Οργονοτικός παλμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οργονοτικός παλμός

Συζήτηση με έναν ηλεκτροφυσικό

Wilhelm Reich

14.99€ -10% 13.49€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609403672

  • Κατηγορίες:

    Ψυχολογία | Ψυχανάλυση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2020

  • Εκδότης

    ΡΕΩ

Η θεωρία της οργόνης αποτελεί το αποκορύφωμα της επιστημονικής αναζήτησης του Βίλχελμ Ράιχ και συνδετικό κρίκο όλου του έργου του. Αντίθετα από τον συνήθη τρόπο παρουσίασης των ερευνών του, τον οποίο υιοθετεί στο έργο του «Η ανακάλυψη της οργόνης» (Τόμος Ι, «Η λειτουργία του οργασμού» και Τόμος ΙΙ, «Η βιοπάθεια του καρκίνου»), και σε άλλες μελέτες του, εδώ αλλάζει εντελώς τακτική και επινοεί μια φανταστική επιστημονική αντιπαράθεση με έναν φυσικό ειδικό στη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, προκειμένου να μας διευκολύνει να κατανοήσουμε τη φυσική της οργόνης και τη σχέση της με τον ηλεκτρομαγνητισμό, με τη θερμότητα και με τον μαγνητισμό. Οι φυσικές ιδιότητες της οργόνης —δηλαδή της αρχέγονης κοσμικής ενέργειας— και η διερεύνηση της υπόστασής της ως φυσική οντότητα, παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου ζωντανά και αβίαστα ως καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο επιστημόνων, όπου ο μεν ένας είναι υπέρμαχος της εδραιωμένης φυσικής, ο δε άλλος εισηγείται νέες φυσικές ανακαλύψεις συνοδευόμενες από καινοτόμες έννοιες. Το αποτέλεσμα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική περιγραφή των ερευνών που οδήγησαν τον Ράιχ στην ανακάλυψη της οργόνης, στην οποία περιλαμβάνονται και τα λάθη στα οποία υπέπεσε, τα αδιέξοδα που συνάντησε, και η ανάλυση των στοιχείων μέσω της οποίας κατέληξε στα συμπεράσματα και στην τεκμηρίωση της θεωρίας της οργόνης.
Wilhelm Reich

Wilhelm Reich (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1897 στη Γαλικία, την περιοχή που βρισκόταν τότε στην ανατολική παραμεθόριο, κομμάτι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς, εβραίοι στο θρήσκευμα, ήταν αφανάτιστοι και αφομοιωμένοι με τον ντόπιο πληθυσμό. Στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο ο Ράιχ υπηρέτησε σαν αξιωματικός του αυστριακού στρατού. Κατόπιν σπούδαξε ιατρική, έγινε μαθητής του Φρόυντ και από το 1923 άρχισε να εργάζεται σαν παθολόγος και ψυχαναλυτής. Πιο αισιόδοξος από το Δάσκαλό αλλά το ίδιο ορμητικός και ριζοσπαστικός ανέπτυξε τις δικές του ιδέες για την "νεύρωση" στα βιβλία του "Η λειτουργία του οργασμού" (1927) και "Ανάλυση του χαρακτήρα" (1933). Επεξέτεινε τις ιδέες του αυτές και στην πολιτική όπου προσχώρησε στο κομμουνιστικό κόμμα, και το 1933 έγραψε την "Μαζική ψυχολογία του φασισμού". Ο θρίαμβος του ναζισμού στην Γερμανία τον ανάγκασε να ξεκινήσει την περιπλάνησή του σε Βιέννη, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία. Αλλά και οι κομμουνιστές τον είχαν ήδη κυνηγήσει σαν "σεξοκεντρικό" ενώ ταυτόχρονα οι ψυχαναλυτές τον κατηγορούσαν σαν υπερβολικά ασχολούμενο με τα πολιτικά. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Ν. Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχοντας ανακαλύψει την βιοενέργεια ή όπως αυτός την έλεγε "οργόνη" και τον "οργονοσυσωρευτή", ασχολήθηκε με την θεραπεία του καρκίνου και με την προέλευση της ζωής. Το 1940 γράφει το "Άκου ανθρωπάκο", όπου με φοβερό πάθος και μεγάλη σοφία απευθύνεται προς τους συνανθρώπους του αποκαλώντας τους θύματα και θύτες ταυτόχρονα, ενώ το 1951 έγραψε την "Δολοφονία του Χριστού". Το 1947 συγκρούστηκε με τις αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες που του απαγόρεψαν να χρησιμοποιεί και να διακινεί τους οργονοσυσωρευτές του. Το 1956 τον έκλεισαν φυλακή και το 1957 πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων σε ομοσπονδιακό σωφρονιστήριο. Σήμερα οι ιδέες του για τον οργασμό και την ηδονή, το δικαίωμα στη σεξουλική ελευθερία και απαλλαγή από τις ενοχές, η αναγνώριση της ανάγκης για στοργή και θαλπωρή των νεογέννητων, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού και του θηλασμού, ο ρόλος της καταπίεσης στη δημιουργία της ασθένειας και πολλά άλλα όπως η λειτουργία της οργόνης και του οργονοσυσωρευτή είναι φυσιολογικές αλήθειες και για καθημερινούς ανθρώπους και για σοβαρούς ερυνητές. Όμως υπάρχουν ακόμη πολλές ιδέες του που μόνο αυτός σαν Δον Κιχώτης είχε και πολεμούσε εναντίον τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δημόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Δημόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας άρθρων σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού καθώς και υλικού για την εκλαΐκευση της τεχνο-επιστημονικής γνώσης.

Νάσος Τεόπουλος (Επιμέλεια)


Κώστας Θεοδωρίμπασης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Βύρωνας
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
217
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.35 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση