Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν

Από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Kemal Burkai

[...] Με αυτό το βιβλίο μου δεν διατείνομαι ότι έκανα εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα. Εξάλλου, η ιστορία δεν είναι ο τομέας της επιστημονικής μου ειδίκευσης. Θεώρησα, όμως, ότι οι πληροφορίες που είχα συγκεντρώσει ήταν αρκετές για την έκδοση ενός βιβλίου. Και επειδή αδημονούσα να τις πληροφορηθεί και ο κόσμος, αποφάσισα να τις καταγράψω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι μελλοντικοί ερευνητές θα προσθέσουν και νέα στοιχεία, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και θα γίνει.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας φιλοδοξώ να αποτελέσει τον πρώτο τόμο της συνολικής μου έρευνας. Αυτός ο τόμος, λοιπόν, ο πρώτος, περιέχει πληροφορίες για τη μορφολογία του εδάφους και των υδάτων του Κουρδιστάν, για την ιστορία και τη λογοτεχνία του από την αρχαιότητα μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ελπίζω ο δεύτερος τόμος, που διαπραγματεύεται την ιστορία του Κουρδιστάν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις ημέρες μας, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μεταφραστεί αυτό το βιβλίο και στα κουρδικά.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι έρευνες σχετικά με την κουρδική ιστορία και λογοτεχνία είναι ελλιπείς. Οι λόγοι για τους οποίους η ιστορία και ο πολιτισμός του λαού μας παραμένουν στο σκοτάδι είναι πολλοί και διάφοροι. Πρωταρχική αιτία, ωστόσο, αποτελούν τα σοβαρά εμπόδια που πάντοτε πρόβαλαν τα κράτη στα οποία ανήκουν τα εδάφη μας. Παρόλα αυτά, η πλούσια ιστορία του κουρδικού λαού μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι. Ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για ένα έθνος να γνωρίζει το παρελθόν του, γι΄ αυτό και είναι ανάγκη να ενδιαφερθούν έξυπνοι, εργατικοί και σοβαροί επιστήμονες για να φέρουν στο φώς αυτόν τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Kemal Burkai (Συγγραφέας)

Κούρδος πολιτικός και συγγραφέας, επικεφαλής του παράνομου Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν της Τουρκίας (P.S.K.T.) και ιδρυτής, το 1988, μαζί με άλλα επτά εξόριστα κουρδικά κόμματα, της πολιτικής κίνησης "Tevger" (Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Cemil Touran

Cemil Touran (Επιμέλεια)

Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, στην περιοχή Σερχάτ. Μεγάλωσε σε φορτισμένο πατριωτικό κλίμα. Έκανε ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού αγώνα του Κουρδικού Κινήματος. Έζησε τις δύο χούντες της Τουρκίας, του 1971 και του 1980. Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και πολιτική του δραστηριότητα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Διέφυγε το 1984, πέρασε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Τύπου. Άρθρα του και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και ελληνικό Τύπο. Αφηγήθηκε τη ζωή του στον Νίκο Κάσδαγλη και γράφτηκε το βιβλίο "Το Αραράτ αστράφτει". Επιμελήθηκε το ιστορικό βιβλίο του Κεμάλ Μπουρκάι "Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν". Το μυθιστόρημά του "Το ματωμένο χιονολούλουδο" (εκδόσεις Καστανιώτη) είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο Κούρδου που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Μεταφράστηκε στα σουηδικά και στα ιταλικά.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
734
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.839 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση