Παγκοσμιοποίηση: Η πτώση του μύθου
zoom in
15.28€ -10% 13.75€
Το βέβαιο είναι ότι η ανθρωπότητα εισέρχεται σε εποχή μεγάλων κινδύνων. Όταν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι ζήτημα αν έχει καν νόημα η συνέχιση της συζήτησης περί "παγκοσμιοποίησης". Γιατί το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι αν η ανθρωπότητα θα βαδίσει στην "παγκοσμιοποίηση" της ειρήνης και της συνεργασίας αλλά αν θα μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, με ποιους τρόπους και ποιες δυνάμεις; Ο κρίκος του προβλήματος δεν βρίσκεται σ΄ αυτά που το συνθέτουν αλλά σ΄ αυτό που "απουσιάζει". Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι από την παγκόσμια σκακιέρα "λείπει" ένας βασικός παράγοντας: Το ηττημένο λαϊκό εργατικό επαναστατικό κίνημα. Η ανατροπή της κατάστασης, η αναστροφή της πορείας των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία όρων για μια διαφορετική προοπτική, για μια άλλη διέξοδο. Γιατί μόνο ένα λαϊκό κίνημα συγκροτημένο στη βάση των απαιτήσεων της εποχής μας θα μπορούσε να θέσει το όλο ζήτημα με ολότελα διαφορετικούς όρους και διαφορετικού τύπου διλήμματα προς όλες τις πλευρές.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Σαμαράς (Συγγραφέας)

Γεννημένος στην Πτολεμαΐδα το χειμώνα του 1945, δέχτηκε τις επιδράσεις της μετεμφυλιακής περιόδου αλλά και του αριστερού κομμουνιστικού κινήματος από νωρίς. Συμμετείχε στους αγώνες του λαϊκού κινήματος αρχικά μέσα από τους Λαμπράκηδες. Γρήγορα συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα οικοδόμησης και ανάπτυξης ενός επαναστατικού κομμουνιστικού ρεύματος που θα απαντούσε στη μεταρρυθμιστική, συνδιαλλακτική πολιτική που το παλιό ΚΚΕ είχε πλέον ασπαστεί μετά την άνοδο του Χρουστσόφ. Τέλειωσε το Οικονομικό στο ΑΠΘ και συνέχισε στη Νομική. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Από τη συμμετοχή του στους πολιτικούς αγώνες της εποχής της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης συνειδητοποιεί ότι το πιο πολύτιμο σχολείο είναι αυτό των λαϊκών αγώνων. Η στράτευσή του σε οργάνωση της επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς (στο ΚΚΕ(μ-λ) ), επέτρεψε την ολόπλευρη σύνδεση των γνώσεών του με τις απαιτήσεις για την οικοδόμηση μιας γραμμής ρήξης με το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Μέσα οπό μία πλούσια αρθρογραφία στην εφημερίδα αλλά και με επώνυμο άρθρο στον ημερήσιο Τύπο, αρθρώνει έναν επαναστατικό, ανατρεπτικό λόγο που συνήθως δεν συνάδει με τα κυρίαρχα ρεύματα που διατρέχουν τον ευρύτερο αριστερό ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Επίσης έχει γράψει κείμενα που έχουν εκδοθεί οπό τις εκδόσεις Προλεταριακή Σημαία: -Κριτική εκτίμηση για την ιστορική περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, με τίτλο "1911-1953, η ιστορία διδάσκει και εμπνέει". -Εκτιμήσεις και πολιτικά συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του Στάλιν και της ΣΕ στο ΒΠΠ, με τίτλο "Γιάλτα ή Πότσνταμ". -Κριτική στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ πριν από την άνοδο στην εξουσία, με τίτλο "Για το ΠΑΣΟΚ και άλλα...κείμενα του ΄80". -Καθώς και αντιπαραθέσεις στο ΚΚΕ, όπως και σε άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παυλίδης

Δημήτρης Παυλίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Παυλίδης γεννήθηκε το 1963 στις Σέρρες. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Βιομηχανικής Θεσσαλονίκης. Διαμόρφωσε και συγκρότησε τις απόψεις του μέσω της πολιτικοποίησης του στο μαθητικό κίνημα και μετέπειτα στους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σειρά οικονομικοπολιτικών άρθρων του από τις στήλες της Προλεταριακής Σημαίας αντιπαρατέθηκε στις απόψεις υπέρ της παγκοσμιοποίησης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Μάνος

Δημήτρης Μάνος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μάνος γεννήθηκε το 1962 στα Ιωάννινα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Παιδαγωγική Ακαδημία στην ίδια πόλη. Εργάζεται ως νηπιαγωγός και στο χώρο αυτό δραστηροποιείται συνδικαλιστικά. Αρθρογραφεί στην Προλεταριακή Σημαία, όπου έχει δημοσιεύσει αναλύσεις για ζητήματα εθνικά και οικονομικά. Έχει επίσης ασχοληθεί με εργασιακά θέματα και πρόσφατα έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο: -"Τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο στόχαστρο" από τις εκδόσεις Προλεταριακή Σημαία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
489
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.742 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση