Οι γυρολόγοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι γυρολόγοι

Τριάντα πέντε επαγγέλματα του δρόμου που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου

Κώστας Παπασπήλιος

[...] Σήμερα, λίγα χρόνια μετά την είσοδο στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα πλανόδια επαγγέλματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Κάποιο τελευταίοι Καστανάδες, Τυροπιτάδες, Σαλεπιτζήδες και Κουλουρτζήδες συνήθως έχουν στέκια, με τη μορφή ενοικίου. Οι παλιότεροι που πρόλαβαν να γνωρίσουν τους γραφικούς γυρολόγους, όλο και κάτι έχουν να θυμηθούν από τις όμορφες γραφικές στιγμές τους. Αντιθέτως, οι νεώτεροι μέσα στον πυρετό του καταναλωτισμού, ούτε που μπορούν να φανταστούν τον ρόλο και τη σημασία τους. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανένας μάρτυρας της ιστορίας τους. Αυτή την αγωνία να μη χαθεί από τις μνήμες η άλλοτε δυναμική και ευαίσθητη παρουσία τους, αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του πονήματος.

Επειδή η υπάρχουσα βιβλιογραφία δεν κάλυψε αρκετά την έρευνά μου, απευθύνθηκα σε αρκετούς ανθρώπους που έζησαν μ΄ αυτούς τους γυρολόγους. Η βοήθεια ιδιαίτερα του Θόδωρου Βονιανού, του Μιχάλη Τσαλίκη, του Μάκη Μπένου, του Σάββα Χαρπαντίδη, της Καρίνας Κακκαβά, του Γιάννη Αναστασόπουλου και του Παναγιώτη Χουντή, υπήρξε καθοριστική. Μαζί τους κατέληξα στην περιγραφή τριάντα πέντε γυρολόγων, με τα σύνεργα, την ενδυματολογία και τις ατάκες τους. Κάποιοι άλλοι που δεν συμπεριελήφθησαν όπως ο Κουμαράς, ο Μαστιχάς, ο Παξιμαδάς, η Αυγουλού, ο Σαπουνάς, ο Φραγκοραφτάς, ο Σφάχτης, ο Παλαιστής, ο Καραγκιοζοπαίχτης και ο Ακροβάτης εκρίθη πως είχαν υποδεέστερη δραστηριότητα.[...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Κώστας Παπασπήλιος

Κώστας Παπασπήλιος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Παπασπήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1982 υπηρετεί ανελλιπώς ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά το 1992, για οκτώ χρόνια, παρουσίασε στην ιδιωτική τηλεόραση πάνω από τριακόσιες εκπομπές, με έμφαση στην οικολογία. Από το 2002, ως μουσικός παραγωγός, υπογράφει αξιόλογα έργα Ελλήνων συνθετών. Έχουν εκδοθεί: "Οι συνθέτες της ψυχής μας" (Εμπειρία Εκδοτική, 2008), "Πινακοθήκη γέλιου" (Εμπειρία Εκδοτική, 2002), "Το Πανόραμα της Ελληνικής Μουσικής" (Εμπειρία Εκδοτική, 2004), "Αρχαίων ήχων άρμοσις" (Κέδρος, 2005), "Οι Ωραίοι των Αθηνών" (Ίρις-Φιλιππότης, 2007), "Οι συνθέτες της ψυχής μας" (Εμπειρία Εκδοτική, 2008), "Ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας" (Άγκυρα, 2009), "Μάλιστα κύριες Ζαμπέτα" (Εμπειρία Εκδοστική, 2009), "Οι γυρολόγοι" (Ίρις-Φιλιππότης, 2010), "Ζακ Ιακωβίδης, Θα ζήσω ελεύθερο πουλί", (Εμπειρία Εκδοτική, 2011), "Φώτης Μεταξόπουλος", (Άγκυρα, 2011), Φώτης Μεταξόπουλος, (Άγκυρα, 2011), "Οι μάστορες του στίχου", (Ίρις - Α. Σ. Φιλιππότης, 2015)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Βασιλτζίκης (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
152
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.328 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση