Όταν ακούς ποίηση να βγαίνεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Όταν ακούς ποίηση να βγαίνεις

(τα κρυμμένα ποιήματα)

Συλλογικό έργο

Βέρα Πέτσα - Βασιλείου

Γιώργος Δάγλας

12.00€ -11% 10.68€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9786188426962

 • Κατηγορίες:

  Ποίηση , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2019

 • Εκδότης

  Εκδόσεις Όταν

Δεν είναι το κεφάλαιο ποίηση δηλωτική ερμηνεία.

Τον προορισμό του επιθυμούμε να κοινωνήσουμε, για να προσεγγίσει ο αναγνώστης  με τους δικούς του όρους - τη ζωή που αναπαρα-στήσαμε λεκτικά, εκθέτοντας την ψυχή μας στους πέντε ανέμους, εμείς, οι δώδεκα ποιητές, οι οποίοι συνιστούμε το «όταν σου λέω ποίηση να βγαίνεις»*, σε ευαισθητοποιημένους αποδέκτες. Άρα  τα ποιήματα δεν είναι ψυχρά εννοιολογικά κατασκευάσματα σε μια προσωπική και αυτοαναφορική διάσταση. Είναι πνευματικά ηλεκτρόνια του βαθύτερου πυρήνα της Ζωής, που αντιστοιχούν σε κοινές πανανθρώπινες αξίες, σε κοινά συναισθήματα και βιώματα.

Είναι φωνές που διψούν για επικοινωνία, γνώση, λύτρωση και χαρά.

Είναι καλέσματα στην ψυχή του κάθε αναγνώστη, που αγγίζουν την εσωτερική του εμπειρία. Γιατί το κάθε ποίημα  ανήκει πια στον κάθε τολμηρό αναγνώστη, που αρχίζει να έχει  ειλικρινή επαφή μαζί του.

Τότε μεταβάλλεται αυτή η «ποιητική ιδιοκτησία» και περνάει στα όρια μιας «κοινοκτημοσύνης», εκεί όπου οι ρόλοι μπορούν και αλλάζουν και αποκτούν την ποιητική τους διάσταση, εκεί όπου οι ποιητές γίνονται αναγνώστες και οι αναγνώστες ποιητές. Παρόντες πια όλοι  σε μια «διευρυμένη οντότητα» συν-κίνησης, συναισθηματικής εγρήγορσης και σιωπηλής επικοινωνίας με το «Είναι» του Εαυτού μας και του Κόσμου.

*Ο τίτλος της ανθολογίας είναι επινόηση της ποιήτριας-στιχουργού Βέρας Βασιλείου-Πέτσα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βέρα Πέτσα - Βασιλείου (Συγγραφέας)

Η Βέρα Πέτσα - Βασιλείου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας όπου και έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Οι σπουδές της και ο διορισμός της στο Δημόσιο την κράτησαν στην Αθήνα. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά στα οποία κατά καιρούς δημοσιεύονται ποιήματα και διηγήματά της. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο "Δίαυλος 10" με παραγωγές εκπομπών λόγου και μουσικής. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Το "Μην περάσεις το ποτάμι" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Δάγλας

Γιώργος Δάγλας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Δάγλας γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1958, όπου και τελείωσε το Ναυτικό Λύκειο χωρίς ποτέ να μπαρκάρει. -1977, Αθήνα. Προλαβαίνει ζωντανούς τους τελευταίους ρεμπέτες. Ακούει τον Ρούκουνα και πίνει ούζο με τον Γιάννη Κυριαζή. -1980, άγριες διαδηλώσεις-καταλήψεις. Δουλεύει κομπάρσος με τη μεσολάβηση της Κατερίνας Γώγου. Με τον Άσιμο στο υπόγειο της Αραχώβης. Γράφει στο "Ιδεοδρόμιο" του Λεωνίδα Χρηστάκη. Παράλληλα βιοπορίζεται ως βιομηχανικός εργάτης, ταβερνιάρης και υπάλληλος γραφείου τελετών. -1982, εκδίδεται η "Μέρα των φωταγωγών" στον "Ελεύθερο Τύπο". -1985, Αποσύρεται στην Ιθάκη. Εκδίδει την τοπική εφημερίδα "Άγονη Γραμμή" διορίζεται στο νοσοκομείο και παντρεύεται. -1992, παραιτείται από δημόσιο και συζυγικό βίο και φεύγει στη Θεσσαλονίκη. Γράφει, πίνει, χάνεται. -1999, εκδίδεται το "Μαύρο Χιόνι" στις εκδόσεις "Ελλέβορος" (Άργος) -2004, επιστροφή στην Ιθάκη. Ετοιμάζει την καινούργια απόδραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος B. Μπούρας

Κωνσταντίνος B. Μπούρας (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας του Βασιλείου γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα. Από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά (D.E.A.) στο πανεπιστήμιο Paris III. Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: "Ο πορφυρός ήλιος του έρωτα και του θανάτου", Τέχνη και λόγος, 1987, "Άγουρος έρως", Τέχνη και λόγος, 1988, "Η κοιλάδα των νεκρών ερώτων", Πλέθρον, 1990, "΄Ερως ηλιότροπος", Πλέθρον, 1993, "Ο ποιητής του Abdeljebbar" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Πλέθρον, 1995, "Αγαύης έρως", Οδυσσέας, 1995, "Η φωνή του μανδραγόρα" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Οδυσσέας, 1997, "Έρως τριμαργικός", Πλέθρον, 1997, "΄Έρωτες γυρίνων και κρίνων" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Οδυσσέας, 1998, "Έρως παλίμψηστος", Το Ροδακιό, 1999, "Όρθρος αιώνος", Δυτικές Ινδίες, 2000, "Η μεταφυσική του έρωτα", Οδυσσέας, 2002, "Ερωτικά μοιρολόγια", Παρουσία, 2003, "Ερέτης Ιώδους", Δυτικές Ινδίες, 2004, το θεατρικό "Στον αστερισμό της Εκάτης", Δωδώνη, 1997, τη νουβέλα "Ο θάνατος του Ευριπίδη", Δωδώνη, 1999, καθώς και δοκίμια θεατρολογίας. Στα γαλλικά έχουν εκδοθεί τα έργα του "Le chant de la mandragore", La Bruyere, Paris, 1999, "Palmiers et mandragores", L΄ Harmattan, Paris, 1999, και στα αγγλικά το "Conspiracy in Algeria", Avon Books, London, 1999. Έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων σχετικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δάσκαλος τού ρέικι και εισηγητής μιας καινούργιας μεθόδου αρχαιολογικού ρέικι με τίτλο "Αφθονία Μπουρέικ - Bhureik Abundance" (κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Momentum). Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.konstantinosbouras.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύα Παυλίδου

Εύα Παυλίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Στεφανέας

Πέτρος Στεφανέας (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Στεφανέας σπούδασε μαθηματικά, λογική και πληροφορική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Οξφόρδης και στο ΕΜΠ. Ασχολείται ερευνητικά με τη λογική και τις τυπικές μεθόδους στην πληροφορική, καθώς και με τη φιλοσοφία της πληροφορικής. Διδάσκει στο ΕΜΠ. Ποιητικές συλλογές: "Σημείων στιγμιότυπα" (Γαβριηλίδης, 2003) "Η παραλία της Καλαμάτας" (Το Ροδακιό, 2009) "Το ψυγείο μας" (Το Ροδακιό, 2012) "Μηχανισμοί Αντικυθήρων" (Το Ροδακιό, 2015) Μεταφρασμένες ποιητικές συλλογές: στα γαλλικά "Promeneurs sur le plage de Kalamata" (L΄Harmattan, 2010) στα ισπανικά "Nuestra Nevera" (Ed. Sloper, 2015) Μυθιστόρημα: "Livewire: Η ευαγής επανόρθωση" (Γαβριηλίδης, 2006) ηλεκτρονική συνσυγγραφή με Ρ. Οιχαλιώτη
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ρ. Φλώρος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Ρ. Φλώρος γεννήθηκε το 1967 στην Καλαμάτα και έχει καταγωγή από το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Θέατρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Λέρτας

Τάσος Λέρτας (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Λέρτας γεννήθηκε στο Σμόκοβο Καρδίτσας το 1939. Είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου και Κινηματογράφου. Παρακολούθησε σεμινάρια Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Πρόεδρος Εργαζομένων Φοιτητών-Σπουδαστών, αντεπιστέλλον μέλος της ΕΦΕΕ, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δραματικών Σχολών, Αντιπρόεδρος στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Υπουργών Παιδείας. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός συνεργάστηκε με βασικούς θιάσους του ελεύθερου Θεάτρου και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Το ίδιο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνδημιουργός, με το σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" και δημιουργός της ταινίας "Ντοκουμέντο - Η μάχη της Αθήνας", που πήρε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983. Σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Καβάφης, Κρυστάλλης, Κύριλλος και Μεθόδιος κ.λπ.) Έγραψε σενάρια για τον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση και δημοσίευσε σειρά άρθρων σε Αθηναϊκές εφημερίδες, έκανε τηλεοπτικές παρουσιάσεις πάνω σε θέματα Παιδείας επί σειρά ετών και έδωσε διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια και Πολιτιστικούς Φορείς. Μετέφρασε κλασσικούς δραματουργούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντολέων Φλωρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Φιλιππάκης

Γιάννης Φιλιππάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Φιλιππάκης γεννήθηκε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Καστέλι και το Λύκειο στην Αθήνα. Η ποιητική συλλογή "Αθρυμμάτιστοι κόσμοι" είναι η τρίτη που εκδίδει. Η πρώτη με τον τίτλο "Νηνεμία" εκδόθηκε το 2015 και η δεύτερη με τον τίτλο "Αστερόγραμμα" το 2017. Και οι δύο ποιητικές συλλογές κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Δρόμων". Είναι Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Ποιήματά του έχουν βραβευτεί σε Ελληνικούς και σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς. 1) "Το δικό μου σύμπαν" (2ο Βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, 2017). 2) "Μουσείο ψυχής" (Βραβείο και μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης NOSIDE, στην Ιταλία, 2016). 3) "Φτάνει το αίμα" (Έπαινος Διάκρισης στον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό των Δελφών, 2016). 4) "Στις 361 μοίρες" (Έπαινος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), 2016). 5) "Πατρίδα μου" (1ο Βραβείο στον 7ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, 2018).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Π. Θανοπούλου

Κατερίνα Π. Θανοπούλου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα πολιτισμού, αρχικά ως επαγγελματίας ηθοποιός, στη συνέχεια ιδρύοντας παιδική θεατρική ομάδα και συμμετέχοντας στη συγγραφή του βιβλίου "Το θέατρο ως μοχλός ανάπτυξης στην εκπαιδευτική διαδικασία". Το 2015 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο "Λαβύρινθος μνήμη". Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, εργάζεται στο δημόσιο σχολείο ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη διετία 2014-16.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Ψαχή-Κωβαίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
252
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.534 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση