Οι τρεις Μηλιώτες διδάσκαλοι του γένους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι τρεις Μηλιώτες διδάσκαλοι του γένους

Ανθ. Γαζής, Γρηγ. Κωνσταντάς, Δαν. Φιλιππίδης: Βίοι παράλληλοι, πτυχές της ζωής και του έργου τους: Πρακτικά Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου, 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2000, Βόλος

Συλλογικό έργο

[...] Ιστορική και ιδιαίτερα λαμπρή η μέρα η σημερινή για τον Δήμο των Μηλέων, καθώς σήμερα εκπληρώνεται ένα οφειλόμενο, ελάχιστο χρέος τιμής απέναντι στους τρεις μεγάλους διδασκάλους του γένους και ιερωμένους, άξια τέκνα των Μηλέων: τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γαζή, τον ιεροδιάκονο Γρηγόριο Κωνσταντά και τον ιερομόναχο Δανιήλ Φιλιππίδη, οι οποίοι σαν γνήσιοι Έλληνες αγωνίστηκαν για τα δύο αυτά στοιχεία που συγκροτούν την έννοια του Ελληνισμού, όπως θα διατυπώσει ο λαϊκός ποιητής. "Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία". Ως διαφωτιστές και οι τρεις διατράνωσαν την ανάγκη της πνευματικής αναγέννηση, ως μέσο που θα οδηγούσε στην κατάκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς του υπόδουλου Ελληνισμού. Για τον λόγο αυτό ιδρύουν εδώ στη γενέτειρα του τη μεγάλη Μηλιώτικη Σχολή "Ψυχής Άκος" ("Θεραπεία ψυχής") και την εφοδιάζουν με κάθε τι σύγχρονο της εποχής σε βιβλία και εποπτικό υλικό και όχι μόνο αυτό. [...] (από την προσφώνηση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Μηλέων κ. Ευστάθιου Γραμμένου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος (Εισηγητής)

Ο Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ίδιου Τμήματος. Διευθύνει το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής (και Τοπικής) Ιστορίας και το Μουσείο Εκπαιδευτικής Ιστορίας (ΜΕΙ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ερευντικό του ενδιαφέρον κινείται στους χώρους της ιστορίας της εκπαίδευσης, της ιστορίας της προσχολικής αγωγής, της κοινωνικής ιστορίας, της τοπικής ιστορίας και της εκπαιδευτικής μουσειογραφίας. Μελέτες και άρθρα του για θέματα ιστορίας και παιδαγωγικής έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά, επετηρίδες, πρακτικά συνεδρίων και σε αυτοτελείς εκδόσεις.

Γιάννης Μουγογιάννης (Εισηγητής)


Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη (Εισηγητής)

Η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου (1950). Το 1972 έλαβε το πτυχίο της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών). Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα της διατριβής: "Νεοελληνική μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά, 19ος-20ός αι." Συντάκτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1974 (από το 1992 Ερευνήτρια). Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της και των επιστημονικών της υποχρεώσεων προς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει εντεταλμένες ερευνητικές αποστολές για επιτόπια έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Εκλεγμένη Διευθύντρια του Κέντρου (1994-1995 και 1997-2000), θέση που κατέχει έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες. Έχει επιβλέψει ερευνητικά προγράμματα κι έχει οργανώσει συνέδρια, εκθέσεις, επιστημονικά λαογραφικά μουσεία και συλλογές. Επίσης έχει δημοσιεύσει αυτοτελή συγγράμματα λαογραφικού περιεχομένου, βιβλιοκρισίες, άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες, έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων κι έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Υλικός πολιτισμός, παραδοσιακή τεχνολογία, λαϊκό θέατρο. Κατά τα έτη 1990-1993 διετέλεσε τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνη για τα παιδαγωγικά του τμήματα, καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών του. Το 1993 εκλέχθηκε λέκτωρ λαογραφίας του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών (μέλος του Δ.Σ. από το 1972, Γεν. Γραμματέας από το 1981 μέχρι το 1996). Μέλος του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983. Μέλος της μονίμου τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, από το 1989.

Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης (Εισηγητής)

Ο Αθανάσιος Καραθανάσης γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (1969), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1969-1972), στη Σορβόννη (Paris IV) και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1979-1981). Το 1985, έγινε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάκτωρ των ίδιων σχολών το 1975 και 1987 αντιστοίχως. Είναι υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Έλαβε μέρος σε επιστημονικά Συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος. Από το 1969 έως το 1972 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στο Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας και από το 1974 έως το 1987 Eρευνητής του I.M.X.A. Tο 1984, εξελέγη υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 εξελέγη επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 1989 αναπληρωτής Καθηγητής της Iστορίας του Eλληνικού Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1992, εξελέγη καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο της Iστορίας του Eλληνισμού. Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Tμήματα Eλληνικής Φιλολογίας και Iστορίας - Eθνολογίας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα). Tο 1999, εξελέγη Πρόεδρος του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. Είναι παντρεμένος με την Eλένη-Aιμιλία Παπαεμμανουήλ και έχει δύο κόρες.

Κώστας Βαϊνάς (Εισηγητής)

Ο Κώστας Βαϊνάς γεννήθηκε στο Πήλιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στατιστική στην ΑΒΣΠ. Τελείωσε τη διετή μετεκπαίδευση ελλήνων εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Esslingen της Γερμανίας και στη συνέχεια περάτωσε μεταπτυχιακές σπουδές (Diplom fur Padagogik) στην ίδια Σχολή. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή του Ludwigsburg Γερμανίας, του παραχωρήθηκε διετής υποτροφία που παραχωρείται σε διακεκριμένα διδακτορικά εν εξελίξει από το κρατίδιο της Baden Wurttenberg. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας των Παιδαγωγικών το 1992. Έχει διδάξει σε διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, στην ΠΑ και ΣΕΛΔΕ Μυτιλήνης στο Τμήμα ΦΚΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Ρ.Η. Ludwigsburg. Διετέλεσε Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εξωτερικού (Stuttgart) και Σύμβουλος Μαθηματικών Εσωτερικού στην Α΄ Αθηνών. Από το 2000 υπηρετεί ως καθηγητής Παιδαγωγικών στην ΑΣΠΑΙΤΕ και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του Παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Βόλο. Τα ενδιαφέροντα του εκτείνονται γενικά στην Παιδαγωγική και εστιάζονται στη Διδακτική των Μαθηματικών, στη Διδακτική Μεθοδολογία και στην Επαγγελματική Παιδαγωγική. Με τα θέματα αυτά ασχολείται και στο συγγραφικό του έργο.

Δημήτρης Παντελοδήμος (Εισηγητής)


Γρηγόριος Καραφύλλης

Γρηγόριος Καραφύλλης (Εισηγητής)

Ο Γρηγόρης Καραφύλλης γεννήθηκε το 1950 στα Γεράνεια της Λάρισας και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή καθώς και στην αντίστοιχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως υπότροφος του ΙΚΥ. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Κατά τη θερινή περίοδο του 1996 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας. Κύριος τομέας των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η Φιλοσοφία της Παιδείας, η Κοινωνική Φιλοσοφία και η Φιλοσοφία του Διαφωτισμού.

Κώστας Λιάπης (Εισηγητής)

Γόνος του "μεγάλου" Αϊ - Γιώργη του Πηλίου κι εκπαιδευτικός ασχολείται με τα γράμματα. (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα τη βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας. Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ΄ όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 13 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο Ώρες του Πηλίου) και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία κ.ά.

Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Εισηγητής)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός γεννήθηκε στην Ερμούπολη Κυκλάδων το 1971. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Λάρισα. Το 1992 πήρε το πτυχίο της Φιλολογίας (κατεύθυνση κλασσικής φιλολογίας) και το 1998 το πτυχίο της Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος. Τον Δεκέμβριο του 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το Σεπτέμβριο του 1996 Πρεσβύτερος, ενώ έλαβε και το οφίκκιο του Οικονόμου την 1.1.1998 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο. Στις 18.4.1999 έλαβε το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου από τον νυν Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. Από τις 31 Μαΐου 2003 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας. Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ως υπεύθυνος Νεότητος, Εκπρόσωπος Τύπου, υπεύθυνος του Κλάδου εκδόσεων και των μηνιαίων εντύπων "Πληροφόρηση" και "Ψηφίδες", υπεύθυνος για την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο ίντερνετ, καθώς και του τομέα κατασκηνώσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Μαγνησίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων την διετία 2001-2003, καθώς και Αντιπρόεδρος της Νεανικής Οργάνωσης "Σύνδεσμος Ελλάδος". Υπήρξε εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια καθώς και σε συνέδρια που αφορούν κυρίως στο νεανικό έργο της Εκκλησίας. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και σε εκκλησιαστικά έντυπα. Από το 2002 διορίσθηκε μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως Εκπαιδευτικός Θεολόγος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπηρέτησε στο 1ο Γυμνάσιο Γυθείου, ενώ εδώ και 5 χρονιά έχει οργανική θέση στο 7ο Γυμνάσιο Κερκύρας. Στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και υπεύθυνος Νεότητος. Έχει την ευθύνη της έκδοσης της εφημερίδας "Κερκυραϊκή Αλήθεια" και του νεανικού περιοδικού "Βήματα". Είναι υπεύθυνος του τομέα κατασκηνώσεων και του κύκλου συναντήσεων για φοιτητές και νέους επιστήμονες της Ιεράς Μητροπόλεως. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Κώστας Λιάπης (Επιμέλεια)

Γόνος του "μεγάλου" Αϊ - Γιώργη του Πηλίου κι εκπαιδευτικός ασχολείται με τα γράμματα. (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα τη βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας. Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ΄ όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 13 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο Ώρες του Πηλίου) και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία κ.ά.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
152
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.369 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση