Οικονομική ιστορία της ελληνικής σταφίδας 1851-1912
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οικονομική ιστορία της ελληνικής σταφίδας 1851-1912

Παραγωγή, διεθνής αγορά, διαμόρφωση τιμών, κρίση

Πέτρος Πιζάνιας

Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την ιστορία της ελληνικής σταφίδας, ενός προϊόντος που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τον 19ο αιώνα. Παρακολουθεί την ελληνική σταφίδα από την παραγωγή της ως τη διεθνή αγορά, σε τρεις φάσεις: πριν από τη μεγάλη αύξηση της διεθνούς ζήτησης, κατά τη διάρκεια της και μετά την πτώση της, που σήμανε για την Ελλάδα τη σταφιδική κρίση (1880-1893).
Πέτρος Πιζάνιας

Πέτρος Πιζάνιας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. 1972-1980 προπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στη Νεότερη Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία. Την ίδια περίοδο μαθήματα στην Κοινωνιολογία και την Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού. 1981-1984, Διδακτορική διατριβή στην Νεότερη Ελληνική οικονομική και κοινωνική Ιστορία στην ΕΗΕSS με θέμα : Μισθοί και εισοδήματα στην Ελλάδα 1841 - 1923. Από τον Δεκέμβριο του 1986 διδάσκει τα μαθήματα σχετικά με την ιστορία του Ελληνικού Κράτους, εκλεγμένος στην βαθμίδα του Λέκτορα στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Του Αύγουστο του 1989 εκλέχτηκε στο ίδιο Τμήμα στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Τον Ιούνιο του 1993 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Δεκέμβριο του 1998 εκλέχτηκε Καθηγητής Α΄ βαθμίδας στο ίδιο Τμήμα. Από το 1998 διευθύνει στο Τμήμα Ιστορίας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Ιστορία και τεκμηρίωση στα σύγχρονα ζητήματα" το οποίο από το 2008 εξελίχθηκε με τον τίτλο Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες με το Τμήμα Πληροφορικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Β. Δερτιλής

Γιώργος Β. Δερτιλής (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d΄ etudes) στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι). Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.345 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση