές κοινωνίες≫ στις ≪κοινωνίες ελέγχου≫ και την προοπτική μιας ολοκληρωτικά παιδαγωγούμενης κοινωνίας.


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Σ. Φλουρής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Φλουρής είναι καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει, επίσης, διατελέσει καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης έως το 2005, Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος από το 1985 ως το 1990, καθώς και Διευθυντής του Τομέα "Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του ίδιου Πανεπιστημίου από το 1996 ως το 2002. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ρh.D.) από το Florida State University των ΗΠΑ, στον τομέα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και της Διδασκαλίας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια: Florida State University, St. John΄s University, Fitchburg State College, και Florida Atlantic University των ΗΠΑ, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, όπως: "Αναλυτικά προγράμματα για μια νέα εποχή στην εκπαίδευση", "Η αρχιτεκτονική της διδασκαλίας και η διαδικασία της μάθησης", "Αυτοαντίληψη, σχολική επίδοση και επίδραση γονέων", "Μάθηση και Διδασκαλία" (μαζί με Μ. Κασσωτάκη), κ.ά. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και μελετών στα Ελληνικά και στα Αγγλικά στους τομείς των αναλυτικών προγραμμάτων, του σχεδιασμού της διδασκαλίας, της αυτοαντίληψης, της δίγλωσσης-διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της Ευρωπαϊκής και οικουμενικής διάστασης στην εκπαίδευση, της θεωρίας των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και άλλα συναφή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Κ. Πασιάς (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Κων. Πασιάς είναι Διδάκτορας Συγκριτικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Τμήμα Ποιότητας). Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα: Συγκριτική Εκπαίδευση και Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Φωτεινός (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Φωτεινός είναι διδάκτωρ Ιστορίας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και Λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται γενικότερα ζητήματα που αφορούν στη Θεωρία και Μεθοδολογία της Ιστορίας και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, και ειδικότερα ζητήματα, όπως η ιστορία της πολιτικής για τη σχολική γνώση, η ιστορία των εκπαιδευτικών θεσμών, και ζητήματα που αφορούν στη σχέση της εκπαίδευσης με κοινωνικούς φορείς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
600
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.244 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση