Παγκοσμιοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια αγαθά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παγκοσμιοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια αγαθά

Elmar Altvater

8.16€ -10% 7.34€
Τα δημόσια αγαθά είναι ένα θέμα εξαιρετικά μεγάλης πολιτικής σημασίας, και επομένως τα επιστημονικά συμβουλευτικά κέντρα ATTAC στη Γερμανία, WEED (World Economy, Ecology and Development) και το Ινστιτούτο Rosa Luxemburg δεν μπορούν να μείνουν έξω από τη συζήτηση. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ασφάλεια εξαρτώνται από τη δυνατότητα διάθεσης των δημόσιων αγαθών. Ειδικότερα, οι επιδράσεις που έχει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, όπως επίσης και στην κοινωνική δημοκρατία, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ώστε να είναι δυνατή η πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Θεμελιακά, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών. Μέχρι ποιο σημείο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, του συνταξιοδοτικού συστήματος, των συστημάτων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, κοινωνικής ή δημόσιας ασφάλειας έχει καταστεί το επίκεντρο των συζητήσεων φαίνεται από τις διαφωνίες σχετικά με την GATS, ή τις συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός των εθνικών κρατών όσον αφορά τα μέτρα ιδιωτικοποίησης (από τα συνταξιοδοτικά συστήματα μέχρι τα δίκτυα ύδρευσης). Από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ θεωρίας και πολιτικής πράξης τα κοινωνικά κινήματα μπορεί να εξέλθουν ενδυναμωμένα. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσουν οικονομική παιδεία με την έννοια που ο Pierre Bourdieu χρησιμοποιεί τον όρο, δηλαδή την ανάπτυξη της συλλογικής διανόησης. (Elmar Altvater)
Κώστας Ι. Μελάς

Κώστας Ι. Μελάς (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSC) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση την Αγροτική Ανάπτυξη. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός. Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Είναι σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Τα τελευταία δέκα χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου διδάσκοντας παράλληλα Διεθνή Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Elmar Altvater (Συγγραφέας)

Ο Elmar Altvater γεννήθηκε την 24η Αυγούστου του 1938. Το 1970 συνίδρυσε το γερμανικό περιοδικό "Prokla". Zeitschrift fur kritische Sozialwissenschaft (περιοδικό για τις κριτικές κοινωνικές επιστήμες), του οποίου παραμένει συντάκτης. Από το 1971 υπήρξε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεχίζει να εργάζεται στο Ινστιτούτο, συγγράφοντας άρθρα και βιβλία. Εκτός από ζητήματα θεωρίας της ανάπτυξης, χρεωστικής κρίσης και ρύθμισης των αγορών, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών οικονομιών στο περιβάλλον. Ο Altvater είναι διάσημος επικριτής της "πολιτικής οικονομίας" και συγγραφέας πολλών έργων για την παγκοσμιοποίηση, καθώς και κριτικών του καπιταλισμού. Το βιβλίο του "The Limits of Globalization" (1996), που συνέγραψε με τη σύντροφό του Birgit Mahnkopf, αποτελεί έργο αναφοράς. Ο Altvater υποστήριξε τους Γερμανούς Πράσινους για αρκετό καιρό, αλλά μετά τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο (την οποία το κόμμα έπρεπε να υποστηρίξει ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού) διατήρησε μια αυξανόμενη κριτική αποστασιοποίηση. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Έρευνας "Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Προκλήσεις και απαντήσεις (1999-2002)" του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σήμερα είναι υποστηρικτής της ATTAC και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
56
Διαστάσεις:
23χ16
Βάρος:
0.145 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση