Οι φροντιστές της γης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι φροντιστές της γης

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η Ελλάδα στον 20ό αιώνα

Brenda L. Marder

37.71€ -27% 27.53€
Το βιβλίο αυτό εξετάζει το ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον τομέα του με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από την εποχή της ίδρυσής του το 1904 έως το 2004 - εκατό χρόνια μετά. ΄Υστερα από τους Βαλκανικούς και τους Παγκόσμιους Πολέμους, τις επαναλαμβανόμενες εμφύλιες και πολιτικές αναταραχές αλλά και τις μεγάλες και συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές του 20ού αιώνα, οι μαθητές, οι σπουδαστές και το προσωπικό της Σχολής συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να θέτουν σε εφαρμογή τον εκπληκτικά σύγχρονο «πρακτικό ιδεαλισμό» του ιδρυτή της, δρ. John Henry House. "Η αποκωδικοποίηση της ιστορίας της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή θα αποτελούσε εργασία μιας ζωής. Παρʼ όλα αυτά, απομονώνοντας έναν αιώνα και εξετάζοντάς τον από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, μπορούμε να παρατηρήσουμε τουλάχιστον μία από τις πολλές πτυχές της ζωής της χώρας. Ελπίζω ότι το βιβλίο μου εξυπηρετεί αυτό τον πιο περιορισμένο σκοπό, καθώς η ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι μια μοναδική δίοδος που οδηγεί στην κατανόηση της ιστορίας της Ελλάδας τον 20ό αιώνα. Έτσι, πέρα από το γιατί η παρουσία αυτού του ανθρωποκεντρικού ιδρύματος παραμένει ουσιαστική στη σύγχρονη εποχή, ελπίζω ότι η ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα αντέξει στο χρόνο όχι μόνο ως η ιστορία ενός σχολείου, αλλά και επειδή ρίχνει φως σε πολλά πρόσωπα και γεγονότα της Ελλάδας στη διάρκεια του περασμένου αιώνα". (Brenda L. Marder)

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).

Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης (Μεταφραστής)


Brenda L. Marder

Brenda L. Marder (Συγγραφέας)

Η Brenda L. Marder έχει ζήσει και εργαστεί κατά περιόδους στην Ελλάδα για περίπου σαράντα χρόνια. Δίδαξε Ευρωπαϊκή Ιστορία στο University of LaVerne Athens, υπήρξε κριτικός βιβλίων και υπεύθυνη της σχετικής στήλης καθώς και αρθρογράφος στο περιοδικό "The Athenian". Επίσης ήταν υπεύθυνη εκδόσεων στο Regis College και στο Brandeis University. Ως χρονικογράφος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει συλλέξει πρωτογενείς αρχειακές πηγές γραμμένες στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα και έχει πάρει πολλές συνεντεύξεις, σχετικές με τα θέματα που εξετάζονται σʼ αυτό το χρονικό. Ζει με το σύζυγό της στο Hanover, New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
491
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
1.606 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση