Όταν γυναίκες έχουν διαφορές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Όταν γυναίκες έχουν διαφορές

Αντιθέσεις και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα

Συλλογικό έργο

Έφη Πλεξουσάκη

Κώστας Γιαννακόπουλος

16.74€ -21% 13.22€

Γιατί τσακώνονται οι γυναίκες; Είναι ο γυναικείος καβγάς διαφορετικός από τον ανδρικό; Γιατί οι συγκρούσεις μεταξύ γυναικών χαρακτηρίζονται κατά έναν παράδοξο τρόπο ως «συναισθηματικές», «τραυματικές» αλλά και ως «ασήμαντες», «προσωπικές», ότι πρόκειται απλώς για ζήλιες - και μάλιστα για τα μικρά, τα ευτελή; Η ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των γυναικών ως οριοθετημένων ατόμων έχει προσδώσει νέες διαστάσεις στις συγκρούσεις τους; Μπορούν οι γυναίκες να δουν τις συγκρούσεις αυτές, όπως οι άνδρες, ως δυνάμεις κοινωνικής αλλαγής; Τα άρθρα αυτού του τόμου θέτουν ερωτήματα για το φύλο της σύγκρουσης στις σύγχρονες κοινωνίες, τοποθετώντας αυτή την προβληματική στο πλαίσιο της κοινωνικής αλλαγής στη σύγχρονη Ελλάδα.
Τέσσερα κείμενα, σε διάλογο με την ανθρωπολογική και ψυχαναλυτική μελέτη του φύλου και με ιδιαίτερη αναφορά σε φεμινιστικές θεωρήσεις, πλαισιώνουν οκτώ αφηγήματα - μικρά ιστορικά με πρωταγωνίστριες και πλοκή, που εξυφαίνονται από υλικό έρευνας που η κάθε συγγραφέας έχει εκπονήσει στην Ελλάδα. Προερχόμενες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, όλες οι αφηγήσεις αναδεικνύουν τελικά τους τρόπους με τους οποίους αναμετρώνται αντίπαλες αντιλήψεις για το τί σημαίνει και τί συνεπάγεται η γυναικεία ταυτότητα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και ιδεολογικό χώρο. Κάνοντας να αναδυθεί η πολυμορφία κίνησης και αδράνειας, ισορροπίας και ρευστότητας που βιώνουν οι πρωταγωνίστριες στις σχέσεις τους, τα κείμενα αυτά θίγουν παράλληλα ευρύτερα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα σήμερα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Πλεξουσάκη (Συγγραφέας)

Η Έφη Πλεξουσάκη έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, απ΄ όπου πήρε διδακτορικό της. Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενδεικτικά έργα: "Πολιτισμός και σχολείο" (στη σειρά "Κλειδιά και Αντικλείδια"), Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2003· "Κραυγές και ψίθυροι: Συγκρούσεις και ταυτότητες στο λόγο μειονοτικών γυναικών στη Θράκη", στο Χ. Βλαχούτσικου και L. Hart (επιμ.), "Όταν οι γυναίκες έχουν διαφορές: Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα", Εκδόσεις Μέδουσα -Σέλας, 2004.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γιαννακόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και Ελβετία (Πανεπιστήμιο Γενεύης). Είναι διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρωτοδημοσίευσε στην "Καινούργια Εποχή" το 1956. Άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχει δημοσιεύσει σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει περίπου 20 ποιητικές συλλογές. Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Πετρονώτη (Συγγραφέας)

Γεννημένη στην Αθήνα το 1952, ξεκίνησε τις σπουδές της από το χώρο των Καλών Τεχνών για να στραφεί έπειτα στην Κοινωνιολογία (Deree Pierce College, Αθήνα) και στην κοινωνική ανθρωπολογία (MPhil-University of Kent at Canterbury και διδακτορική διατριβή - Πάντειο Πανεπιστήμιο). Εργάζεται στο ΕΚΚΕ, και η ερευνητική της εμπειρία καλύπτει τον ελληνικό αστικό και αγροτικό χώρο και την Ερυθραία (Κέρας της Αφρικής). Έχει συμμετάσχει σε διακρατικά προγράμματα, ελληνικά και ξένα συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, η συμβολική αλληλόδραση, η μετανάστευση και η προφορική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλικα Ψαρρά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρω Παντελίδου - Μαλούτα (Συγγραφέας)

Η Μάρω Παντελίδου Μαλούτα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται: "Πολιτικές στάσεις και αντιλήψεις στην αρχή της εφηβείας", Αθήνα, Gutenberg, 1987, "Γυναίκες και πολιτική: Η πολιτική φυσιογνωμία των Ελληνίδων", Αθήνα, Gutenberg, 1992, "Πολιτική συμπεριφορά", Αθήνα, Σάκκουλας, 1993.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Φρειδερίκου (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Φρειδερίκου γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης. Από το 1980 ασχολείται με έρευνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Με τη Φανή Φολερού έχει εκδώσει τα βιβλίο "Οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου" (Ύψιλον, 1991) και "Τα κορίτσια παίζουν" (Ελληνικά Γράμματα, 2004). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εκπαίδευση σε ειδικά έντυπα και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πηνελόπη Τοπάλη (Συγγραφέας)

Η Πηνελόπη Τοπάλη σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Αστεακή Ανθρωπολογία στο CUNY. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σήμερα διδάσκει Ανθρωπολογία της Μετανάστευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιράντα Τερζοπούλου

Μιράντα Τερζοπούλου (Συγγραφέας)

Η Μιράντα Τερζοπούλου είναι Λαογράφος-Εθνολόγος (Ερευνήτρια Β΄ βαθμίδας, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών). Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια επιτόπια έρευνα εντός και εκτός Ελλάδας σχετικά με την παραδοσιακή μουσική, τη λαϊκή λατρεία και τις λαϊκές τελετουργίες καθώς και τη θέση και τους ρόλους των φύλων σε διάφορες εθνοτικές, θρησκευτικές, γλωσσικές μειονοτικές ομάδες. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα, μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις και δημοσιεύσεις στις παραπάνω θεματικές, ενώ συμμετείχε και σε εκδόσεις δίσκων παραδοσιακής μουσικής και σε εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, σε συνεργασίες για τη δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων κ.λπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανή Φολερού (Συγγραφέας)

Η Φανή Φολερού είναι κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην πολιτική διάσταση του σχολικού δεσμού. Το 1991 δημοσίευσε μαζί με την Αλεξάνδρα Φρειδερίκου το βιβλίο "Οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση", και το 2004 το βιβλίο "Τα κορίτσια παίζουν: Αναπαραστάσεις του φύλου στην αυλή του δημοτικού σχολείου". Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Βλαχούτσικου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Laurie Kain - Hart (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάνια Βοσνιάδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελισάβετ Κυρτσόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Βλαχούτσικου (Επιμέλεια)


Laurie Kain - Hart (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
382
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση