Οικονομία και Δίκαιο, τ. Α - 2η έκδοση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οικονομία και Δίκαιο, τ. Α - 2η έκδοση

Μεθοδολογικά και οικονομικά θεμέλια, β’ έκδοση συμπληρωμένη και βελτιωμένη

Πέτρος Α. Γέμτος

30.00€ -11% 26.70€

Οκτώ χρόνια μετά την 1η έκδοση (1995) επανακυκλοφορεί σε 2η συμπληρωμένη και βελτιωμένη έκδοση ο πρώτος τόμος του δίτομου έργου του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρώην Πρύτανη, κ. Πέτρου Γέμτου, Οικονομία και Δίκαιο. Ο τίτλος του πρώτου τόμου είναι «Μεθοδολογικά και Οικονομικά Θεμέλια», ενώ του δεύτερου που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια «Οικονομική Ανάλυση Βασικών Θεσμών του Ιδιωτικού Δικαίου».
Στο δίτομο αυτό έργο, ο Καθ. Π. Γέμτος εξετάζει τη σχέση Οικονομίας και Δικαίου με έμφαση σε σχετικά πρόσφατες θεωρητικές προσεγγίσεις που επιτρέπουν την αξιοποίηση των οικονομικών και νομικών μας γνώσεων για τη βαθύτερη κατανόηση των οικονομικών φαινομένων και των ρυθμιστικών μας επιλογών. Έτσι, για πρώτη φορά προσφέρεται η δυνατότητα μιας γνήσιας θεωρητικής προσέγγισης στο χώρο του δικαίου που χωρίς να αλλοιώνει το χαρακτήρα της Νομικής ως δεοντολογικής επιστήμης επιτρέπει την πρακτική αξιοποίηση των πορισμάτων των εμπειρικών κοινωνικών επιστημών, με χρήση καλά επεξεργασμένων και θεωρητικά θεμελιωμένων κριτηρίων ευημερίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας που προσφέρουν η Οικονομική της Ευημερίας, η Θεωρία των Αποφάσεων και η σύγχρονη Ηθική.
Σκοπός του έργου του κ. Γέμτου είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού επιστημολογικού προγράμματος συνεργασίας της Οικονομικής και της Νομικής και η διαμόρφωση μιας εξηγητικής και ρυθμιστικής-αξιολογικής «οικονομικής» θεωρίας των θεσμών και των δικαιικών κανόνων.
Στον πρώτο τόμο, ο σ. παρουσιάζει τα μεθοδολογικά και τα θεωρητικά θεμέλια της θεωρητικής προσέγγισης στο χώρο των θεσμών, κυρίως στοιχεία της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας, τα οποία προσφέρουν τα εργαλεία για τις θεσμικές αναλύσεις οι οποίες αναπτύσσονται στο δεύτερο τόμο.
Η 2η έκδοση του βιβλίου διατηρεί τη δομή της πρώτης έκδοσης, αξιοποιώντας όμως τις έρευνες και τη βιβλιογραφία της τελευταίας δεκαετίας. Ιδιαίτερη επεξεργασία έχει υποστεί το πρώτο μέρος του τόμου, όπου παρουσιάζονται οι μεθοδολογίες της οικονομικής και της νομικής επιστήμης και τα προβλήματα της διεπιστημονικής συνεργασίας μιας εμπειρικής και μιας δεοντολογικής επιστήμης. Επίσης, στα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στις στρατηγικές αλληλεπιδράσεις στη συμπεριφορά των ατόμων, στα πλεονεκτήματα της οικονομίας της αγοράς, στη θεωρία της επιχείρησης, στα οικονομικά της πληροφόρησης, στη δημόσια επιλογή, κλπ.

Πέτρος Α. Γέμτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Σελίδες:
326
Διαστάσεις:
17χ24
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση