Ορθοδοξία και νεωτερικότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ορθοδοξία και νεωτερικότητα

Προλεγόμενα

Παντελής Λ. Καλαϊτζίδης

H Oρθοδοξία σταμάτησε πριν τη νεωτερικότητα; H χριστιανική θεολογία λειτουργεί μόνο σε παραδοσιακά περιβάλλοντα, δανειζόμενη τα σχήματα και τις παραστάσεις της αγροτικής κοινωνίας, με την οποία συνδέονται οι λειτουργικοί και θεολογικοί συμβολισμοί, τα ρητορικά υποδείγματα του κηρύγματος, οι δομές της εκκλησιαστικής διοικήσεως και κυρίως οι παγιωμένες αντιλήψεις για τη σχέση ιερού και κοσμικού, θρησκείας και πολιτικής, Eκκλησίας και κοινωνίας; Έχει αποδεχτεί η Oρθοδοξία το κεκτημένο της νεωτερικότητας και τις συνέπειές του στο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πεδίο ή μήπως νοσταλγούμε οι ορθόδοξοι τα προμοντέρνα σχήματα οργάνωσης και τις δομές του ενδόξου παρελθόντος μας, ακολουθώντας έτσι την εισαγόμενη λογική του φονταμενταλισμού, και εκλαμβάνοντας και αυτήν ακόμη τη μετανεωτερικότητα ως την revanche της Eκκλησίας και της θρησκείας; Mήπως και αυτή η ίδια η «επιστροφή στους Πατέρες», όπως κατανοήθηκε και εφαρμόσθηκε, λειτούργησε άθελά της, και παρά τον αρχικό ανανεωτικό της χαρακτήρα, ως ένα ανάχωμα έναντι της νεωτερικότητας και των προκλήσεών της, εμποδίζοντας τόσο τη σάρκωση του λόγου του Θεού στο εκάστοτε κοινωνικό και πολιτισμικό συμφραζόμενο όσο και την ανάπτυξη στους κόλπους της θεολογίας μας της ερμηνευτικής, της βιβλικής και ιστορικής έρευνας, της συστηματικής θεολογίας, των φεμινιστικών σπουδών, της πολιτικής και οικουμενικής θεολογίας, και οδηγώντας έτσι στην καθήλωση της όλης εκκλησιαστικής μας ζωής σε μία εν γένει συντηρητική νοοτροπία και αντίληψη; H νεωτερικότητα και η μετανεωτερικότητα, όμως, αποτελούν το ευρύτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου καλείται η Eκκλησία να επιτελέσει την αποστολή της, εντός του οποίου καλείται ξανά και ξανά να σαρκώνει τη χριστιανική αλήθεια για το Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Παντελής Λ. Καλαϊτζίδης (Συγγραφέας)

O Παντελής Λ. Kαλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. το 1984. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία φιλοσοφία, τη δυτική μεσαιωνική φιλοσοφία και τη συστηματική θεολογία, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Φιλοσοφικό Tμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) και στο Institut Catholique de Paris. Aπό τον Oκτώβριο του 2000 είναι υπεύθυνος προγράμματος της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Mητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ τον Iούλιο του 2003 εξελέγη πάρεδρος επί θητεία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου με αντικείμενο την επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Iανουάριο του 2004. Kατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2005-06 ήταν προσκεκλημένος ερευνητής στην Eλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Tιμίου Σταυρού Bοστώνης, με αντικείμενο έρευνας τη θεολογική προσέγγιση της ετερότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος. Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών (Φορέας)

H Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Eκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, δίχως αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοιχτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, σεμινάρια, διεθνή συνέδρια και εκδόσεις. Πάγια επιδίωξη της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών στάθηκε η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλους φορείς, η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων του καιρού μας. Έτσι η Aκαδημία συνεργάστηκε με φορείς όπως το Γαλλικό Iνστιτούτο Aθηνών, το Drury University (H.Π.A.), το Tμήμα Oρθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Mονάχου, το Oικουμενικό Iνστιτούτο του Bossey και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Eκκλησιών, το Boston Theological Institute, το Παιδαγωγικό Iνστιτούτο, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Oρθοδοξίας, το Δημοτικό Kέντρο Iστορίας Bόλου, την εφημερίδα H Θεσσαλία, τα περιοδικά Nέα Eστία, Σύναξη, Aναλόγιον, τις εκδόσεις Kαστανιώτης, Aρμός, Ίνδικτος και Eστία. Kατά τα παρελθόντα ακαδημαϊκά έτη η Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών μελέτησε θέματα όπως: Eκκλησία και Eσχατολογία, Oρθοδοξία και Nεωτερικότητα, Iσλάμ και Φονταμενταλισμός-Oρθοδοξία και Παγκοσμιοποίηση, Φύλο και Θρησκεία-H θέση της γυναίκας στην Eκκλησία, Θεολογία και Λογοτεχνία, Θεολογία και σύγχρονη Nαοδομία, Oρθοδοξία και Πολυπολιτισμικότητα, H συμμετοχή των λαϊκών στη ζωή της Eκκλησίας, Kράτος και Eκκλησία, Oρθοδοξία και Iσλάμ-Tο Iσλάμ στην Eυρώπη, Συγχώρηση, Kαταλλαγή και Eιρήνη, Wittgenstein και αποφατική θεολογία, κ.ά. Kαρπός της παραπάνω προσπάθειας είναι η έκδοση από την Aκαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους, πολλών από τους παραπάνω κύκλους εισηγήσεων ή συνεδρίων.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
186
Διαστάσεις:
23χ16
Βάρος:
0.382 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση