Οι πρώιμες ελληνικές κοινωνίες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι πρώιμες ελληνικές κοινωνίες

Τα δεδομένα από τα έπη του Ομήρου, του Ησιόδου και τα αρχαιολογικά ευρήματα

Ειρήνη Ν. Ραγκούση

34.08€ -33% 22.83€
Η εργασία της κ. Ε. Ραγκούση έχει πολυσύνθετο χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο ιστορική και φιλολογική, αλλά και κοινωνιολογική. Ο κόσμος, που επιχειρεί να συλλάβει και συλλαμβάνει με απόλυτη επιτυχία, είναι ο κόσμος του Ομήρου και του Ησιόδου. Ένας κόσμος βαθύτατα μεταβατικός και γι΄ αυτό αντιφατικός. Στη φάση αυτή ολοκληρώνονται τα στοιχεία ανισότητας, παραμένουν όμως στο εσωτερικό των Οίκων κατάλοιπα ισοκατανομών που ίσχυσαν και υπό καθεστώς κοινοκτημοσύνης. Το άστυ βρίσκεται εν τω γίγνεσθαι και υποστασιοποιείται βαθμιαία η έννοια του Δήμου και της Δημοκρατίας. Συλλαμβάνεται ο άνθρωπος ως ατομικότητα και προσωπικότητα στο πλαίσιο, όμως, μιας πανίσχυρης και πανταχού παρούσας συλλογικότητας. Αναδύεται ο ορθολογισμός, αλλά ακόμα η μοίρα και το πεπρωμένο θεωρούνται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Η προσέγγιση της κας Ραγκούση συμβάλλει αποφασιστικά στον εντοπισμό όλων αυτών των πτυχών. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο βιβλίο. (Καθηγητής Βασίλης Φίλιας, Νοέμβριος 2007)
Βασίλης Ι. Φίλιας

Βασίλης Ι. Φίλιας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος". Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Ειρήνη Ν. Ραγκούση (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Ραγκούση έχει γεννηθεί στον Πειραιά το 1968. Μέρος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών της σπουδών (BA Classical and Medieval Studies, BA History, MA History) ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ, όπου έλαβε υποτροφία και εργάσθηκε ως Βοηθός Καθηγητού στο τμήμα Ιστορίας του Cleveland State University. Στη Φιλοσοφική Αθηνών ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία και το 2006 έγινε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
655
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.957 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση