Οι Ρωμηοί της Πόλης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι Ρωμηοί της Πόλης

Τραύματα και προσδοκίες

Μερόπη Αναστασιάδου

Paul Dumont

18.34€ -28% 13.20€
Οι Έλληνες της Τουρκίας, που αυτοαποκαλούνται "Ρωμαίοι, Ρωμηοί" υπενθυμίζοντας τις ρίζες τους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Ανατολής, αποτελούσαν ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά τα δράματα και οι κρίσεις που σημάδεψαν την Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του 20ου αιώνα δεν τους ευνόησαν. Σήμερα η κοινότητά τους περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες ψυχές. Η παρακμή είναι αθεράπευτη; Το τέλος επίκειται; Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι νόμοι της δημογραφίας καταδικάζουν σε εξαφάνιση την πολίτικη ρωμηοσύνη, η οποία σύντομα θα επιβιώνει μόνο στη μνήμη των απογόνων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα ή αλλού. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό δίνει το λόγο και σε όσους πιστεύουν ακόμη σε μια κάποια αναζωογόνηση, σε όσους θεωρούν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, η μειονότητα μπορεί να ξεπεράσει τα τραύματα των τελευταίων δεκαετιών και να προδιαγράφει το μέλλον με λέξεις ελπίδας. Η μελέτη αφορά την παρούσα κατάσταση της πολίτικης ρωμηοσύνης: δημογραφία, οικονομική και κοινωνική ζωή, παιδεία, κοσμική και θρησκευτική ηγεσία, πολιτιστική κληρονομιά, τόποι μνήμης, σχέσεις με το τουρκικό στοιχείο. Δεν αγνοεί όμως και το βάρος της ιστορίας· η κατανόηση του μειονοτικού φαινομένου στη σημερινή Τουρκία είναι αδύνατη χωρίς την υπενθύμιση των κραδασμών αλλά και των περιόδων ειρηνικής συνύπαρξης του παρελθόντος. Το βιβλίο αυτό, καρπός μακρόχρονου συγχρωτισμού με τον ρωμαίικο πληθυσμό της Πόλης, αποτελεί κυρίως μια μαρτυρία. Οι συγγραφείς του ωστόσο, πανεπιστημιακοί και οι δύο, σεβάστηκαν έναν θεμελιώδη κανόνα του επαγγέλματος: την επιστημονική αντικειμενικότητα. Η εργασία τους φέρει δηλαδή τόσο τα χρώματα της συγκίνησης όσο και αυτά της απαραίτητης ακαδημαϊκής απόστασης.

Νίκος Ε. Καραπιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Μερόπη Αναστασιάδου

Μερόπη Αναστασιάδου (Συγγραφέας)

Η Μερόπη Αναστασιάδου γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Είναι νομικός και ιστορικός, ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας στο τμήμα Τουρκικών και Οθωμανικών Σπουδών. Οι αστικές κοινωνίες του ευρύτερου οθωμανικού χώρου (19ος-20ός αι.) και της σύγχρονης Τουρκίας αποτελούν το κύριο αντικείμενο των δημοσιεύσεών της. Εκτός από την κοινωνική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη του 19ου αι. έχει μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και τις εθνικιστικές ιδεολογίες, τις πολιτικές διαστάσεις της φιλανθρωπίας, τις μη μουσουλμανικές κοινότητες στην οθωμανική και τουρκική επικράτεια. Οι σημερινές της έρευνες αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορική μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα, καθώς και τις διαπολιτισμικές επαφές και ανταλλαγές στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paul Dumont

Paul Dumont (Συγγραφέας)

Ο Πωλ Ντυμόν γεννήθηκε το 1945 στη Βηρυτό. Είναι ιστορικός, καθηγητής τουρκικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με την κοινωνική και πνευματική ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Οι πρώτες του έρευνες αφορούσαν το σοσιαλιστικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της Επανάστασης των Νεότουρκων. Σ΄ ένα μεταγενέστερο στάδιο, ενδιαφέρθηκε για την ιστορία του οθωμανικού τεκτονισμού. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στη μελέτη των ριζοσπαστικών κινημάτων της σημερινής Τουρκίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
331
Διαστάσεις:
23χ15
Βάρος:
0.527 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση