Οι νέοι και η πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι νέοι και η πολιτική

Κείμενα πολιτικής φιλοσοφίας: Διήμερο πολιτικής φιλοσοφίας

2.00€ -32% 1.37€
Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου αυτού αναφέρονται στη σχέση των νέων με την πολιτική σύμφωνα με τη διδασκαλία μεγάλων φιλοσόφων της ελληνικής αρχαιότητας ή με βάση την ιστορία και τη διεθνή λογοτεχνία. Εξετάζεται, επίσης, η στάση των νέων απέναντι στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Παιδαγωγοί και κοινωνιολόγοι κάνουν επιτυχείς προσεγγίσεις σε καυτά θέματα αναφερόμενα στην εκπαίδευση των νέων, τα πολλαπλά προβλήματα που τους απασχολούν στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη ζωή, να προσαρμοσθούν στη σκληρή πραγματικότητα της κοινωνίας και να αντιμετωπίσουν το προσωπείο της πολιτικής. Οι νέοι, όταν μπαίνουν στη ζωή, ξαφνιάζονται από τον κόσμο των ώριμων και το σύστημα των αξιών που εκείνοι δημιούργησαν και αρχίζουν την αμφισβήτηση. Θέλουν ν΄ αλλάξουν τον κόσμο όσο γίνεται, γι΄ αυτό κάποτε επαναστατούν, προκαλώντας την αλλαγή στο μέτρο που δεν αφομοιώνονται απ΄ αυτόν.

κ.ά. (Εισηγητής)


Γεώργιος Δ. Κοντογιώργης

Γεώργιος Δ. Κοντογιώργης (Εισηγητής)

Ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νυδρί Λευκάδας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Παρίσι, όπου έγινε διδάκτορας (Doctorat d΄ Etat). Χρημάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εμπειρογνώμονας σε πανεπιστημιακά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σιένας και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.


Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής. Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.

Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας

Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας (Εισηγητής)

Ο Λαυρέντιος Δελλασούδας είναι Ομότιμος Καθηγητής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία, Στατιστική, "Μεθόδους και Εφαρμογάς Προγραμματισμού" και Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Έχει επιμορφωθεί και εξειδικευθεί [στο εσωτερικό και το εξωτερικό (υπότροφος του Συμβουλίου τής Ευρώπης)] στην Επαγγελματική Κατάρτιση, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ειδική Αγωγή και τη Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας (ερευνητικός σχεδιασμός, διεξαγωγή ερευνών, στάθμιση κριτηρίων κ.λπ.). Έχει διατελέσει πρόεδρος τού Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής, διευθυντής τού Κέντρου Σχολικής, Επαγγελματικής & Κοινωνικής Ένταξης και Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης ζητημάτων που αφορούν: αφενός μεν στη σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη των Προσώπων με Αναπηρία (ΠμΑ) και την σχολική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών, με αξιοποίηση τού ρόλου των βασικών παραγόντων τής αγωγής (τής θρησκευτικής αγωγής συμπεριλαμβανομένης) και κύρια χαρακτηριστικά την "αναλογική συμπληρωματικότητα" (και όχι την ισότητα), την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής, και αφετέρου στην εξελικτική πορεία των μαθητών που αρχίζουν νωρίς τον σχολικό τους βίο (πεντέμισι ετών), ενώ ένα σημαντικό μέρος τού όλου ερευνητικού του έργου αφορά στη στάθμιση κριτηρίων και τη μεθοδολογία διεξαγωγής στατιστικής έρευνας, για τα παραπάνω θέματα. Αναλυτικότερα βλ. εδώ: http://scholar.uoa.gr/lavdellas/biocv/cv

Βασίλης Δ. Ασημομύτης (Εισηγητής)


Νίκος Π. Φακιολάς (Εισηγητής)


Δημήτριος Ν. Κούτρας (Επιμέλεια)


Εταιρεία Αριστοτελικών Μελετών "Το Λύκειον" (Φορέας)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.571 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση