Παιδαγωγικά περιοδικά στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παιδαγωγικά περιοδικά στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα

Παρουσίαση και περιεχόμενα

Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου

Θεοδώρα Χασεκίδου - Μάρκου

Βασίλειος Α. Φούκας

Η έρευνα για την ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης έχει προχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά. Αποτελεί γενική διαπίστωση, όμως, ότι ενώ αξιοποιήθηκαν τα επίσημα κείμενα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, μένουν αναξιοποίητες πηγές που καταγράφουν την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Τα παιδαγωγικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν κατά το 19ο αιώνα αποτελούν σημαντική πηγή για τη διερεύνηση των παραμέτρων αυτών και την αποτύπωση πλευρών της εκπαιδευτικής πρακτικής που φανερώνουν την υλοποίηση ή μη των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας και τη ρεαλιστικότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Παράλληλα, τα περιοδικά αποτελούν το βήμα συζήτησης και προβληματισμού για τους παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς της εποχής και στις σελίδες τους καταγράφεται η εξέλιξη της παιδαγωγικής θεωρίας στην Ελλάδα, οι βασικότεροι εκπρόσωποι των διάφορων ρευμάτων και τάσεων, καθώς και οι επιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου (Συγγραφέας)

Η Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδώρα Χασεκίδου - Μάρκου (Συγγραφέας)

Εκπαιδευτικός, διευθύντρια του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Α. Φούκας (Συγγραφέας)

Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Παιδαγωγικής του ίδιου τμήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
514
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.087 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση