Οικονομία και κοινωνία στον παρευξείνιο χώρο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οικονομία και κοινωνία στον παρευξείνιο χώρο

Θεοφάνης Μαλκίδης

18.26€ -11% 16.25€

...Οι επαφές και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της Παρευξείνιας ζώνης όπως και με τη Δύση, υπαγορεύονταν και μορφοποιούνταν κάτω από τις αναγκαιότητες και τις πολιτικές στρατιωτικές και οικονομικές συνεργασίες που επέβαλε ο διπολικός μεταπολεμικός συσχετισμός. Οι κρατικές σχέσεις και αυτές μεταξύ των λαών δεν προωθούσαν τα συμφέροντα των χωρών, ήταν ελεγχώμενες και εξαρτώμενες από πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων, δεν ήταν ελεύθερες και δεν αποτελούσαν πεδίο δημιουργικής αντιπαράθεσης, δημοκρατικής λειτουργίας, πολιτικού σχεδίου και προγράμματος.
Μετά τις αλλαγές στο τέλος της δεκαετίας του 1980, που επηρέασαν σε μεγαλύτερο βαθμό την παρευξείνια περιοχή, αφού σήμερα στο χώρο εμφανίζονται δεδομένα που την διαφοροποιούν σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία), το τοπίο έχει διαμορφωθεί σε νέα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια. Τα προβλήματα και οι αντιθέσεις στην κοινωνία εντείνονται από τις μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς και την πολιτική αστάθεια. Πολλές χώρες του Εύξεινου Πόντου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, λεηλασία του φυσικού τους πλούτου, δημογραφικές προκλήσεις και μετανάστευση του εργατικού τους δυναμικού.
[...]

Θεοφάνης Μαλκίδης

Θεοφάνης Μαλκίδης (Συγγραφέας)

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για την συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων. Κυριότερα έργα του είναι: "Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος", "Αγροτική Κοινωνιολογία, Γενικές αρχές Κοινωνιολογίας", "Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη", "Aspects of Greek social life in Black Sea", "La situation de la Minorite Grecque en Albanie. A l΄egard du Droit International relatif a la protection des Minorites. Dimensions Politiques et Juridques" (σε συνεργασία με τον Στέφανο Αμπατζή), "Κοινωνία και μειονότητες στη χερσόνησο του Αίμου. Η Αλβανία και η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα" (σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
454
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.792 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση